Maasziekenhuis Pantein atrium
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. EEG (Electro EncephaloGram)
Patiëntenfolder

EEG (Electro EncephaloGram)

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een Electro EncephaloGram (EEG) op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). In deze folder leest u meer over het onderzoek, de voorbereiding en de nazorg.

Voor het onderzoek

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
 • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.

Voorbereiding

 • Ter voorbereiding op het onderzoek wast u thuis uw haren met shampoo. Wij verzoeken u daarna geen haarlak, crème of gel te gebruiken.
 • U hoeft voor het EEG-onderzoek niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken op de dag van het onderzoek.

Het onderzoek

Met een EEG wordt de hersenactiviteit gemeten om een indruk te krijgen van de functie van de hersenen. De laborant(e) bevestigt daarvoor elektroden (kleine ronde dopjes) op uw hoofd. Deze elektroden meten de hersenactiviteit en geven de signalen via draden door aan het EEG-apparaat. Het meetresultaat is zichtbaar op een monitor.

Hoe wordt een EEG gemaakt?

Er zijn twee verschillende methoden om de elektroden op uw hoofd te bevestigen.

Methode 1

De laborant(e) meet met een meetlint eerst uw hoofd op. Tijdens het meten markeert hij of zij met een potlood een aantal punten op uw hoofdhuid. Daarna schuurt de laborant(e) deze punten met een wattenstaafje een beetje op. Het schuren zorgt voor een beter contact tussen elektrode en hoofdhuid. Vervolgens bevestigt de laborant de elektroden met een kleefpasta op de hoofdhuid. Daarnaast plaatst de laborant(e) bij uw ogen 2 elektroden om oogbewegingen te registreren, 2 elektroden op de borst om de hartslag te registreren en 2 elektrodes worden bevestigd op uw kin. Zodra alle elektroden (ongeveer 25 stuks) goed contact maken, start de registratie van de hersenactiviteit.

Methode 2

Bij de tweede methode plaatst de laborant(e) een soort badmuts op uw hoofd waar de elektroden in zitten. Hierbij zal de laborant(e) contactgel in de elektrodes spuiten en ‘krabbelen” op uw hoofd met een bot naaldje om goed contact te maken tussen elektroden en hoofdhuid. Bij uw ogen plaatst de laborant(e) 2 elektroden om oogbewegingen te registreren, 2 elektroden op de borst om de hartslag te registreren en 2 elektrodes worden bevestigd op uw kin.

Tijdens het onderzoek

Het grootste gedeelte van de registratie (ongeveer 30 minuten) ligt u met gesloten ogen op een bed. De laborant(e) blijft tijdens het onderzoek bij u in de kamer.

Tijdens het onderzoek vraagt de laborant(e) u enkele eenvoudige opdrachten uit te voeren:

 • gedurende 3 minuten diep te zuchten;
 • ogen openen en sluiten;
 • vuisten maken;
 • kijken naar korte reeksen lichtflitsen

Na het beëindigen van de registratie worden de elektroden en de pasta met warm water verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het EEG-onderzoek inclusief de voorbereiding duurt ongeveer één uur.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan het onderzoek zijn geen risico's verbonden.

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door een neuroloog. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). De afdeling is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar op telefoonnummer 0485–84 55 84.

Specialismen