1. Home
  2. Nieuws
  3. Draaiduizeligheid vaak gemakkelijker te verhelpen dan gedacht
Nieuws

Draaiduizeligheid vaak gemakkelijker te verhelpen dan gedacht

27-03-2018
Behandeling draaiduizeligheid door neuroloog I. Bot en fysiotherapeut Hilbrands

“Dokter, ik ben zo dol in de kop!” Neuroloog Ilja Bot van Maasziekenhuis Pantein ziet geregeld mensen met deze klacht op de poli verschijnen. Vaak lopen ze al jaren rond met duizeligheidsklachten. Klachten, die meestal met een eenvoudige behandeling te verhelpen zijn.

Een kwestie van kristallen

Er zijn verschillende vormen van duizeligheid. Draaiduizeligheid is een veel voorkomende vorm. De oorzaak is een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Daar bevinden zich kristallen. Als deze losraken en op de verkeerde plek terechtkomen, leidt dit tot prikkeling van het evenwichtsorgaan, wat de duizeligheid veroorzaakt. Mensen hebben er vaak last van als ze gaan liggen, als ze zich omdraaien in bed of als ze hun hoofd naar achteren bewegen, bijvoorbeeld om in een keukenkastje te kijken. Ze krijgen dan het gevoel dat alles draait. Het gevoel kan enkele minuten aanhouden, soms in combinatie met misselijkheid of braken. Draaiduizeligheid kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt het meest voor bij ouderen vanaf ongeveer 70 jaar.

Een eenvoudige oefening

Wat veel mensen niet weten, is dat draaiduizeligheid in de meeste gevallen gemakkelijk verholpen kan worden. Neuroloog Ilja Bot legt uit hoe dat werkt: “Mensen komen met een verwijzing van de huisarts bij mij of een van mijn collega neurologen voor een consult. Wij zoeken dan uit in welk deel van het evenwichtsorgaan het probleem zit. Afhankelijk van de plaats voeren we een bepaalde manoeuvre uit, waardoor de kristallen weer op de juiste plek terechtkomen. Daarmee is het probleem in veel gevallen al direct verholpen”.

Fysiotherapie

Voor controle, verdere behandeling en eventueel terugkerende klachten kunnen mensen terecht bij fysiotherapeut Desiree Hilbrands, die de handeling herhaalt en indien nodig ook nog thuisoefeningen voorschrijft. Ongeveer 95% van de mensen heeft na de therapie geen last meer van duizeligheid.

Gerelateerde nieuws items