Gebouw Maasziekenhuis Pantein
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Laserbehandeling ter voorkoming van acute hoge oogdruk
Patiëntenfolder

Laserbehandeling ter voorkoming van acute hoge oogdruk

In overleg met uw oogarts heeft u besloten tot een laserbehandeling ter voorkoming van acute hoge oogdruk. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Het oog is een bol die zijn bolvorm behoudt doordat er in het oog een vloeistof zit met een bepaalde druk. Die oogdruk blijft min of meer constant door een voortdurende aanmaak en afvoer van vocht, die op elkaar zijn afgestemd. De oogarts heeft geconstateerd dat bij u de afvoer van het oogvocht binnenin het oog erg nauw is.

Door de vernauwde afvoer kan in sommige situaties, vooral in de avonduren, de oogdruk tijdelijk fors oplopen. Door de hoge oogdruk kan op den duur hierdoor de oogzenuw onherstelbaar beschadigd worden. De oogzenuw geeft alle informatie van het oog door aan de hersenen. Als de oogzenuw slijt, gaat u slechter zien. Meestal merkt u hier pas iets van als er al aanzienlijke schade is. We noemen dit nauwkamerhoek glaucoom. Soms kan hierdoor ook de oogdruk zodanig hoog oplopen dat er sprake is van een acute dreiging van blindheid van dat oog (acuut glaucoom).

Met een laserbehandeling (perifere iridectomie) kan de oogarts de afvoer van het oogvocht dusdanig verbeteren dat er vrijwel geen kans meer is op een acuut glaucoom. Belangrijk te vermelden, is dat u hierdoor niet beter gaat zien en dat uw oogdruk overdag niet daalt.

De laserbehandeling

De laserbehandeling wordt poliklinisch verricht. Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de balie van de polikliniek Oogheelkunde. Ter voorbereiding op de behandeling heeft u thuis al uw beide ogen met pupilvernauwende druppels gedruppeld. Deze druppels heeft u samen met een instructieformulier meegekregen.

De laserbehandeling duurt vijf tot tien minuten en wordt vrijwel altijd aan beide ogen uitgevoerd. U krijgt eerst nog een druppelverdoving in uw ogen. Hierdoor heeft u geen last van het speciale contactlensje dat de oogarts tegen uw oog zet. Dit lensje zorgt ervoor dat de oogleden open blijven. Met uw andere oog kunt u normaal knipperen. Met de laserstraal maakt de oogarts vervolgens één of twee zeer kleine gaatjes in de iris (het gekleurde gedeelte van het oog). U voelt meerdere tikjes/speldenprikjes in het oog.

Het is van belang dat u tijdens de behandeling beide ogen goed openhoudt. U dient gedurende de behandeling stil te blijven zitten en te kijken in een richting die de oogarts u aanwijst. Om te voorkomen dat u uw hoofd beweegt, is het belangrijk dat u tijdens de behandeling niet praat.

Na de behandeling

Als gevolg van de behandeling kan de oogdruk enkele uren verhoogd zijn. Hiervoor krijgt u nog een oogdrukverlagende druppel in uw beide ogen. Bovendien krijgt u een oogdrukverlagende tablet mee. Door de pupilvernauwende druppels is het mogelijk dat u tijdelijk wazig ziet en hoofdpijn ter hoogte van het voorhoofd heeft. Dit kan enkele uren aanhouden. Eventueel kunt u een paracetamol innemen.

Wij raden u aan om niet zelf auto te rijden en iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen. Op de dag van de laserbehandeling kunt u beter niet gaan sporten of naar de sauna. Wees matig met alcohol.

Erfelijkheid

Deze oogafwijking heeft te maken met de bouw van het oog en is vaak erfelijk. Daarom is het verstandig dat uw broers, zussen en uw kinderen vanaf 35 jaar voor de eerste keer hun ogen door een oogarts laten controleren op deze afwijking. Het laten meten van de oogdruk door een opticien is in dit geval niet voldoende.

Nacontrole

Na de laserbehandeling krijgt u een datum en tijdstip mee voor de nacontrole om te kijken of de gaatjes goed open zijn. Deze controle gebeurt door de optometrist die hier speciaal voor is opgeleid.

Verhinderd?

Mocht u verhinderd zijn op het afgesproken tijdstip, belt u dan zo spoedig mogelijk met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485–84 53 70.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over de laserbehandeling, dan kunt u deze voorafgaand aan de behandeling of telefonisch stellen. De oogarts kan dan uitsluitend op vragen over dit onderwerp ingaan.

Met uw overige vragen of oogklachten kunt u op het spreekuur terecht. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485–84 53 70.

Wij verzoeken u vriendelijk om de informatie uit deze folder op de dag van de behandeling nogmaals door te lezen.

 

Specialismen