Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Ooglidoperatie, gedraaide oogleden
Patiëntenfolder

Ooglidoperatie, gedraaide oogleden

In overleg met uw behandelend oogarts heeft u besloten tot een ooglidoperatie in verband met een naar binnen/buiten gedraaid onderooglid. Deze operatie wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. In deze folder leest u meer over deze ingreep.

Naarmate u ouder wordt, verslapt het onderooglid waardoor het ooglid naar binnen of naar buiten kan kantelen. Het kantelen van het onderooglid kan ook veroorzaakt worden door littekens of huidziekten. In medische termen spreekt men over entropion/ectropion, ofwel een naar binnen/buiten gedraaid onderooglid.

Zowel een naar binnen als een naar buiten gedraaid onderooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind. Wanneer het entropion/ ectropion wordt veroorzaakt door verslapping (veroudering) kan dit verholpen worden door het ooglid strakker te zetten, soms in combinatie met het inkorten van het ooglid. Dit gebeurt met een poliklinische operatie onder plaatselijke verdoving die ongeveer 30 minuten duurt. Het is niet altijd mogelijk een perfect resultaat te krijgen; hoe langer de afwijking bestaat, hoe moeilijker de correctie is.

Operatiedatum

Binnenkort ondergaat u een dergelijke ooglidoperatie. Dit gebeurt poliklinisch. De datum van de operatie wordt in overleg met u bepaald. Op de dag van de operatie komt u naar het ziekenhuis. Na de ingreep mag u direct weer naar huis.

Voorbereiding op de operatie

Voorbereiding thuis

Voor de operatie moet uw huid schoon zijn. Wij verzoeken u voor u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden en geen crème of make-up te gebruiken. Tijdens de ingreep mag u geen lenzen, piercings of sieraden in uw gezicht dragen.

Medicatie

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meldt u dit dan voor de operatie aan de oogarts. Alle medicijnen die u gebruikt, ook de bloedverdunners, blijf u gewoon innemen.

Opvragen tijdstip van opname

De dag vóór de operatie kunt u tussen 14.00 uur en 16.00 uur bellen met de polikliniek Oogheelkunde (0485-84 53 70) om te horen hoe laat u wordt verwacht in het ziekenhuis. Is de dag voor de opname een zon- of feestdag, belt u dan op de laatste werkdag hiervoor. Wordt u op een maandag geopereerd, dan belt u dus op vrijdag.

Vervoer van en naar het ziekenhuis

Na de ingreep kunt u zich minder fit voelen of tijdelijk wazig zien. U mag daarom niet aan het verkeer deelnemen. Het vervoer van en naar het ziekenhuis kunt u het beste regelen met een familielid of kennis. Mocht het u niet lukken om in uw directe omgeving iemand te vinden die u wegbrengt en ophaalt, dan kunt u de dag voor de operatie een afspraak maken met een taxi.

De dag van de operatie

Op de dag van uw operatie mag u normaal eten en uw medicatie innemen. Dit geldt ook voor mensen met diabetes mellitus.
In het ziekenhuis neemt u plaats in de wachtkamer bij routenummer 025 op de begane grond. U hoeft zich niet te melden.

Er wordt met u afgesproken op welke afdeling / routenummer u zich mag melden.

De operatie

De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd door middel van prikjes in het ooglid. Tijdens de operatie ligt u op uw rug. Uw gezicht wordt bedekt met steriele doeken om infectie te voorkomen. Aan de onderzijde blijft het doek open, zodat u rustig kunt blijven ademen. Uw handen kunt u op uw buik laten rusten.

Tijdens de operatie blijft u rustig liggen. U mag praten en wat vragen. De behandeling zelf duurt ongeveer 30 minuten per ooglid. U zult geen pijn hebben, maar wel bewegingen aan de oogleden voelen. Na afloop van de operatie mag u direct weer naar huis.

Voordat u naar huis gaat, krijgt u van de oogarts een kaartje mee met de controleafspraak. Tijdens deze afspraak worden ook de hechtingen verwijderd. Deze afspraak vindt ongeveer een week na de operatie plaats op de polikliniek Oogheelkunde.

Na de operatie

Aandachtspunten na de ingreep

  • U mag niet aan de pasgeopereerde oogleden komen. Probeer vooral niet uw ogen schoon te wrijven. U loopt dan kans dat de hechting breekt en de wond open gaat. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, neemt u dan telefonisch contact op met het ziekenhuis.
  • Na de operatie voelt u weinig pijn. Voelt u toch pijn, dan kunt u twee tabletten paracetamol tegelijk innemen (maximaal acht tabletten per 24 uur). Het gebruik van aspirine raden wij sterk af. Hierdoor kan een nabloeding ontstaan.
  • Na de operatie kan er nog wat bloed uit de wond sijpelen. Dat is niet erg. Dit kunt u met een (steriel) gaasje of schone papieren zakdoek weg deppen. U mag niet over de wond wrijven, want dat stimuleert het bloeden.
  • Vermijd de eerste week zware lichamelijke inspanning.
  • U kunt in de dagen na de operatie een ijsbril of koelbril gebruiken (of eventueel een zak diepvriesdoperwten). Deze brillen zijn te koop bij de drogist.
    Leg de koelbril in de koelkast. Voordat u de bril op uw ogen legt, raden wij u aan om eerst een dunne schone katoenen zakdoek, keukendoek of schone gaasjes voorzichtig op de gesloten ogen te leggen om het condensvocht op te vangen. De bril heeft een verkoelend effect en remt het nabloeden en dik worden van de oogleden als gevolg van vocht-ophoping. Het beste effect bereikt u door de eerste twee dagen minstens drie maal per dag de bril te gebruiken gedurende tien minuten.
  • Uw haren kunt u het beste wassen door uw hoofd achterover te houden (zoals bij de kapper), zodat er geen water in uw ogen komt.
  • De eerste tien dagen mag u niet zwemmen en geen gebruik maken van de sauna.
  • Als u onder de zonnebank gaat, is het raadzaam om de eerste twee maanden de oogleden te beschermen met de bijgeleverde bril. Hiermee voorkomt u verbranding van de nog kwetsbare littekens.
  • Als u van plan bent een nieuwe bril (montuur) aan te schaffen, dan kunt u hiermee beter wachten tot drie maanden na de operatie.

Mogelijke complicaties

Er is kans op een bloeduitstorting. U krijgt dan dikke, blauw verkleurde oogleden als gevolg van onderhuids bloed. Dit is tijdelijk en heeft geen gevolgen voor het uiteindelijke resultaat.

Tijdens de eerste week na de operatie komt er wat afscheiding uit het oog. Dit is ingedroogd wondvocht uit de wond in de buitenooghoek. Het is dus niet iets om u zorgen over te maken en het wijst niet op infectie. Een infectie komt na deze operatie vrijwel nooit voor.

Vaak blijft de buitenooghoek de eerste weken na de operatie gevoelig. Dit wordt geleidelijk minder. Het meest voorkomende probleem na correctie van entropion/ectropion is dat de operatie wel een aanzienlijke verbetering oplevert, maar geen volledig normale situatie.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

Ontstaat er op de dag van de operatie een toenemende paars/blauwe zwelling die pijnlijk is? Neemt u dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485-84 53 70. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Meer informatie

Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde op telefoonnummer 0485-84 53 70.

 

Specialismen