1. Home
  2. Informatie Maasziekenhuis
  3. Sint Maartenskliniek in Maasziekenhuis Pantein

Sint Maartenskliniek in Maasziekenhuis Pantein

De Sint Maartenskliniek heeft sinds 2008 zeer goede ervaringen met het bieden van zorg vanuit Maasziekenhuis Pantein. Bij de Sint Maartenskliniek draait alles om houding en beweging. Op de locatie binnen het Maasziekenhuis kunnen patiënten terecht voor onderzoek en behandeling op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Daarnaast biedt het Maasziekenhuis ook een locatie van de Sint MaartensKinderkliniek; het expertisecentrum voor kinderen en jongeren met klachten op het gebied van houding en beweging.

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Orthopedie

De afdeling Orthopedie van de Sint Maartenskliniek biedt ook vanuit Maasziekenhuis Pantein gespecialiseerde behandelingen en operaties voor patiënten met houdings- en bewegingsklachten. Orthopedie is één van de specialismen van de Sint Maartenskliniek. Het is een heel breed vakgebied dat zich richt op aandoeningen aan het ‘bewegingsapparaat’. Het bewegingsapparaat bestaat uit alle botten, spieren, banden, pezen en gewrichten van het menselijk lichaam.
Bij onze afdeling Orthopedie kunt u met allerlei klachten terecht:
  • Klachten aan uw gewrichten: bijvoorbeeld slijtage, artrose of pijn in uw meniscus.
  • Pijn in uw spieren en pezen: bijvoorbeeld een spierscheurtje of sportblessure.
  • Botklachten: bijvoorbeeld een breuk of osteoporose.

Daarbij is er nauwe samenwerking met revalidatieartsen, reumatologen, fysiotherapeuten,  gipsverbandmeesters en orthopedisch schoen- of instrumentmakers.

Arts begeleidt man bij revalidatie

Reumatologie

Patiënten met een reumatische aandoening hebben niet alleen te maken met hun ziekte maar ook met veranderingen in het dagelijks leven. De afdeling Reumatologie van de Sint Maartenskliniek binnen Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer biedt daarom hoogwaardige zorg, die niet alleen bestaat uit het bestrijden van de reumatische ziekte, maar ook uit het leren omgaan met de gevolgen voor de persoonlijke woon-, leef- en werksituatie. Een team van deskundigen neemt samen de behandeling op zich. Dit team kan bestaan uit een reumatoloog, gespecialiseerde verpleegkundigen en een Physician-Assistant. Daarnaast wordt er zo nodig nauw samengewerkt met paramedici zoals fysio- en ergotherapeuten, revalidatieartsen en orthopedisch chirurgen.

Man bij fysiotherapeut

Revalidatiegeneeskunde

De Sint Maartenskliniek is van oudsher ook specialist op het gebied van revalidatiegeneeskunde. Zij helpt patiënten met een aandoening van het houdings- en bewegingsapparaat en/of het zenuwstelsel, zo goed mogelijk te functioneren in de maatschappij. Onze aanpak bestaat uit het in kaart brengen van de oorzaken van een aandoening, en de gevolgen daarvan te doen verminderen. Daarbij staan zelfstandigheid en meedoen in de maatschappij voorop. De behandelaars proberen voortdurend de grenzen van de patiënt te verleggen. Binnen Maasziekenhuis Pantein werken revalidatieartsen van de Sint Maartenskliniek nauw samen met de therapeuten van het Maasziekenhuis op het gebied van poliklinische revalidatiebehandeling. Er zijn poliklinische spreekuren voor volwassenen en kinderen en jongeren.

Man met kunstbeen

Sint MaartensKinderkliniek

De Sint Maartenskliniek heeft in haar ruim tachtigjarige geschiedenis altijd speciale aandacht gehad voor de bijzondere behoeften van kinderen en jongeren met klachten op het gebied van houding en beweging en/of het zenuwstelsel. Om deze bijzondere zorg verder te verbeteren, is in 2015 de Sint MaartensKinderkliniek gestart. Een samenwerking met Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc. 

Maasziekenhuis Pantein beschikt over een zeer goede en moderne afdeling voor kindergeneeskunde, voor de patiënten van de Sint MaartensKinderkliniek. De behandelaars van de Sint MaartensKinderkliniek werken nauw samen met de kinderartsen en –therapeuten van Maasziekenhuis Pantein. Daarnaast werken we voor sommige behandelingen ook samen met de kinderorthopeden en kinderanesthesiologen van het Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen (onderdeel van het Radboudumc). De kinderorthopeed en –revalidatiearts houden zowel naast elkaar als gezamenlijk spreekuren voor patiënten. Ook is het mogelijk dat kinderen worden onderzocht en behandeld samen met een kinderarts van het Maasziekenhuis Pantein. 

Kind tijdens behandeling

De Sint MaartensKinderkliniek is met ongeveer driehonderd operaties per jaar bij kinderen en jongeren één van de grootste gespecialiseerde kinderorthopediepraktijken van Nederland. Het gaat daarbij om complexe ingrepen, zoals het rechtzetten van de wervelkolom bijvoorbeeld bij een scoliose, het behandelen van klompvoeten, heupdysplasie of het corrigeren van een aangeboren heupafwijking. Andere voorkomende behandelingen zijn operaties aan de heupen, knieën en voeten, maar ook de schouder, elleboog en de pols.  

De Sint MaartensKinderkliniek biedt in Boxmeer poliklinische kinderrevalidatie en de behandelingen met botox-injecties. Ook worden hier poliklinische reumabehandelingen voor kinderen en jongeren gedaan. Alle overige en meer complexe revalidatiebehandeltrajecten voor kinderen en jongeren vinden plaats bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Sommige minder complexe fysiotherapeutische behandeltrajecten worden ook uitgevoerd door kinderfysiotherapeuten van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Sint Maartenskliniek:
www.maartenskliniek.nl

Voor meer informatie over de Sint Maartenskinderkliniek:
www.maartenskliniek.nl/kinderzorg 

Meer informatie over Sint Maartenskliniek