Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Elektrocardiogram (hartfilmpje) bij kinderen
Patiëntenfolder

Elektrocardiogram (hartfilmpje) bij kinderen

Binnenkort komt u met uw kind naar het Maasziekenhuis voor een ECG-onderzoek. ECG staat voor Elektrocardiogram, ook wel een hartfilmpje genoemd. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.

Voor het onderzoek

Doel van het onderzoek

Met een ECG-onderzoek wordt de activiteit van het hart gemeten en er wordt gekeken of er veranderingen in het hartritme voorkomen.

 

Het onderzoek

Uitvoering van het onderzoek

Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren, wordt u gevraagd om de bovenkleding, de schoenen en sokken van uw kind uit te doen. Daarna gaat uw kind op de onderzoekstafel liggen. De laborant bevestigt een aantal zuignapjes (de elektroden) op de borst, armen en benen van uw kind. Voor baby’s worden kleine plakkers gebruikt.
Aan de zuignapjes zitten snoertjes die met het ECG-apparaat verbonden zijn. Er staat geen stroom op de snoeren. Gedurende enkele minuten registreert het ECG-apparaat de elektrische signalen die het hart afgeeft. Via de zuignapjes worden deze signalen door het apparaat opgevangen en omgezet in een grafiek. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten en doet geen pijn.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.

De uitslag

De kinderarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. Hiervoor wordt een vervolgafspraak gemaakt. Meestal vindt deze afspraak telefonisch plaats. 

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u ze dan aan de laborant op de dag van het onderzoek of neemt u contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde op telefoonnummer 0485-84 55 05.