Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Duizeligheidsonderzoek: Video Head Impulse Test
Patiëntenfolder

Duizeligheidsonderzoek: Video Head Impulse Test

In overleg met uw behandeld arts heeft u een afspraak gemaakt voor een video Head Impulse Test (vHIT) op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Met deze test onderzoeken we uw evenwichtsorgaan. In deze folder leest u meer over het onderzoek, de voorbereiding en de nazorg.

Voor het onderzoek

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Als u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.

Voorbereiding

  • Ter voorbereiding op het onderzoek vragen wij u om geen make-up te dragen.
  • U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken op de dag van het onderzoek.
  • Bent u bekend met matige tot ernstige nekklachten? Laat het de laborant(e) voor het onderzoek weten, zodat we hier rekening mee kunnen houden tijdens het onderzoek.

Het onderzoek

Video Head Impulse Test

Met deze test onderzoeken we of uw evenwichtsorgaan de hoofdbeweging goed verwerkt. Tijdens het onderzoek krijgt u een bril op met hierin een videocamera en versnellingsmeter. De laborant vraagt u om naar een vast punt op de muur te kijken terwijl hij/zij uw hoofd meerdere keren snel, over een korte hoek in een bepaalde richting beweegt. Met de versnellingsmeter en de camera worden de hoofd- en oogbewegingen geanalyseerd. Het is belangrijk om u tijdens het onderzoek goed te concentreren. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de uitslagen.

Als uw evenwichtsorgaan goed werkt, is de snelheid van uw hoofdbeweging en uw oogbeweging precies gelijk. Als uw evenwichtsorgaan niet goed werkt, krijgt u het idee dat uw omgeving beweegt wanneer uw hoofd beweegt. Ook ziet u dan vaak minder scherp.

Duur van het onderzoek

Het gehele onderzoek zal 15 tot 30 minuten duren.

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek is er geen verdere nazorg nodig.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan het onderzoek zijn geen risico's verbonden. Mogelijk kunt u wel duizelig zijn na het onderzoek. Wij adviseren u daarom iemand mee te nemen naar het onderzoek zodat deze persoon u ook weer naar huis kan brengen.

De uitslag

De neuroloog beoordeelt de resultaten van het onderzoek. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). De afdeling is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar op telefoonnummer 0485–84 55 84.

Specialismen