Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Verstopte talgklier in het ooglid
Patiëntenfolder

Verstopte talgklier in het ooglid

In de randen van de oogleden zitten talgklieren. Deze produceren talg, een vette stof die een bestanddeel vormt van het traanvocht. De uitgang van zo'n talgkliertje kan verstopt raken, terwijl de talgproductie erachter gewoon doorgaat. Hierdoor ontstaat er een bultje in het ooglid. Dit wordt chalazion (gerstekorrel) genoemd. In deze folder leest u wat u hier aan kunt (laten) doen.

Hoe ontstaat een chalazion?

De afvoergangen van de talgklieren in de oogleden monden uit aan de rand van het ooglid. Ze zitten dus nog dichterbij het oog dan de wimpers. Deze uitgangen kunnen gemakkelijk verstopt raken door:

 • het ophopen van huidschilfers tussen de wimpers en aan de randen van de oogleden;
 • make-up restanten aan de randen van de oogleden;
 • een abnormale samenstelling van de talg, waardoor deze te dik is;
 • (abnormale) bacteriën aan de randen van de oogleden.

Wat is het gevolg?

Door de verstopping van de uitgang van de talgklieren ontstaat er een bultje in het ooglid. Dit is goed voelbaar als u met de vinger over het ooglid strijkt. Soms is het ook goed zichtbaar. Als er bacteriën in de verstopte talgklier komen, ontstaat er een rode, pijnlijke bult. Hierdoor kan het gehele ooglid rood en opgezwollen raken.

Omdat het bultje in het ooglid aan de binnenzijde op het oog drukt, kan de gezichtsscherpte tijdelijk verminderd zijn. Het is dan ook niet verstandig om nu de brillenglazen te laten vervangen door de opticien.

Wat kunt u zelf doen?

Om van het chalazion af te komen, is het aan te raden om zo kort mogelijk na het ontstaan van het chalazion warme kompressen op de oogleden te leggen en daarna het chalazion te masseren. U maakt hierdoor de dikke, vette talg warm zodat het vloeibaarder wordt, net zoals een klontje boter in de pan. Als u direct aansluitend aan de warme kompressen het chalazion masseert, drukt u langzaam met kleine beetjes de dun geworden talg uit de verstopte talgklier. Het bultje verdwijnt hierdoor.

Warme kompressen

Vul een schaal met flink warm water, zodat u nog net met de elleboog de warmte van het water kunt verdragen. Doop er vervolgens een washandje in, knijp dit licht uit en houd dit tegen het gesloten oog aan. Doop iedere keer het washandje opnieuw in het warme water, zodat het ooglid door en door goed warm wordt. Doet u dit 10 minuten lang. U kunt ook een warme kersenpitkussen of een ‘hotpack’ gebruiken.

Als u aan de oogleden van beide ogen een chalazion heeft, kunt u dit aan twee ogen tegelijk doen.

Massage van het chalazion

Direct na de warme kompressen legt u één vinger op het bultje in het ooglid. Druk er zachtjes op en maak ronddraaiende bewegingen. Doe dit enkele minuten achter elkaar. Hierdoor zal de talg met kleine beetjes uit de talgklier worden gedrukt. Dit is niet met het blote oog zichtbaar, omdat de talg transparant is.

Complicaties

Soms ontstaat er een ontsteking in het chalazion. Het bultje zwelt dan fors op, wordt rood, warm en pijnlijk. In sommige gevallen kan het gehele ooglid opzwellen. Een bezoek aan de huisarts of oogarts is dan gewenst.

Soms is het niet mogelijk om met warme kompressen en massage het chalazion weg te krijgen. Als dit na een week niet is gelukt, maakt u dan een afspraak bij uw huisarts of oogarts.

Als het chalazion spontaan doorbreekt, verschijnt er ineens pus aan de randen van de oogleden. Masseer dan direct het chalazion. Hoe meer pus u op deze manier uit het chalazion kunt drukken, hoe beter.

Bezoek aan de oogarts

Als u bij de oogarts komt, zal deze u eerst adviseren om aan de slag te gaan met warme kompressen en massage. Als u dit al heeft gedaan zonder succes, dan zal de oogarts onder verdoving via de binnenkant van het ooglid de talg uit de talgklier verwijderen. Het bultje is dan niet direct in zijn geheel verdwenen, maar het lichaam kan dan verder de restanten opruimen. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u dit doorgeven aan de oogarts.

Werkwijze van de oogarts

De oogarts vraagt u te gaan liggen op de behandeltafel. U krijgt eerst een druppel oppervlakkige verdoving in het oog. Daarna verdooft de oogarts met een prikje het ooglid. Na enkele minuten inwerken, kan de oogarts via een klein sneetje aan de binnenzijde van het ooglid de talg uit de talgklier verwijderen. Dit is niet pijnlijk. Daarna zal de oogarts zalf in het oog aanbrengen en een drukverband voor het oog plakken. Dit is bedoeld om nabloeden tegen te gaan.

Adviezen na verwijdering van het chalazion

 • Als u een bril draagt, lukt het meestal nog wel om deze bril over het verband heen op te zetten.
 • Met het verband voor uw oog, mag u geen auto besturen. Zorgt u er dus voor dat iemand u thuis kan brengen, als u naar het spreekuur van de oogarts komt.
 • Werk niet met gevaarlijke machines zolang het verband voor het oog zit. Het zien van diepte is door het verband namelijk verstoord. U kunt zich ernstig verwonden.
 • Gebruik op de dag dat het chalazion is verwijderd geen alcohol en vermijd flinke lichamelijk arbeid, sporten en zwemmen.
 • Na enkele uren mag het verband van het oog verwijderd worden. U kunt de oogleden voorzichtig met een washandje en lauw water reinigen. Wrijf niet te hard, omdat hierdoor een nabloeding kan ontstaan.
 • Het ooglid kan door de behandeling wat blauw geworden zijn. Dit komt door het onderhuids nabloeden. Meestal is dit na enkele dagen tot een week verdwenen.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485-84 53 70.Specialismen