Gebouw Maasziekenhuis Pantein
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Droge ogen
Patiëntenfolder

Droge ogen

Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of traanvocht van een te slechte kwaliteit om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen gaan branden en steken of slijm gaan afscheiden. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling, zodat er geen goede traanfilm op het oog ontstaat en het oog kwetsbaar blijft voor uitdroging. In deze folder leest u meer hierover.

Wat is een traanfilm?

Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag, zo om de 20 tot 30 seconden, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de ‘traanfilm’ en het dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht.

De traanfilm is samengesteld uit drie bestanddelen: een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag.

 • Het olieachtige buitenste laagje van de traanfilm wordt geproduceerd door kleine kliertjes in de oogleden. Zijn functie is te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt.
 • Het waterige middelste laagje wordt geproduceerd door de traanklier. Deze waterige laag heeft de taak het oog schoon te wassen van vuil en stof.
 • De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en moet er voor zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Men praat over droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid of samenstelling niet voldoende is om de beschermtaak voor het oog te kunnen vervullen. Droge ogen kunnen vele oorzaken hebben. Meestal heeft het te maken met leeftijd en hormonale veranderingen. Luchtvochtigheid, verwarming of airconditioning kunnen het oog ook droog maken.
Bepaalde ziekten gaan gepaard met droge ogen, zoals de ziekte van Sjögren of andere reumatische aandoeningen.

Soms komt het ook voor als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen.

Andere oorzaken zijn te weinig of slechte knipperbewegingen, zodat de traanfilm niet gelijkmatig over het oog wordt verdeeld. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson of na een CVA.

Behandeling

Behandeling is meestal niet eenvoudig, omdat de oorzaak van de droge ogen heel divers is. Verlichting van de klachten is het belangrijkste.

Het doel van behandeling is om te proberen de irritatie zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan men doen door, ofwel kunstmatig traanvocht toe te voegen, ofwel door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk vast te houden. Het eerste doet men met behulp van ‘kunsttranen’ of een gel die een aanvulling vormen op de eigen tranen.

Het zo lang mogelijk vast houden van het aanwezige traanvocht kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan bijvoorbeeld een beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan.

Wat kunt u zelf doen?

 • Als u heeft gemerkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan deze omstandigheden te veranderen.

 • Actief vaker knipperen.

 • U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger.

 • Buiten kan een speciale (fiets)bril die aan de zijkant is afgesloten er voor zorgen dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen.

 • Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een haarföhn, een ventilator of airconditioning (in de auto!) of sigarettenrook.

 • Ook het dragen van contactlenzen kan bij droge ogen problemen geven. Regelmatig oogdruppels gebruiken en de ogen laten controleren door de oogarts kan complicaties voorkomen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde via telefoonnummer 0485–84 53 70.

Specialismen