Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Poliklinische ruggenprik
Patiëntenfolder

Poliklinische ruggenprik

U heeft een afspraak voor een ruggenprik (lumbaalpunctie). De neuroloog wil dit onderzoek bij u uitvoeren om het hersenvocht na te kijken op tekenen van een ziekte van de hersenen, het ruggenmerg en/of de zenuwen. Bijvoorbeeld een infectie, ontsteking of bloeding. Ook kan de neuroloog via een ruggenprik de druk van het hersenvocht meten. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt.

Wat is een ruggenprik?

Bij dit onderzoek neemt de arts met een dunne naald vocht weg uit de lumbaalzak. Dit is de ruimte in het onderste gedeelte van de rug waarin zich het hersenvocht bevindt. Het hersenvocht wordt in het laboratorium onderzocht.

In zeldzame gevallen wordt via een ruggenprik een geneesmiddel ingespoten. Als dit in uw situatie van toepassing is, zal de arts dit van tevoren met u bespreken.

Voorbereiding

Belangrijk!

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meld u dit dan minstens 1 week voor het onderzoek aan de arts.

Eten en drinken

In voorbereiding op het onderzoek, mag u gewoon blijven eten en drinken zoals u gewend bent.

Autorijden

In principe mag u na het onderzoek zelf weer naar huis rijden. Wij adviseren u echter om iemand mee te nemen die u na het onderzoek weer naar huis kan brengen.

In enkele gevallen wordt er voor dit onderzoek een slaaptablet gegeven. Dan mag u niet zelf rijden. Zorgt u er dan voor dat er iemand met u mee gaat die u ook weer naar huis kan brengen.

Het onderzoek

Melden

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd en plaats in het ziekenhuis. U hoeft geen pyjama of nachthemd mee te nemen.

Duur van het onderzoek

De ruggenprik zelf duurt ongeveer 10 minuten. Met voorbereiding en nazorg duurt het totale onderzoek ongeveer 1 uur.

Verloop van het onderzoek

Bij het uitvoeren van een ruggenprik, wordt er ook bloed afgenomen. Dit doet de KNF laborant. Bloedafname kan voor of na de ruggenprik plaatsvinden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Tijdens het onderzoek ligt of zit u op bed, terwijl u de rug zo bol mogelijk maakt. U brengt de kin zo ver mogelijk naar de borst. In liggende houding trekt u ook uw benen zo ver mogelijk op. Door deze houding ontstaat er ruimte tussen de wervels, waardoor de arts de naald gemakkelijk kan inbrengen.

De arts zoekt een geschikt plekje op de rug. Daarna wordt de huid ontsmet. De dunne naald wordt onder in de rug tussen twee doornuitsteeksels van de lendenwervel geschoven. Meestal tussen de derde en vierde of de vierde en vijfde lendenwervel.

Het onderzoek verloopt meestal vlot. Soms moet de arts even zoeken om de juiste plaats tussen de wervels te vinden. Daarnaast kan het gebeuren dat de arts kort een zenuw aanraakt met de naald. Dit kan niet prettig aanvoelen. Het is echter niet gevaarlijk.

De arts vangt het vocht in enkele buisjes op. Soms sluit de arts een slangetje met een meetlat aan op de naald om de druk van het hersenvocht te meten. U merkt hier niets van. De naald zal een aantal minuten blijven zitten om het hersenvocht op te vangen. Vervolgens wordt de naald verwijderd en krijgt u een pleister op de insteekplaats.

Het onderzoek verloopt prettiger en sneller als u zich zo goed mogelijk ontspant en stil blijft liggen. Hierbij zal de KNF laborant u zoveel mogelijk helpen. Zelf kunt u zich bijvoorbeeld op uw buikademhaling concentreren, waardoor u zich beter kunt ontspannen.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek kunt u even blijven liggen. Als u zich goed voelt mag u ook direct weer naar huis gaan. De pleister kunt u thuis verwijderen.

Klachten na een ruggenprik

Meestal verloopt de ruggenprik zonder problemen of bijwerkingen. Het is mogelijk dat u tijdens of na het overeind komen, last krijgt van hoofdpijn, rugpijn, misselijkheid of duizeligheid. U hoeft zich hierover niet ongerust te maken. Deze klachten worden veroorzaakt door de verminderde hoeveelheid vocht in het hoofd. Het duurt even voordat uw lichaam dit weer heeft aangevuld. Meestal duurt dit hooguit enkele uren, maar soms kan dit enkele dagen aanhouden.

U mag gewoon uw dagelijkse dingen weer doen, behalve zeer belastende werkzaamheden.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

  • Als uw klachten langer dan drie dagen aanhouden.
  • Als de hoofdpijn ernstig is.
  • Als u koorts krijgt, meer dan 38,5°C.

Neemt u dan contact op met uw behandelend neuroloog via de polikliniek Neurologie op telefoonnummer 0485-84 53 90. U kunt ook contact opnemen met de huisarts.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag krijgt u over het algemeen bij de volgende afspraak op de polikliniek van uw behandelend arts.

Meer informatie

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd? Belt u dan zo snel mogelijk met de polikliniek Neurologie. Het telefoonnummer is 0485–84 53 90.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het onderzoek, neemt u dan contact op met de polikliniek Neurologie via telefoonnummer 0485–84 53 90.

Specialismen