Neurologie

Neurologie is het medisch specialisme dat zich toelegt op het onderzoeken en behandelen van ziekten en aandoeningen van het zenuwstelsel: hersenen, zenuwen en ruggenmerg.


U komt bij de neuroloog met klachten zoals hoofdpijn, dubbelzien, duizeligheid, uitstralende rugpijn of verlammingsverschijnselen. Ook mensen met epilepsie, Multiple Sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, verschijnselen van dementie, spierziekten en hersentumoren komen bij de neuroloog terecht.
 

Bent u in het ziekenhuis opgenomen vanwege een beroerte of CVA (Cerebro Vasculair Accident, een verzamelnaam voor herseninfarcten en hersenbloedingen), een zware hersenschudding of een coma, dan krijgt u ook te maken met de neuroloog.

  

Stroke-afdeling

In nauwe samenwerking met specialisten van het Radboudumc hebben de neurologen van het Maasziekenhuis een 24-uurs stroke-afdeling ingericht, waar patiënten met een TIA of CVA razendsnel onderzocht en behandeld kunnen worden.

Jaarlijks krijgen zo'n 47.000 Nederlanders voor de eerste keer een beroerte of een TIA. Snelle actie om de kans op herhaling of een echt infarct te minimaliseren, is voor deze patiënten veelal van levensbelang.

 • Beroerte
  Een beroerte (herseninfarct, CVA, attaque, apoplexie) is het gevolg van onderbreking van de bloedtoevoer naar een deel van de hersenen.
 • Beroerte, centrale netvliesslagader
  Een beroerte is een aandoening van een bepaald gedeelte van de hersenen, doordat de bloedtoevoer naar dit gedeelte gestoord is. In dit geval is de centrale netvliesslagader gestoord waardoor het netvlies achter in het oog niet goed genoeg van zuurstofrijk bloed kan worden voorzien
 • Carpale tunnel syndroom (CTS)

  Een carpaal tunnel syndroom (CTS) onstaat door het bekneld zitten van een zenuw in de handpalm.

 • Cauda-equina syndroom
  Ook wel rijbroek-anesthesie genoemd. De paardenstaartachtige zenuwbundel onder in de rug raakt door tumoren of  een hernia in de rug beklemd waardoor allerlei uitvalsverschijnselen kunnen optreden.
 • Clusterhoofdpijn
  Clusterhoofdpijn is de meest intense vorm van hoofdpijn. Het is verwant aan migraine. Clusterhoofdpijn is onder te verdelen in twee soorten: episodisch en chronisch.
 • Coma
  Coma is een toestand van sterk gedaald of geheel opgeheven bewustzijn. In de regel is er geen reactie meer op zintuiglijke prikkels. Een coma kan optreden als gevolg van directe beschadiging van de hersenen.
 • Duizeligheid
  Duizeligheid is het gevoel rond te draaien, dat de hersenen draaien in de schedel, of dat de omgeving ronddraait. Duizeligheid kan worden veroorzaakt door een storing in het evenwichtsmechanisme in het binnenoor of door een neurologische storing.
 • Epilepsie
  Epilepsie wordt veroorzaakt door een stoornis in de hersenfunctie. Het manifesteert zich in aanvallen (epileptische insulten), waarbij een soort kortsluiting in de hersenen ontstaat. Meestal is het bewustzijn verlaagd of raakt de patiënt helemaal buiten bewustzijn.
 • Geheugenverlies

  Soms zijn geheugenproblemen ernstiger dan de vergeetachtigheid die op oudere leeftijd veel voorkomt. Toch zijn de problemen niet zo ernstig dat er sprake is van een dementie. We spreken dan van milde geheugenproblemen. In medische termen noemen we dit de diagnose Mild Cognitive Impairment, afgekort MCI. MCI verloopt bij iedereen weer anders. Bij sommige mensen blijven de geheugenklachten stabiel, bij anderen worden de klachten erger. Op de polikliniek geriatrie kan onderzoek worden gedaan naar MCI. Meer informatie over MCI vindt u in onze patiëntenfolder.

 • Hersenaandoening
  De hersenen van de mens liggen goed beschermd in de schedel. Ze bestaan uit drie delen: de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam.
 • Hersenafwijking (aangeboren)
 • Hersenbloeding
  Bloeding uit een van de vaten in de hersenen waardoor zich bloed ophoopt in het hersenweefsel en waardoor verschijnselen van een beroerte, ook wel CVA genoemd, kunnen ontstaan.
 • Hersenschudding
  Een hersenschudding (commotio cerebri) is een lichte vorm van hersenletsel. Deze wordt veroorzaakt door een klap op het hoofd of een val of ander geweld op de schedel (schedeltrauma).
 • Hersentumor
  Een buitensporige weefselgroei in de hersenen (een tumor) kan goedaardig of kwaadaardig zijn, maar is altijd een ernstige zaak. Doordat de schedel niet naar buiten uit kan zetten, zal elke tumor op een gegeven moment het omringende weefsel onder druk zetten met alle kwalijke gevolgen van dien.
 • Hersenvliesgezwel (tumor)
  Een hersenvliesgezwel of meningeoom is een tumor die uitgaat van het hersenvlies. Dit betekent dat hij overal kan voorkomen waar zich hersenvlies bevindt.
 • Hoofdletsel
  Hoofdwonden bloeden vaak vrij hevig. Een oppervlakkige hoofdwond kan verbonden worden met een schoon kompres.
 • Hoofdpijn
  Hoofdpijn is een zeer veel voorkomende klacht die zeer veel verschillende oorzaken kan hebben. Er zijn ook vele soorten hoofdpijn en de mate en intensiteit varieert per soort.
 • Migraine
  Migraine is een bonzende hoofdpijn die meestal voorkomt aan één kant van de schedel. De pijn is heftig en houdt 4 tot 72 uur aan. Veel mensen met migraine worden bij een aanval misselijk, moeten braken en kunnen niet goed tegen licht en geluid.
 • Nachtelijke spierkramp

  Nachtelijke spierkrampen zijn plotselinge aanvallen van onwillekeurige en pijnlijke spiersamentrekkingen. De krampen treden vooral 's nachts op en kunnen een aantal seconden tot minuten aanhouden.

 • Spanningshoofdpijn
  Spanningshoofdpijn is een hoofdpijn die ontstaat als gevolg van stijve en gespannen spieren van het hoofd en de nek. Deze hoofdpijn wordt ervaren als een doffe pijn, alsof er een strakke band om het hoofd zit. De nek is vaak stijf en gespannen.

Afspraak maken met de polikliniek Carpaal Tunnel Syndroom

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Neurologie. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw huisarts of specialist u doorverwezen heeft. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 90. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Carpaal Tunnel Syndroom op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 116. U kunt zich melden bij de balie van de poli Neurologie. 

 

Afspraak maken met de polikliniek Geheugenpoli

Voor een bezoek aan de Geheugenpoli heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Vervolgens krijgt u een uitnodiging voor uw eerste bezoek aan de poli.

 

U vindt de Geheugenpoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 114. U kunt zich melden bij de balie van de poli Klinische Geriatrie.

Afspraak maken met de polikliniek Neurologie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Neurologie. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 90. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Neurologie op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 116.

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen), en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn. De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum en worden maandelijks geactualiseerd. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens.


Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijden te openen.

 

De wachttijden zijn geactualiseerd op 9 oktober 2017.

 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van het Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek. Klik hier om deze in te zien. 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Neurologie 4 weken n.v.t.
TIA- poli 0 weken n.v.t.