Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Ziekte van Parkinson
Behandeling

Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een chronische neurologische aandoening. Het is een ziekte die zich vaak uit in problemen met bewegen. Daarnaast kunnen er verschijnselen optreden op vele andere gebieden, bijvoorbeeld spraak, denken en stemming. Per persoon verschillen de klachten. De behandeling wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt.

 

Parkinsonspecialisten en samenwerking

Bij Maasziekenhuis Pantein werken drie neurologen die gespecialiseerd zijn in Parkinson en twee parkinsonverpleegkundigen. De neurologen onderzoeken de motoriek, maar ook symptomen als vergeetachtigheid en veranderingen in gedrag. Vervolgens kijken ze wat ze met medicijnen kunnen bijsturen. De verpleegkundige geeft informatie, adviezen, begeleiding en ondersteuning en coördineert de zorg.

De ziekte verloopt per persoon anders. Omdat er zoveel verschillende symptomen kunnen optreden, werkt de neuroloog samen met in Parkinson gespecialiseerde behandelaars: fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, psychologen, diëtisten en een maatschappelijk werker. Voor de wat jongere mensen met Parkinson of voor mensen die nog actief aan het werk zijn, is er een samenwerking met de revalidatiearts. In de late fase wordt samengewerkt met de Herstelkliniek. Daar is een gespecialiseerde afdeling waar mensen terecht kunnen voor diagnose, dagbehandeling en begeleiding thuis.

Bij complexe vormen van Parkinson vindt overleg plaats met neurologen uit het Radboudumc. Maasziekenhuis is aangesloten bij Zorg voor Parkinson. We werken met andere ziekenhuizen in de regio Zuid-Oost Nederland samen om mensen met de ziekte van Parkinson en hun naasten de beste zorg en begeleiding op maat te geven. 

Verwijzing nodig

Voor een bezoek aan de neuroloog heeft u een verwijzing nodig van de huisarts.

Betrokken specialismen