Kindergeneeskunde

Kinderen zijn geen 'kleine volwassenen'. Hun ziektepatronen zijn dan ook niet 1 op 1 te vergelijken met die van volwassenen. De kinderarts behandelt kinderen van 0-18 jaar voor de meeste uiteenlopende aandoeningen en problemen die specifiek zijn voor kinderen en jongeren. Daarnaast speelt bij kinderen de groei en ontwikkeling een belangrijke rol.


Behalve een goede medische behandeling vinden wij een prettige sfeer belangrijk op onze polikliniek en kinderafdelingen. Uw kind moet zich op zijn gemak voelen! De medewerkers van het Maasziekenhuis doen daar erg hun best voor en dat wordt gewaardeerd. De Vereniging Kind en Ziekenhuis heeft de afdeling Kindergeneeskunde van het Maasziekenhuis onderscheiden met drie 'Smiley's'.


Smiley's
De Smiley is het kwaliteitskeurmerk  van de Vereniging Kind en Ziekenhuis. Maasziekenhuis Pantein is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die het maximale aantal van drie smiley's hebben behaald: één voor afdeling Kind, één voor de dagbehandeling en één voor de kraamafdeling. 

 • ADHD

  ADHD is de afkorting voor 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder'. Vrij vertaald: een stoornis die concentratieproblemen en hyperactiviteit veroorzaakt.

 • Alcoholbedwelming
  Bedwelming of roes ontstaan door misbruik van alcohol
 • Bedplassen
  Bedplassen is voor kinderen boven de 6 jaar een vervelend probleem. Het ene kind is eerder zindelijk dan het andere.
 • Braken (baby)
  Een enkele periode van braken bij een overigens gezonde baby is geen reden voor ongerustheid. Als het echter meer dan 3 keer per dag voorkomt is het goed om een arts te raadplegen, omdat anders de kans bestaat dat de baby teveel vocht verliest.
 • Buikpijn (kinderen)
  Buikpijn kan op alle leeftijden voorkomen en kan allerlei oorzaken hebben, zowel lichamelijk als psychisch.
 • Couveusebaby
  Niet iedere pasgeboren baby komt na de geboorte in een roze wieg terecht. Per jaar worden zo'n 10.000 kinderen geboren die voor korte of langere tijd in de couveuse moeten liggen.
 • Down-syndroom
  Het Down syndroom is een aangeboren afwijking. Het ontstaat door een afwijking in het erfelijk materiaal. Elk mens heeft normaliter 46 chromosomen. Deze bevatten de genen die samen alle erfelijke eigenschappen van de mens bepalen. Chromosoom 21 is in alle cellen van het lichaam in tweevoud aanwezig, maar bij het Down syndroom is het in drievoud aanwezig. Daardoor heeft iemand met Down syndroom 47 in plaats van 46 chromosomen.
 • Droge huid (baby's)
  De huid van een pasgeboren baby is kwetsbaarder dan de volwassen huid. De verzorging van het babyhuidje is dus heel belangrijk.
 • Gewicht te weinig (baby)
  Als een baby te vroeg geboren wordt, is het geboortegewicht uiteraard lager. Dit noemt men prematuur. Een gewicht van 2500 gram wordt nog steeds gezien als grens waaronder bewaking (en dus opname in het ziekenhuis) en eventueel behandeling noodzakelijk is.
 • Groeihormoon tekort
  Groeihormoon (somatotropine) wordt geproduceerd door de hypofysevoorkwab. Het gebeurt hoogst zelden dat kinderen niet goed groeien, omdat de hypofyse onvoldoende groeihormoon produceert. Bij de geboorte kan al sprake zijn van een tekort maar het kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen (niet bij volwassenen).
 • Huilen (baby)
  Bijna alle baby's brengen de eerste paar weken van hun leven voor een groot deel slapend door. Als ze wakker zijn kunnen ze huilen.Soms wordt het huilen te veel, en is er sprake van een huilbaby.
 • Hyperactiviteit
   Het hyperactieve kind is lichamelijk en geestelijk ongedurig, kan maar voor een heel korte tijd zijn aandacht ergens bij houden, vervalt gemakkelijk in driftbuien en heeft een ogenschijnlijk grenzeloze energie en weinig behoefte aan slaap.
 • Incontinentie
  Incontinentie voor urine betekent dat er sprake is van onbeheersbaar en ongewild plassen. Je kunt de urine niet ophouden.
 • Kinderziekten
  Kinderziekten kunnen worden veroorzaakt door een virus of een bacterie. Het grote verschil is de bestrijding ervan. Er is nog nauwelijks medicatie ontwikkeld tegen virussen. In de meeste gevallen kan het lichaam zelf de ziektekiem bestrijden.
 • Kinderziekten (vaccinaties)
  De inentingen worden in Nederland geregeld door de overheid: de ouders of verzorgers van alle kinderen wordt aangeboden om mee te doen aan het het zogeheten Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen dan volgens een bepaald schema vaccinaties.
 • Kinkhoest
  Kinkhoest is een acute en zeer besmettelijke ziekte. Omdat het een zeer ernstige ziekte is, wordt ertegen ingeent. Dankzij dit DKTP-vaccin komt het nauwelijks nog voor bij kinderen in Nederland en Belgie.
 • Lichaamlengte klein (erfelijk)
  Cartilage-hair hypoplasie (CHH) of metafysaire chondrodysplasie type Mc.Kusick.CHH is de naam van een groeistoornis waarvan veel symptomen worden veroorzaakt door een stoornis in de groei van kraakbeencellen in de metafysen van de lange botten.
 • Pseudo-kroep
  Pseudo-kroep of valse kroep is een infectie van de stembanden, luchtpijp en de grote luchtwegen die meestal door een virus wordt veroorzaakt en meestal door een verkoudheid wordt voorafgegaan. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 3 maanden en 5 jaar oud.
 • Spruw
  Spruw veroorzaakt een hardnekkige witte uitslag op de lippen, de tong en het mond- en wandslijmvlies. De boosdoener is de gist Candida albicans. Deze veroorzaakt candidiasis dat vele vormen kent. De meest voorkomende zijn spruw en luieruitslag.

Afspraak maken met de polikliniek Boxmeer Kinder Incontinentie Team (Bo-KIT)

Om een afspraak te kunnen maken voor het incontinentiespreekuur heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts. Na doorverwijzing door uw huisarts, nodigen wij u uit voor het incontinentiespreekuur. U hoeft niet zelf contact met ons op te nemen. 

 

U vindt het Bo-KIT op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 106. U kunt zich melden bij de balie van de poli Kindergeneeskunde.

Afspraak maken met de polikliniek Kinderastmacarrousel

Uw huisarts, de KNO-arts of een kinderarts kan uw kind verwijzen naar de Kinderastmacarrousel. Daarna kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde om een afspraak te maken. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 55 05. U kunt ook online een afspraak maken.

 

U vindt de Kinderastmacarrousel op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 106. U kunt zich melden bij de balie van de poli Kindergeneeskunde.

Afspraak maken met de polikliniek Kinderdiabetesspreekuur

De huisarts kan uw kind verwijzen naar het kinderdiabetesspreekuur. Daarna kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde om een afspraak te maken. Het telefoonnummer is 0485–84 55 05. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 55 05. U kunt ook online een afspraak maken.

 

Het kinderdiabetesspreekuur vindt plaats op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 106. U kunt zich melden bij de balie van de poli Kindergeneeskunde.

Afspraak maken met de polikliniek Kindergeneeskunde

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 55 05. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Kindergeneeskunde op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 106.

Afspraak maken met de polikliniek Syndroom van Down

U kunt uw kind zelf rechtstreeks aanmelden, eventueel na overleg met uw eigen huisarts of kinderarts.

 

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde. Vermeldt u duidelijk dat het gaat om een afspraak bij het Down Syndroom Team. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 55 05. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Syndroom van Down op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 106. U kunt zich melden bij de balie van de poli Kindergeneeskunde. 

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen), en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn. De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum en worden maandelijks geactualiseerd. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens.


Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijden te openen.

 

De wachttijden zijn geactualiseerd op 9 oktober 2017.

 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van het Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek. Klik hier om deze in te zien. 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Bo-KIT 5 weken n.v.t.
Kindergeneeskunde 1 week n.v.t.