Maasziekenhuis Pantein receptie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Tijdelijk globaal geheugenverlies
Patiëntenfolder

Tijdelijk globaal geheugenverlies

Elk jaar krijgen ongeveer 5 op de 100.000 mensen te maken met tijdelijk globaal geheugenverlies. In medische termen wordt dit Transient Global Amnesia genoemd, afgekort TGA. Het komt meestal voor bij mensen ouder dan 50 jaar en bijna even vaak bij mannen als bij vrouwen.

Wat is Transient Global Amnesia (TGA)?

TGA is een toestand waarbij er plotseling algeheel geheugenverlies ontstaat. Patiënten kunnen zich gebeurtenissen van dagen geleden tot enkele weken of zelfs maanden geleden niet herinneren. Het langere termijn geheugen is wel intact. Iemand weet bijvoorbeeld wel zijn woonplaats, geboortedatum en namen van familieleden. Het meest opvallende is dat patiënten geen nieuwe informatie kunnen opslaan in hun geheugen. Iemand vraagt herhaaldelijk wat er nu gebeurd is en waar hij zich bevindt. De patiënt kan zich hierbij angstig voelen en een onrustige en/of geprikkelde indruk maken. Hij of zij is verder wel gewoon wakker, kan gewoon spreken en opdrachten uitvoeren. Ook lichamelijk gezien, zijn er geen beperkingen.

Hoe ontstaat TGA?

De oorzaak van TGA is tot op heden niet bekend. Het komt redelijk vaak voor dat er vóór het ontstaan van TGA sprake is geweest van een hoestbui, hevige pijn, emotionele stress, fysieke activiteit zoals intensief sporten of seksuele activiteit. TGA is geen TIA (tijdelijke stoornis in de doorbloeding van de hersenen) of epilepsie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal wat er gebeurd is. Daarbij is vooral het verhaal van ooggetuigen belangrijk, omdat de patiënt dit zelf door het geheugenverlies niet betrouwbaar kan navertellen. Behalve de geheugenstoornis, worden er in het neurologisch onderzoek geen afwijkingen vastgesteld.

Beloop

Meestal komt na enkele uren (maximaal 24 uur) het vermogen om nieuwe informatie op te slaan langzaam terug. De patiënt kan zich de periode van geheugenverlies zelf vaak niet goed herinneren. Maar vaak komt de herinnering aan het grootste deel van de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden vóór de tijdelijke geheugenstoornis wel terug. Tot een week na de TGA kunnen nog lichte hoofdpijn, vermoeidheid of concentratieproblemen bestaan. De kans op herhaling is zeer klein. Meestal blijft het bij een eenmalige gebeurtenis.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de polikliniek Neurologie via telefoonnummer 0485-84 53 90.Specialismen