Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Specialismen & poliklinieken
  3. CTS-spreekuur: Carpale Tunnel Syndroom
Polikliniek

CTS-spreekuur: Carpale Tunnel Syndroom

Heeft u last van tintelingen, pijn, een doof gevoel of zelfs krachtsverlies in uw hand of pols? Dan kan het zijn dat er te veel druk op de carpale tunnel staat. Vooral
’s nachts kan de pijn zo erg zijn dat u er slecht van kunt slapen.

In uw pols komen verschillende zenuwen en pezen samen in een smal buisje. Dit buisje noemen we ook wel de carpale tunnel. Soms staat er te veel druk op dit buisje. Er ontstaat dan een pijnlijke verdikking. Een afspraak op het CTS-spreekuur kan voor u een oplossing zijn.

Naar het spreekuur

Tijdens het CTS-spreekuur stelt de neuroloog u vragen. Verder onderzoekt de neuroloog uw handen. Soms laat hij een echo van uw pols maken. Dit gaat snel en doet geen pijn. Op de echo kan de neuroloog goed zien of de zenuw in de pols verdikt is.

Verder onderzoek

Als er extra onderzoek nodig is, krijgt u een EMG-onderzoek. EMG staat voor elektromyogram. Elektrische prikkels laten zien hoe de zenuw in uw pols werkt. 

Behandelingen die mogelijk zijn

Als u inderdaad het Carpale Tunnel Syndroom heeft, dan zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • afwachten
  • een pijnstillende en ontstekingsremmende spuit in de pols
  • aanmeten van een polsspalk
  • een operatie

Samen met de neuroloog bespreekt u wat voor u de beste behandeling is.

Op de spuit en het aanmeten van een spalk hoeft u meestal niet te wachten. Deze behandelingen kunnen meteen gedaan worden. Kiest u voor een operatie, dan gaat u naar de orthopeed. U kunt bij de balie van de polikliniek Orthopedie een afspraak maken voor een intakegesprek.

Contact en afspraak maken

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur via telefoonnummer 0485 84 53 90 (polikliniek Neurologie).

Interessante links

Uw bezoek aan de polikliniek

Verkouden? Draag een mondkapje

Komt u naar het ziekenhuis voor een afspraak of begeleidt u iemand die een afspraak heeft? In dat geval gelden de volgende regels:

  • Heeft u of uw begeleider klachten (hoesten, niezen, verkoudheid, kortademigheid of koorts) draag dan een mondkapje. Het maakt het niet uit of de klachten een gevolg zijn van het coronavirus of van iets anders. Wat voor de één een simpele verkoudheid is, kan voor de ander (een ernstige) ziekte tot gevolg hebben. Een mondkapje is bij de ingang van het ziekenhuis beschikbaar. Dank voor uw medewerking.
  • Houd altijd voldoende afstand aan tot anderen.
  • Ontsmet de handen.
  • Hoest en nies in de elleboog.

Uw bezoek aan de polikliniek verloopt meestal als volgt:
  • U meldt zich aan bij de balie van de polikliniek.
  • Daarna neemt u plaats in de wachtruimte.
  • U krijgt een seintje wanneer u aan de beurt bent.
  • U heeft een gesprek met uw specialist; mogelijk is er een kort lichamelijk onderzoek.
  • Misschien verwijst uw specialist u door naar een andere afdeling voor verder onderzoek.

Bij een bezoek aan de polikliniek neemt u een aantal dingen mee:

  • medicijnpaspoort of lijst van medicijnen die u gebruikt. U kunt dit krijgen via de apotheek;
  • verwijsbrief (bij de eerste afspraak);
  • legitimatie, dus uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dit geldt voor iedereen van elke leeftijd en bij elke afspraak.

Al deze informatie hebben wij nodig om u de beste zorg te kunnen geven. In uw patiëntendossier nemen we ook een pasfoto op. Zo kunnen alle zorgmedewerkers in één oogopslag zien of ze de goede persoon voor zich hebben. Verandert er iets, zoals een nieuw telefoonnummer of een ander adres? Dan is het fijn als u dat doorgeeft bij de registratiebalie in de centrale hal.

Hier zijn een paar tips om uw gesprek op de polikliniek goed voor te bereiden:

  • Schrijf uw vragen vóór het gesprek op. Denk in elk geval aan de 3 goede vragen.
  • Zeg zo duidelijk mogelijk wat u denkt en wilt. En bespreek met de arts wat voor u belangrijk is.
  • Beslis niet te snel. Als de arts een behandeling of onderzoek voorstelt, mag u daar thuis rustig over nadenken. Of vraag om een extra gesprek.

Ja, voor een bezoek aan een specialist bij ons in het ziekenhuis, heeft u altijd een verwijzing nodig. Deze krijgt u van uw huisarts of een behandelend arts. Alleen bij fysiotherapie is dit niet nodig. Neem bij uw eerste afspraak de verwijsbrief mee. Hierin staat belangrijke informatie. En wij sturen dan de rekening niet naar u, maar naar uw zorgverzekeraar.

Ja, u kunt zelf online een afspraak maken. Heeft u al een afspraak en kunt u toch niet komen? Zeg uw afspraak op tijd af. Dan kan iemand anders uw plek innemen. Zo houden we de wachttijd zo kort mogelijk. 

Online afspraak maken of wijzigen

Bekijk alle veelgestelde vragen

Specialismen

Neurologie