Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Kinderfysiotherapie
Patiëntenfolder

Kinderfysiotherapie

De meeste kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs en op een natuurlijke manier. Door te bewegen en te spelen ontwikkelen ze hun motoriek en zintuigen. Sommige kinderen hebben hier wat hulp bij nodig. Bijvoorbeeld als hun ontwikkeling langzamer of anders verloopt, waardoor zij moeite hebben om mee te doen met leeftijdsgenootjes met buitenspelen, sporten of gymles. De kinderfysiotherapeuten in Maasziekenhuis Pantein kunnen deze kinderen begeleiden en ondersteunen in hun ontwikkeling. In deze folder leest u wat kinderfysiotherapie voor u en uw kind kan betekenen.

Kinderfysiotherapie op de polikliniek

Kinderfysiotherapie is bedoeld voor kinderen en jeugdigen van 0 tot 18 jaar.

Als u de eerste keer bij de kinderfysiotherapeut komt, zal hij/zij vragen stellen en een lichamelijk onderzoek doen om de zorgvraag te verduidelijken. Daarna bespreekt de kinderfysiotherapeut de bevindingen met u en uw kind. De behandeling wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van uw kind en kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen, voorlichting en adviezen. Ook kunnen specifieke massagetechnieken worden toegepast, bijvoorbeeld babymassage. Als dat nodig is, overlegt de kinderfysiotherapeut met andere zorgverleners of kan hij/zij adviseren andere zorgverleners bij de behandeling van uw kind te betrekken.

Kinderfysiotherapie op de polikliniek

De kinderfysiotherapeut behandelt kinderen met uiteenlopende problemen in hun ontwikkeling.

Kinderen met problemen in de motorische ontwikkeling

Heeft u twijfels bij de motorische ontwikkeling van uw kind? De kinderfysiotherapeut kan uw kind onderzoeken en vervolgens beoordelen of er sprake is van een vertraagde motorische ontwikkeling. De uitslag van het onderzoek bespreekt hij/zij met u en uw kind. Als dat nodig is, kan er daarna een behandeling gestart worden.

Te vroeg geboren kinderen en kinderen met een te laag geboortegewicht

Voor kinderen die te vroeg geboren zijn of een te laag geboortegewicht hebben, zijn er regelmatig afspraken voor het controleren en het volgen van de (motorische) ontwikkeling van uw kind. De kinderfysiotherapeut werkt hierbij nauw samen met de kinderarts van uw kind.

Baby’s met een voorkeurshouding

Wanneer uw baby altijd naar dezelfde kant kijkt of het hoofdje in het midden laat liggen, kan er sprake zijn van een voorkeurshouding. De kinderfysiotherapeut geeft adviezen over verandering van de houding bij slapen en spelen en u krijgt advies hoe u uw kind op een andere manier kunt verzorgen en dragen.
Het doel van deze adviezen is de voorkeurshouding te verminderen.

Baby’s met een voorkeurshouding

Huilbaby’s

De kinderfysiotherapeut geeft u adviezen en tips om te proberen het huilgedrag van uw baby te verminderen. Als dat nodig is, kan de kinderfysiotherapeut u adviseren contact op te nemen met andere zorgverleners, bijvoorbeeld de kinderarts of de logopedist.

Kinderen met poep en/of plasproblemen

Heeft uw kind wel eens een natte plek in de onderbroek of een hele natte broek? Bruine strepen in de onderbroek of zelfs stukjes poep? Heeft uw kind moeite om goed te kunnen plassen of poepen? Of moet uw kind extreem vaak plassen? Twee kinderfysiotherapeuten van het team zijn speciaal opgeleid om plas- en/of poepproblemen te kunnen behandelen. Zij kunnen uw kind helpen met oefeningen en adviezen. Dit doen zij samen met de kinderarts, urotherapeut en kinderpsycholoog van het Boxmeers Kinder Incontinentie Team (Bo-KIT).

Kinderen met ademhalingsproblemen zoals astma, inspanningsastma of hyperventilatie

Is uw kind snel moe of heeft uw kind last van benauwdheid bij inspanning? Krijgt het hierdoor misschien angst om te bewegen? De kinderfysiotherapeut leert uw kind omgaan met deze benauwdheid of helpt de conditie op te bouwen. Daarnaast begeleidt de kinderfysiotherapeut uw kind om vrijer en met meer plezier te kunnen bewegen.

Kinderen met orthopedische of chirurgische problemen

Er zijn diverse orthopedische problemen waar de kinderfysiotherapeut onderzoek naar kan doen. Bijvoorbeeld als uw kind altijd op de tenen loopt of bij knieklachten. Als uw kind geopereerd is, kan de kinderfysiotherapeut uw kind onder andere met oefeningen helpen weer alle bewegingen te gaan maken.

Kinderen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Kinderen kunnen lichamelijke klachten hebben die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een medische oorzaak. Bijvoorbeeld: de kneuzing of breuk is medisch gezien allang hersteld, toch heeft het kind nog pijnklachten en loopt mank. Of: na een virusinfectie blijft het kind te lang inactief, beweegt te weinig en krijgt daardoor een slechte conditie. Of: het kind heeft spanningen, weet niet goed hiermee om te gaan en krijgt daardoor lichamelijke klachten. De kinderfysiotherapeut kan deze kinderen helpen met een persoonlijk revalidatieprogramma. Soms adviseert de kinderfysiotherapeut om ook de kinderpsycholoog in te schakelen, omdat het effect van de behandeling dan groter zal zijn. Dit gebeurt altijd in overleg met het kind/de ouders en de kinderarts.

Kinderen met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten  (SOLK)

Kinderfysiotherapie tijdens een ziekenhuisopname

Als uw kind is opgenomen in het Maasziekenhuis kan een medisch specialist de kinderfysiotherapeut betrekken bij de behandeling van uw kind. De meeste kinderen worden verwezen door de kinderarts, orthopeed, chirurg of neuroloog.

De eerste keer dat u kennismaakt met de kinderfysiotherapeut zal hij/zij uw kind onderzoeken en haar bevindingen met u en uw kind bespreken. Hoe vaak uw kind tijdens de opname in het ziekenhuis behandeld zal worden, is afhankelijk van de situatie en een eventuele operatie van uw kind.

Als na ontslag uit het ziekenhuis verdere behandeling door een kinderfysiotherapeut nodig is, kunt u hiervoor terecht op de polikliniek Fysiotherapie van het Maasziekenhuis of bij een fysiotherapiepraktijk in uw woonplaats. Het voordeel van kinderfysiotherapie in het Maasziekenhuis is dat zij direct kunnen samenwerken met de arts en/of andere zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van uw kind. Als er nog aanvullende onderzoeken gedaan moeten worden, proberen wij deze afspraken op één dag te plannen.

Vergoeding

Acute aandoening

Meestal is er sprake van een zogenaamde ‘acute aandoening’*. Bij kinderen en jeugdigen tot 18 jaar worden maximaal 18 kinderfysiotherapeutische behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Er geldt geen eigen risico.

Chronische diagnose

Als er sprake is van een ‘chronische diagnose’* bij kinderen en jeugdigen tot 18 jaar, worden alle behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Soms geldt er een maximum aantal behandelingen. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar. Er geldt geen eigen risico.

* Of een aandoening onder ‘chronisch’ of ‘acuut’ valt, wordt jaarlijks bepaald door de regering. De kinderfysiotherapeut heeft hier geen invloed op. Wel kan de kinderfysiotherapeut nakijken in welke categorie het bewegingsprobleem van uw kind ingedeeld zal worden.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken met een van de kinderfysiotherapeuten? Neemt u dan contact op met de polikliniek Fysiotherapie. Het secretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer 0485-84 52 55 of per e-mail: therapie@pantein.nl

De polikliniek Fysiotherapie bevindt zich op de 2e verdieping van Pantein Plaza. Dit is het gebouw naast Maasziekenhuis Pantein.

Meer informatie

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de kinderfysiotherapeuten op telefoonnummer 0485-84 52 55 of via e-mail therapie@pantein.nl. Er is dagelijks een kinderfysiotherapeut aanwezig.