Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Oogontsteking door herpes simplex virus
Patiëntenfolder

Oogontsteking door herpes simplex virus

Herpes simplex is een virus dat infecties kan veroorzaken in de huid, slijmvliezen en zenuwen. Er zijn twee belangrijke soorten: Herpes Simplex Virus (HSV) type is de meest voorkomende soort en is verantwoordelijk voor de herpes simplex oogontsteking en de bekende koortslip. Type II is seksueel overdraagbaar en veroorzaakt slechts zelden een ontsteking in het bovenlichaam. De informatie in deze folder gaat over het herpes simplex virus type I.

De meest voorkomende herpes simplex oogontsteking is een (terugkerende) ontsteking van het hoornvlies, het voorste heldere deel van het oog. Littekenvorming in het hoornvlies kan het gezichtsvermogen verminderen. Het herpes simplex virus type I dat de infectie veroorzaakt, kent een aantal varianten. Hierdoor kunnen de duur en de ernst van de ontsteking variëren per patiënt.

Verschijnselen

De ziekte begint meestal aan het oppervlak van het hoornvlies. Het oog wordt rood, is geïrriteerd, traant en is gevoelig voor licht. De meeste mensen krijgen de ontsteking hierna niet opnieuw. Eén op de vier mensen met een hoornvliesontsteking krijgt echter binnen twee jaar opnieuw een ontsteking.

Verloop

De ontsteking kan dieper in het hoornvlies dringen en daar blijvende littekens of een ontsteking in het oog veroorzaken. Soms ontstaan op het hoornvlies chronische zweren, die moeizaam genezen of na genezing weer snel terugkomen.

Een herpes simplex oogontsteking treedt meestal maar in één oog op. Verspreiding van het virus naar andere mensen is niet waarschijnlijk.

Bij mensen met een slechte afweer (zoals patiënten met AIDS, of na een niertransplantatie) kan het virus andere delen van het lichaam infecteren. Dit gebeurt echter hoogst zelden.

Na de oorspronkelijke infectie komt het virus in een ruststadium. Het verblijft in de zenuwen die van de huid of het oog afkomstig zijn. Zo af en toe, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid, wordt het virus weer actief en veroorzaakt dan opnieuw een oogontsteking of een koortslip. Het virus verdwijnt nooit volledig uit het lichaam.

Behandeling

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid van de ontsteking. Vaak wordt antivirale oogmedicatie gebruikt in de vorm van oogzalf.

Soms is het nodig corticosteroïden oogdruppels te gebruiken om de reactie van het lichaam af te remmen en de littekenvorming te verminderen.

Bij een beginnende ontsteking, ook als u dit al vaker heeft meegemaakt, is het belangrijk om contact op te nemen met uw oogarts.

Het is wel beter om contact met baby’s te vermijden.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde via telefoonnummer 0485–84 53 70.

Specialismen