Maasziekenhuis Pantein Buiten
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Verpleegkundig spreekuur voor patienten met de ziekte van Parkinson
Patiëntenfolder

Verpleegkundig spreekuur voor patienten met de ziekte van Parkinson

Bij u is de ziekte van Parkinson of parkinsonisme vastgesteld. Daarvoor bent u onder behandeling bij de neuroloog. Van de neuroloog heeft u informatie gekregen over de ziekte van Parkinson. De behandeling en de gevolgen van de ziekte kunnen grote invloed hebben op uw dagelijks leven. Voor ondersteuning en begeleiding kunt u in het Maasziekenhuis terecht op het spreekuur van de parkinsonverpleegkundige. In deze folder leest u wat de parkinsonverpleeg-kundige voor u kan betekenen.

Parkinsonverpleegkundige

De parkinsonverpleegkundige is een verpleegkundige die zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding en ondersteuning van mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. Zij kan u en uw partner begeleiden bij problemen die u ondervindt door uw ziekte. U kunt bij haar terecht voor vragen over uw ziekte, uw klachten en de behandeling als aanvulling op de informatie die u van de neuroloog heeft gehad.

Verpleegkundig spreekuur

Het spreekuur wordt verzorgd door een parkinsonverpleegkundige die gespecialiseerd is in de begeleiding van mensen met de ziekte van Parkinson. Zij werkt nauw samen met de neurologen en andere zorgverleners.

De parkinsonverpleegkundige kan u en uw partner ondersteunen bij het omgaan met uw ziekte. U kunt bij haar bijvoorbeeld terecht voor:

 • Begeleiding wanneer u net te horen heeft gekregen dat u de ziekte van Parkinson of parkinsonisme heeft.
 • Meer informatie over de ziekte, klachten en de behandeling.
 • Informatie over de praktische gevolgen van de ziekte van Parkinson zoals het gebruik van medicijnen, mobiliteit, voeding en lichamelijke verzorging.
 • Informatie over de maatschappelijke en sociale gevolgen van de ziekte van Parkinson.
 • Begeleiding bij het zelf de regie kunnen voeren over uw leven met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme.

In overleg met de neuroloog kan de parkinsonverpleegkundige u doorverwijzen naar andere zorgverleners en/of hulpverlenende instanties zoals de ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, revalidatiearts, dagbehandeling, thuiszorg of de Parkinson patiëntenvereniging.

Kortom u en uw partner kunnen bij de parkinsonverpleegkundige terecht voor de meest uiteenlopende vragen over de ziekte van Parkinson en parkinsonisme.

Meer informatie en vragen

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met de parkinsonverpleegkundigen.

 • Jacqueline Arts, aanwezig op maandag, dinsdag en woensdag.
 • Bija Bouwers, aanwezig op maandag, donderdag en vrijdag.

U kunt de parkinsonverpleegkundigen bereiken via polikliniek Neurologie op telefoonnummer 0485-84 53 90. U kunt ook een e-mail sturen naar parkinsonzorg@pantein.nl. Bij spoed neemt u contact op met de polikliniek Neurologie op telefoonnummer 0485-84 53 90.

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij:

 • www.parkinsonNet.nl
  ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van Parkinsonpatiënten.
 • www.parkinson-vereniging.nl
  De Parkinson Vereniging is een patiëntenvereniging die zich inzet voor iedereen die te maken heeft met de ziekte van Parkinson.


Juli 2021 – versie 3
NEU018

Specialismen