Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Foto's van het netvlies
Patiëntenfolder

Foto's van het netvlies

In overleg met uw oogarts heeft u een afspraak gemaakt voor een fluorescentie angiografie. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

De aard of ernst van uw klachten zijn niet helemaal duidelijk. Daarom zijn er speciale foto's van uw netvlies nodig. Fluorescentie angiografie is een onderzoeksmethode waarbij de oogarts de inwendige bloedvaten van het oog bestudeert en eventuele afwijkingen van het netvlies opspoort met behulp van speciale contrastfoto’s. De oogarts kan aan de hand van deze foto's een beter beeld krijgen van de oogzenuw, de bloedvaten en de doorbloeding van het netvlies zelf.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek wordt poliklinisch verricht. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde. Ter voorbereiding op het onderzoek moeten eerst uw beide ogen met pupilverwijdende druppels worden gedruppeld. Deze druppels krijgt u bij het maken van de afspraak mee, samen met een druppelinstructieformulier.

Beide ogen worden gefotografeerd, zodat de oogarts vergelijkingen met het 'goede' oog kan maken. Eerst worden enkele gewone foto's van uw ogen gemaakt. Vervolgens krijgt u in uw rechteronderarm een klein infuusje. Via deze naald wordt er een oranje/gele kleurstof (fluoresceïne) in uw bloedbaan gespoten. De kleurstof komt via de bloedbaan in de bloedvaatjes van uw ogen terecht.

Vervolgens vraagt de fotograaf u recht in de lens van de fotocamera naar een klein groen lampje te kijken. Het is daarbij van groot belang dat u beide ogen goed open houdt. Om te voorkomen dat u uw hoofd beweegt, verzoeken wij u niet te praten tijdens het onderzoek. Ook moet u de arm waarin de naald is aangebracht, zo stil mogelijk houden. Het is belangrijk dat u zich aan deze aanwijzingen houdt, omdat direct na het inspuiten een hele serie foto’s wordt gemaakt om het binnentreden van de kleurstof in de bloedvaatjes van uw oog niet te missen. Deze foto's kunnen niet opnieuw worden gemaakt. Als u op dat moment de instructies niet goed opvolgt, gaat er belangrijke informatie verloren.

Tijdens het onderzoek ziet u telkens lichtflitsen door het maken van de foto’s, waardoor u geneigd bent om uw ogen dicht te knijpen. Het kan daarom soms nodig zijn dat iemand uw oogleden openhoudt.

Na het onderzoek

Door de gele kleur van de fluoresceïne heeft u enige tijd na het onderzoek een iets geel gekleurde huid. Door de kleurstof bent u extra gevoelig voor zonlicht. In verband met zonneallergie is het beter om op de dag van het onderzoek niet in de felle zon te gaan zitten of gebruik te maken van de zonnebank.

De kleurstof verdwijnt doordat de nieren de kleurstof via de urine uitscheiden. Hierdoor kan de urine tot 24 uur na inspuiting een donker oranje kleur hebben. Deze bijverschijnselen zijn onschadelijk en verdwijnen vanzelf. Het beeld dat u ziet kan ook wat geel gekleurd zijn.

Belangrijk

  • Heeft u slecht werkende nieren? Meld dit dan zo snel mogelijk.
  • Bent u allergisch voor contrastkleurstof, jodium of schaaldieren, zoals mosselen? Vertelt u ons dit dan voor het onderzoek, zodat wij daar rekening mee kunnen houden.
  • Als gevolg van het verwijden van uw pupillen blijft u nog enkele uren wazig zien. U mag daarom niet zelf autorijden. Wij raden u aan iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen.

Plaats en duur van het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip kunt u zich melden bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

De uitslag

De oogarts die het onderzoek heeft aangevraagd bespreekt met u de uitslag van de foto’s. Hiervoor wordt een aparte afspraak gemaakt.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken datum verhinderd, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Oogheelkunde. Het telefoonnummer is 0485–84 53 70. Er kan dan nog een andere patiënt in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek, dan kunt u deze voorafgaand aan het onderzoek stellen of u kunt contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485–84 53 70.

Wij verzoeken u vriendelijk om bovenstaande informatie op de dag van de behandeling nogmaals door te lezen.

Specialismen