Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Slaaponthoudings-EEG
Patiëntenfolder

Slaaponthoudings-EEG

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een Electro Encephalogram (EEG) na 24 uur slaaponthouding op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). In deze folder leest u meer over het onderzoek, de voorbereiding en de nazorg.

Voor het onderzoek

Belangrijk!

Eén nacht wakker blijven

Het EEG-onderzoek vindt plaats na slaaponthouding. Dat betekent dat u één nacht wakker moet blijven. Dit kan thuis in uw eigen omgeving of. Bij hoge uitzondering kunt u hiervoor worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het onderzoek vindt ’s morgens rond 9.00 uur in het ziekenhuis plaats tijdens doezelen en slapen. De registratie duurt tot ongeveer 10.30 uur.

Gebruik geen opwekkende dranken

In de nacht dat u wakker moet blijven, mag u geen opwekkende dranken zoals koffie, thee of cola gebruiken. Dit mag direct na het onderzoek weer.

Niet zelf rijden

Omdat u een hele nacht wakker bent geweest, is uw concentratie mogelijk verminderd door slaapgebrek. Daarom kunt u beter niet zelf naar het ziekenhuis rijden, maar u door iemand laten brengen en ophalen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).
  • Wij vragen u om bij uw thuisapotheek toestemming te geven om uw medicatiegegevens met ons te delen. Wanneer u geen toestemming heeft gegeven, verzoeken wij u bij iedere afspraak in het ziekenhuis een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt een AMO laten uitprinten door uw apotheek.

Voorbereiding

  • Ter voorbereiding op het onderzoek wast u thuis uw haren met shampoo. Wij verzoeken u daarna geen haarlak, crème of gel te gebruiken.
  • U hoeft voor het EEG-onderzoek niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken op de dag van het onderzoek, behalve opwekkende dranken, zoals koffie, thee, cola.

Het onderzoek

Met een EEG wordt de hersenactiviteit gemeten om een indruk te krijgen van de functie van de hersenen. De laborant(e) bevestigt daarvoor elektroden (kleine ronde dopjes) op uw hoofd. Deze elektroden meten de hersenactiviteit en geven de signalen via draden door aan het EEG-apparaat. Het meetresultaat is zichtbaar op een monitor.

Hoe wordt een EEG gemaakt?

De laborant(e) meet met een meetlint eerst uw hoofd op. Tijdens het meten markeert hij of zij met een potlood een aantal punten op uw hoofdhuid. Daarna schuurt de laborant(e) deze punten met een wattenstaafje een beetje op. Het schuren zorgt voor een beter contact tussen elektrode en hoofdhuid. Vervolgens bevestigt de laborant(e) de elektroden met een kleefpasta op de hoofdhuid.

Daarna plaatst de laborant(e) bij uw ogen 4 elektroden om oogbewegingen te registeren, 2 elektroden op de borst om de hartslag te registreren en 2 elektroden worden bevestigd op uw kin. Zodra alle elektroden (ongeveer 25 stuks) goed contact maken, start de registratie van de hersenactiviteit.

De registratie

Het grootste gedeelte van de registratie (ongeveer 60 minuten) ligt u met gesloten ogen op een bed en mag u in slaap vallen. De laborant(e) blijft tijdens het onderzoek bij u in de kamer.

Tijdens het onderzoek vraagt de laborant(e) u wanneer u wakker bent om enkele eenvoudige opdrachten uit te voeren:

  • gedurende 3 minuten diep te zuchten;
  • ogen openen en sluiten;
  • kijken naar korte reeksen lichtflitsen

Na het beëindigen van de registratie worden de elektroden en de pasta met warm water verwijderd.

Duur van het onderzoek

Het slaaponthoudings EEG-onderzoek inclusief de voorbereiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Na het onderzoek

Nazorg

Het onderzoek behoeft geen verdere nazorg.

Risico’s en mogelijke complicaties

Aan het onderzoek zijn geen risico's verbonden.

De uitslag

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door een neuroloog. Uw behandelend arts ontvangt deze gegevens en stelt u op de hoogte van de resultaten.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijdstip verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek, neemt u dan gerust contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). De afdeling is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar op telefoonnummer 0485–84 55 84.

Specialismen