Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Pindagevoeligheid bij baby's
Patiëntenfolder

Pindagevoeligheid bij baby's

Kinderen met eczeem hebben een grotere kans op een pinda-allergie, omdat pinda via de kapotte huid het lichaam binnenkomt als anderen pinda eten. De huid is niet de juiste manier om voor het eerst met voeding in aanraking te komen; dat is via de darm. Door uw kind zo vroeg mogelijk pinda via het maagdarmkanaal te geven, komt het lichaam op de juiste manier in aanraking met pinda en wordt de kans op een allergie veel kleiner.

Wat is een pinda-allergie?

Een pinda-allergie is een vorm van voedselallergie waarbij het afweersysteem reageert op het eten van pinda’s. Een pinda-allergie komt steeds vaker voor en begint vaak op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie gaat vaak samen met een notenallergie.

Voorkomen van pinda-allergie

Uw kind is op de pindapoli getest op pinda-allergie en heeft op dit moment geen pinda-allergie. Om te voorkomen dat uw kind alsnog een pinda-allergie ontwikkelt, is het belangrijk om vanaf nu wekelijks pinda te gaan eten. Zo krijgt het lichaam via de darm het juiste signaal.

Instructies

  1. Start in de week na het bezoek aan de pindapoli met het thuis geven van pindakaas. Stel dit nooit uit, dit kan allergie in de hand werken.
  2. Geef uw kind wekelijks minimaal 10 gram pindakaas.|
    Dit is gelijk aan drie theelepels pindakaas, die met babyvoeding vermengd of op een boterham gesmeerd kunnen worden.
  3. Meer pinda geven heeft mogelijk nog een sterker beschermend effect. Vaker of meer pindakaas geven mag dus: 1x per week 10 gram is de minimale hoeveelheid.
  4. Stop nooit zonder overleg met het wekelijks geven van pinda. Dit kan een nieuwe allergie in de hand werken en allergische reacties geven.
  5. Hoe lang dit wekelijks gegeven moet worden is onbekend. Het advies is om dit minimaal tot de leeftijd van 1 jaar vol te houden.

Zijn er alternatieven voor pindakaas?

Let op! Hele pinda’s zijn niet geschikt voor jonge kinderen in verband met verstikkingsgevaar.

Als alternatief kunnen Pinda maischips (met 34% pinda, zoals Albert Heijn huismerk pindaflips of Jumbo pinda smikkels). 10 gram pindakaas is gelijk aan 36 pindaflips. Dit mag verdeeld worden over 7 dagen, dus elke dag 5 pindaflips is voldoende.

Pindakalender

Deze kalender is bedoeld als geheugensteuntje, zodat u kunt controleren of uw kind wekelijks de geadviseerde pinda heeft gekregen. Op de dag van test van de pinda-allergie wordt het eerste vakje ingevuld, daarna kunt u zelf wekelijks de kalender invullen.

Pindakalender
Leeftijd kind Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5
4 maanden          
5 maanden          
6 maanden          
7 maanden          
8 maanden          
9 maanden          
10 maanden          
11 maanden          
12 maanden          

 

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de diëtist van Maasziekenhuis Pantein. U kunt haar bereiken tijdens het telefonisch spreekuur op werkdagen van 8.30 tot 09.00 uur op telefoonnummer 0485–84 52 26.

Daarnaast kunt u het antwoordapparaat inspreken. Vermeld daarbij duidelijk uw naam, geboortedatum en telefoonnummer, dan belt de diëtist u zo snel mogelijk terug.

 

Februari 2020 – versie 1
KIN031

 

Specialismen