Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Kinderlong- en allergieverpleegkundige
Patiëntenfolder

Kinderlong- en allergieverpleegkundige

Ongeveer één op de tien kinderen heeft in meer of mindere mate last van de luchtwegen. Astma is een van de meest voorkomende luchtwegaandoeningen bij kinderen. De huisarts of kinderarts behandelt hen hiervoor. De kinderlong- en allergieverpleegkundige biedt ondersteuning naast de medische behandeling.

Waarom een kinderlong- en allergieverpleegkundige inschakelen?

Heeft uw kind luchtwegproblemen waarvan de kinderarts verwacht dat uw kind hier een tijdje last van zal hebben? Of heeft uw kind mogelijk astma? Dan adviseert de kinderarts om een afspraak te maken met de kinderlong- en allergieverpleegkundige.

De kinderlong- en allergieverpleegkundige leert u hoe u de klachten van uw kind kunt herkennen, voorkomen of verhelpen. Hierdoor heeft uw kind zo weinig mogelijk last van de klachten in het dagelijks leven. Op deze manier krijgt u ook meer grip op de astma van uw kind.

Wat doet de kinderlong- en allergieverpleegkundige?

De kinderlong- en allergieverpleegkundige geeft u informatie over:

 • Astma.
 • Herkennen van klachten.
 • Medicijngebruik en de werking van de verschillende medicijnen.
 • Onderhoud en gebruik van voorzetkamers.
 • Richtlijnen voor het handelen bij een toename van de klachten.
 • Het leiden van een zo normaal mogelijk leven.

De instructies kunnen gaan over:

 • Inhaleren en controle van de inhalatietechniek.
 • Klachtenregistratie.
 • Het huis zoveel mogelijk huisstofmijtvrij maken (saneren).
 • Adrenalinepen bij ernstige (voedsel)allergie.
 • Voorlichting over eczeem, zalf en smeerinstructies.

De kinderlong- en allergieverpleegkundige houdt altijd nauw contact met de behandelend kinderarts.

Spreekuur

Twee tot drie keer per maand houdt de kinderlong- en allergieverpleegkundige spreekuur op vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur. Hoe vaak u een afspraak met de kinderlong- en allergieverpleegkundige heeft, hangt af van de situatie en uw eigen behoefte of die van uw kind. We proberen in ieder geval om minstens één keer per jaar een afspraak te maken. Breng altijd de eigen medicijnen met toebehoren mee naar het spreekuur.

Het spreekuur vindt plaats op de polikliniek Kindergeneeskunde, route 106. Er is niet altijd een spreekuurassistente aanwezig. U kunt dan gewoon plaatsnemen. De kinderlong- en allergieverpleegkundige komt u daar ophalen.

Afspraak maken

Telefonisch spreekuur

Op de vrijdagen dat de kinderlong- en allergieverpleegkundige spreekuur heeft, kunt u haar ook telefonisch bereiken via de polikliniek Kindergeneeskunde. U kunt dan bellen met korte vragen en voor algemene informatie. Het telefoonnummer is 0485-84 55 05. U kunt ook mailen naar kinderlongverpleegkundigen@pantein.nl 
De e-mail wordt wekelijks op vrijdag gelezen.

Overige activiteiten

Als het nodig is, kunnen hulpverleners en begeleiders van uw kind de kinderlong- en allergieverpleegkundige om advies vragen. Als saneringsmaatregelen noodzakelijk zijn, neemt de kinderlong- en allergie-verpleegkundige in overleg met de ouders contact op met de astmaverpleegkundige van de thuiszorg.

Kinderlong- en allergieverpleegkundigen:
Ellen Willems-Cornelissen en Marijke Janssen

Specialismen