Maasziekenhuis Bij Nacht
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Slaaponthoudings-EEG bij kinderen
Patiëntenfolder

Slaaponthoudings-EEG bij kinderen

In overleg met de behandelend arts is er besloten tot een EEG-onderzoek na slaaponthouding bij uw kind op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) van het Maasziekenhuis Pantein. In deze folder leest u meer over het onderzoek, de voorbereiding en de nazorg.

Voor het onderzoek

Belangrijk!

Het EEG-onderzoek vindt plaats na slaaponthouding. Dat betekent dat uw kind minder slaapt dan normaal. 

In onderstaand schema ziet u wat van toepassing is bij de leeftijd van uw kind.
Leeftijd Tijdstip naar bed Tijdstip opstaan en wakker blijven EEG moment
0-2 jaar Gewone tijd 06.00 uur Middag
2-4 jaar Gewone tijd 05.00 uur Middag
4-6 jaar 23.00 uur 05.00 uur Middag
6-10 jaar 24.00 uur 05.00 uur Middag
10-16 jaar 24.00 uur 03.00 uur Ochtend
16+ Hele nacht wakker blijven - Ochtend

Na het opstaan, mag uw kind geen dutjes meer doen.

Uw kind mag ook geen opwekkende dranken meer hebben, zoals koffie, thee, cola of chocolademelk (ook geen chocolade).

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart) van uw kind.
 • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.

Voorbereiding

 • Bereid uw kind goed voor op het onderzoek. Vertel precies wat er gaat gebeuren. Belangrijk is dat u vertelt dat het onderzoek geen pijn doet en dat u bij hem of haar blijft. Dit vermindert meestal de angst. Een baby of peuter kunt u moeilijker thuis voorbereiden. Wel kunt u een pleistertje laten plakken op het hoofd van een pop of knuffelbeest. Neem deze gerust mee naar het ziekenhuis.
 • Uw kind hoeft niet nuchter te zijn voor een EEG-onderzoek en mag dus gewoon eten en drinken voor het onderzoek, behalve chocolade. Geef uw kind ook geen opwekkende dranken, zoals koffie, thee, cola of chocolademelk.
 • De hoofdhuid van het kind mag niet te vet zijn. Was daarom thuis de haren met shampoo en gebruik daarna geen crème of gel.
 • Neem eventueel een eigen beker met wat te drinken en een knuffel mee.
 • Op de afdeling is een CD-speler aanwezig zodat uw kind naar liedjes of een verhaaltje kan luisteren. Neem eventueel de favoriete CD van uw kind mee.

Het onderzoek

Met een EEG wordt de hersenactiviteit gemeten om een indruk te krijgen van de functie van de hersenen. De laborant(e) bevestigt daarvoor elektroden (kleine ronde dopjes) op het hoofd van uw kind. Deze elektroden meten de hersenactiviteit en geven de signalen via draden door aan het EEG-apparaat. Het meetresultaat is zichtbaar op een monitor.

Tijdens het onderzoek verduisteren we de ruimte en laten we uw kind spontaan in slaap vallen. Hiervoor wordt geen medicatie of een zogenaamd roesje gegeven, omdat deze middelen invloed hebben op het resultaat van het EEG-onderzoek.

Hoe wordt een EEG gemaakt?

De laborant(e) meet met een meetlint eerst het hoofd van uw kind op. Tijdens het meten markeert hij of zij met een potlood een aantal punten op hoofdhuid. Daarna schuurt de laborant(e) deze punten met een wattenstaafje een beetje op. Het schuren zorgt voor een beter contact tussen elektrode en hoofdhuid. Vervolgens bevestigt de laborant(e) de elektroden met een kleefpasta op de hoofdhuid.

Daarna plaatst de laborant(e) bij de ogen 4 elektroden om oogbewegingen te registeren, 2 elektroden op de borst om de hartslag te registreren en 2 elektroden worden bevestigd op de kin. Zodra alle elektroden (ongeveer 25 stuks) goed contact maken, start de registratie van de hersenactiviteit.

Afhankelijk van de leeftijd van uw kind vraagt de laborant(e) aan het begin van het onderzoek aan uw kind om enkele opdrachten uit te voeren:

 • gedurende enkele minuten diep te zuchten;
 • ogen openen en sluiten;
 • vuisten maken;
 • kijken naar korte reeksen lichtflitsen

Daarna wordt uw kind met rust gelaten. Meestal slaapt het kind dan.

Na het beëindigen van de registratie worden de elektroden en de pasta met warm water verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het EEG-onderzoek inclusief de voorbereiding duurt ongeveer twee uur.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.

Risico’s

Aan het onderzoek zijn geen risico’s verbonden.

De uitslag

Als u voor uw kind een afspraak maakt voor een slaaponthoudings-EEG, dan spreekt de secretaresse ook meteen een datum af voor een gesprek met de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. Tijdens dit gesprek bespreekt de specialist met u de uitslag van het onderzoek.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). De afdeling is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar op telefoonnummer 0485–84 55 84.

Specialismen