Oogheelkunde

Oogheelkunde is de tak van de geneeskunde die zich toelegt op de behandeling van ziekten van het oog,  de oogleden, oogkas en traanwegen. Die behandeling is vaak met medicijnen, maar soms ook door middel van een behandeling met de laser of een operatie.

Tijdens uw bezoek aan de oogarts wordt meestal een aantal vaste onderzoeken gedaan zoals het opmeten van uw gezichtsscherpte en uw oogdruk. Ook kunnen de pupillen wijd gedruppeld worden, waarna de oogarts ook de binnenkant van uw oog kan onderzoeken. Dit kan ongemak veroorzaken, waardoor het zelf autorijden niet verstandig is.

Samenwerking
In het oog kunnen ook aandoeningen van de rest van het lichaam tot uiting komen. Daarom ziet een oogarts veel patiënten van andere specialisten. Denk hierbij aan diabetespatiënten, patiënten met een hoge bloeddruk en patiënten met neurologische aandoeningen.
 • Beroerte, centrale netvliesslagader
  Een beroerte is een aandoening van een bepaald gedeelte van de hersenen, doordat de bloedtoevoer naar dit gedeelte gestoord is. In dit geval is de centrale netvliesslagader gestoord waardoor het netvlies achter in het oog niet goed genoeg van zuurstofrijk bloed kan worden voorzien
 • Bijziendheid
  Ook wel myopie genoemd. Iemand die bijziend is kan dichtbij wel goed zien (vandaar de naam), maar ziet voorwerpen op grotere afstand niet goed.
 • Bindvliesontsteking
  Bindvliesontsteking (conjunctivitis) is een oogaandoening. Hierbij raakt het slijmvlies van het oog ontstoken.
 • Bindvliesontsteking (trachoom)
  Een trachoom is een chronische oogontsteking die veroorzaakt wordt door een bacterieachtig organisme (Chlamydia trachomatis).
 • Bindweefsleontsteking van het oog
  Het bindvlies (conjunctiva) is het dunne, stevige vlies dat de binnenzijde van het ooglid bedekt en dat doorloopt tot over het oogwit (de sclera).  Het bindvlies helpt mee het oog te beschermen tegen binnendringende voorwerpen en infecties, maar het kan zelf geïrriteerd raken door chemische stoffen en allergische reacties of het kan geïnfecteerd raken door virussen en bacteriën.
 • Blefaritis
  Blepharitis of blefaritis is een ontsteking van de randen van het ooglid.
 • Blindheid
  Blindheid of amaurosis kan verschillende oorzaken hebben: aangeboren, door glaucoom, door uremie, door verwonding, door vergiftiging enz.
 • Branderige ogen
  Aan de bovenzijde van het oog bevinden zich traankliertjes die traanvocht produceren. Als er te weinig traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van slechte kwaliteit is, ontstaan droge ogen. De ogen voelen branderig en geirriteerd aan.
 • Derde hersenzenuwverlamming
  Storingen aan deze zenuwen leiden tot uitval van de zintuiglijke waarneming. Een storing van de derde hersenzenuw zal verlamming van bepaalde oogbolspieren veroorzaken.
 • Droge ogen
  Droge ogen (keratoconjunctivitis sicca) wordt gekenmerkt door uitdroging van de oogbol en de oogleden. Het wit van het oog wordt rood en zwelt op en het oog voelt branderig en geïrriteerd aan. Meestal zijn beide ogen aangetast.
 • Gezichtsvermogen afgenomen
  Het is goed om de ogen regelmatig bij de opticien te laten controleren. Niet alle aandoeningen, zoals bepaalde soorten glaucoom die blindheid kunnen veroorzaken, geven namelijk duidelijke symptomen in het begin. Een vroegtijdige vaststelling en een snelle behandeling kan in die gevallen genezing mogelijk maken.
 • Glaucoom
  Glaucoom (groene staar) is een verzamelnaam voor oogziekten die gekenmerkt worden door een te hoge druk in het oog. Bij glaucoom kan in enkele uren de druk van de vloeistof in de oogbol enorm stijgen. Hierdoor worden de bloedvaten die de oogzenuw voeden samengedrukt en kunnen verstopt raken.
 • Hoornvliesbeschadiging
  Aan de voorzijde van het oog bevindt zich het hoornvlies (de cornea). Het hoornvlies is het doorzichtige gedeelte van de harde oogrok. Hoornvliesbeschadigingen kunnen pijn, irritatie en vermindering van het zicht veroorzaken.
 • Hoornvliesontsteking
  Ontstekingen van de cornea of hoornvlies kunnen door velerlei oorzaken ontstaan. O.a. door uitdroging, trichiasis, lasogen,door een overgevoeligheidsreactie of door vitamine A gebrek.
 • Lui oog
  Een lui oog of amblyopie is een aandoening die ontstaat op jonge leeftijd. Bij een lui oog wordt het zicht van één oog niet door de hersenen geïnterpreteerd. Hierdoor ontstaat dikwijls een vorm van scheelzien.
 • Nastaar
  Bij een staaroperatie wordt de troebele lens uit het oog verwijderd en een nieuw lensje van kunststof in het oog geplaatst. Over het oppervlak van de lenskapsel kunnen soms langzaam weer nieuwe lensvezels uitgroeien die een vertroebeling direct achter het kunstlensje tot gevolg heeft. Dit wordt nastaar genoemd.
 • Netvlies (gele vlek) degeneratie
  Dit is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt (macula degeneratie).  Netvliesdegeneratie betekent dat in de gele vlek een achteruitgang in de functie ontstaat. Hierdoor wordt de gezichtsscherpte minder en neemt het vermogen in het donker te zien af.
 • Netvlies degeneratie
  Dit is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt (macula degeneratie). Netvliesdegeneratie betekent dat in de gele vlek een achteruitgang in de functie ontstaat. Hierdoor wordt de gezichtsscherpte minder en neemt het vermogen in het donker te zien af.
 • Netvlies(slag)ader (centrale) verstopping
  Het netvlies ontvangt de afbeelding van de werkelijkheid en zet deze om in elektrische signalen, die naar de hersenen gaan. Het belangrijkste bloedvat dat het netvlies van bloed voorziet kan door een bloedstolsel verstopt raken. Hierdoor krijgt het netvlies geen bloed en dus ook geen zuurstof meer.
 • Netvliesbeschadiging
  Het netvlies van het oog kan door verschillende oorzaken beschadigd raken. Algemene ziektetoestanden, vooral hoge bloeddruk, suikerziekte, nieraandoeningen, slagaderverkalking, trombose en bloedziekten kunnen alle het netvlies beschadigen.
 • Netvliesloslating
  Een netvliesloslating (ablatio retinae) komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Wanneer het netvlies loslaat, wordt het contact met deze bloedvaten verbroken. De meest voorkomende oorzaak van een loslating is het ontstaan van een scheur of gaatje in het vlies dat soms voorkomt bij ouderen die bijziend zijn
 • Oog oververmoeid
  Veel mensen zijn lichtelijk verziend zonder van de symptomen van deze aandoening veel last te hebben. Toch kunnen ze aanleiding geven tot een overmatige inspanning van de ogen, een pijnlijk of onbehaaglijk gevoel in het oog, omdat voortdurend de spiertjes rondom de lens aangespannen worden (accommodatie) om scherp te kunnen zien.
 • Oogaandoeningen
  Oogaandoeningen kunnen te maken hebben met de breking van lichtstralen in het oog, zoals bijziendheid en verziendheid.
 • Oogbolgezwel (tumor)
  Een gezwel van het oog is gelukkig erg zeldzaam. De meest voorkomende tumor is een kwaadaardig gezwel (melanoom) dat lijkt op een vorm van huidkanker. De tumor is meestal pijnloos en betreft slechts een oog.
 • Ooghaar ingegroeid
  Wanneer een ooghaar van het ooglid naar binnen is gegroeid geeft dit meestal irritatie van de oogbol. De haar wrijft over de oogbol. Hierdoor ontstaat irritatie (pijn en jeuk) en kan de oogbol gaan ontsteken.
 • Ooglid trillend
  Een trillend ooglid is niet echt een aandoening. Het wordt veroorzaakt door een onwillekeurig samentrekken en ontspannen van kleine spiertjes in het ooglid. Hierdoor ontstaat een trillend gevoel dat soms lang kan aanhouden. Een trillend ooglid is vaak een verschijnsel van (over-)vermoeidheid.
 • Ooglid uitstulping (ectropion)
  Gewoonlijk sluiten het bovenste en onderste ooglid op elkaar aan en beschermen zo het oog tegen beschadiging en uitdroging. Bij een uitstulping van het ooglid (ectropion) sluit het onderste ooglid niet goed tegen de oogbol aan. Het onderste deel van de oogbol is onbedekt en het onderste ooglid keert gedeeltelijk naar buiten.
 • Ooglidomkrulling of uitstulping
  Een ooglid kan naar buiten krullen( ectropion) of naar binnen( entropion). Als de rand van een ooglid naar binnen omkrult (entropion), schuren de wimpers langs de oogbol. Hierdoor kunnen er op het hoornvlies zweren of littekenweefsel ontstaan. Als de rand van het ooglid naar buiten omkrult (ectropion), sluiten de oogleden niet meer goed.
 • Oogzenuwontsteking

  Bij een ontsteking van de oogzenuw raakt de zenuw gezwollen en rood, en de zenuwvezels werken niet goed meer. Als er veel vezels aangedaan zijn, zien we slecht. Maar als de ontsteking mild is, kan het gezichtsvermogen bijna normaal zijn.

 • Scheelzien
  Bij scheelzien (strabismus) kunnen beide ogen moeilijk tegelijkertijd op één punt focussen. Slechts één oog richt zich op een bepaald punt. Scheelzien bestaat voornamelijk op jonge leeftijd, maar kan ook op volwassen leeftijd ontstaan.
 • Slechtziendheid
  Over het algemeen is verminderd gezichtsvermogen te herleiden tot drie oogafwijkingen: bijziendheid , verziendheid of astimatisme (een cylindrische afwijking).
 • Staar (grijze)
  In de volksmond wordt grijze staar of cataract ook wel gewoon 'staar' genoemd. Niet te verwarren met groene staar (glaucoom) Bij staar wordt de lens van het oog troebel.
 • Traanbuisverstopping
  De traanbuis vormt de verbinding tussen de oogpunt en de neusholte. Traanvocht dat in het oog wordt geproduceerd voor bevochtiging van de oogbol, wordt door deze buis afgevoerd. Verstopping van de traanbuis kan aangeboren zijn of ontstaan door een ontsteking.
 • Traanzakje-ontsteking
  De traanklier in het oog bestaat uit een systeem van kliercellen en buisjes. In het traanzakje wordt door de traanklier geproduceerd vocht opgeslagen. Bij een ontsteking van het traanzakje is de traanvorming meestal pijnlijk.

Afspraak maken met de polikliniek Oogheelkunde

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 70. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Oogheelkunde op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 103.

Afspraak maken met de polikliniek Orthoptie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw huisarts, oogarts of jeugdarts u doorverwezen heeft. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 70. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Orthoptie op de begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 006. U kunt zich melden bij de balie van de poli Oogheelkunde.

Poliklinieken

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen), en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn. De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum en worden maandelijks geactualiseerd. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens.


Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijden te openen.

 

De wachttijden zijn geactualiseerd op 9 oktober 2017.

 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van het Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek. Klik hier om deze in te zien. 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Oogheelkunde algemeen 20 weken n.v.t.
Orthoptie 7 weken n.v.t.
Staaroperatie n.v.t. 5 weken