Maasziekenhuis Pantein atrium
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Oogmigraine
Patiëntenfolder

Oogmigraine

Bij een aantal vormen van migraine komen oogklachten voor. De meest voorkomende vorm die de oogarts ziet, heet in de volksmond oogmigraine.

De term oogmigraine wordt gebruikt voor kortdurende perioden van 5 tot 30 minuten waarin oogheelkundige (en soms ook neurologische) verschijnselen optreden, meestal zonder hoofdpijn. De oogheelkundige verschijnselen kunnen bestaan uit het zien van een steeds groter wordende vlek met gekartelde randen, geometrische figuren, een trillend beeld net als op een warme dag boven een asfaltweg te zien is, of een 'sneeuwbeeld' van de televisie. Ook kunnen er stukken van het beeld tijdelijk zwart worden. Soms worden de aanvallen gevolgd door een zwaar gevoel in het hoofd.

Meestal treden geen bonkende hoofdpijn en misselijkheid op, zoals bij migraine voorkomt. Bij navraag hebben de meeste patiënten in het verleden wel aanvallen gehad die gepaard gingen met hoofdpijn. Oogmigraine kan echter ook voorkomen bij personen die nooit eerder een migraineaanval doorgemaakt hebben.

De behandeling

Het voorkómen van oogsymptomen bij migraine is in principe hetzelfde als het voorkómen van de migraine zelf. Belangrijk is omstandigheden, waarvan de individuele patiënt van zichzelf weet dat zij de aanvallen (kunnen) veroorzaken, te vermijden. Met name aanhoudende stress (bijvoorbeeld als gevolg van familieomstandigheden), bepaalde voedingsmiddelen (chocola, kaas, alcohol) etc.

Het behandelen van alleen de oogsymptomen is niet zinvol, omdat deze doorgaans ook zonder medicijnen na 5 tot 30 minuten weer verdwijnen. De meeste medicijnen zijn dan nog niet eens ingewerkt. Het stellen van de diagnose, uitleg geven aan en geruststellen van de patiënt is het belangrijkste, omdat de oogverschijnselen lastig en zeer beangstigend kunnen zijn.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw oogarts en om nadere uitleg te vragen. De polikliniek Oogheelkunde is bereikbaar via telefoonnummer 0485–84 53 70.

 

April 2020 – versie 3
OOG020

 

Specialismen