Gynaecologie

Gynaecologie is een breed specialisme, dat zich toelegt op de verloskunde en op het behandelen van ziekten en aandoeningen van de vrouwelijke (geslachts)organen.


Gynaecologen doen bovendien onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen, hormoonstoornissen bij de menstruatiecyclus en problemen die te maken hebben met de overgang (voortplantingsgeneeskunde en endocrinologie).

Moet u om medische redenen bevallen in het ziekenhuis, dan begeleidt de gynaecoloog of tweedelijns verloskundige u tijdens uw zwangerschap en bij de bevalling.

 • Aanstaande moeder en kind

  Maasziekenhuis Pantein is prima toegerust om aanstaande moeders te begeleiden en te verzorgen vóór, tijdens en na de bevalling.

  U kunt rekenen op goede, persoonlijke begeleiding op een kleinschalige afdeling waar oog is voor menselijke waarden. Pijnbestrijding tijdens de bevalling is altijd mogelijk in het Maasziekenhuis, ook 's avonds, 's nachts en in het weekend. Dat geeft een veilig gevoel.

   

  Klik hier voor de pagina's over (aanstaande) moeder en kind

 • Anticonceptie
  Anticonceptie betekent het tegengaan ('anti') van de bevruchting ('conceptie').
 • Baarmoeder(hals)poliepen
  Een poliep is een over het algemeen onschuldige woekering van slijmvlies. Slijmvlies bekleedt inwendige lichaamsholten en komt op verschillende plaatsen in het lichaam voor, bijvoorbeeld in de neus, de blaas, de darmen en in de baarmoeder of baarmoederhals.
 • Baarmoederafwijking
  Aan de baarmoeder kunnen verschillende afwijkingen voorkomen zoals baarmoederverzakking, baarmoedergezwel of baarmoederpoliep.
 • Baarmoedergezwel
  Een baarmoedergezwel is een gezwel of tumor in de baarmoeder die goedaardig of kwaadaardig kan zijn.
 • Baarmoederhalskanker
  Als er afwijkingen in de slijmcellen ontstaan op de grens tussen baarmoederhals en baarmoedermond kan dit lijden tot baarmoederhalskanker.
 • Baarmoederkanker (endometrium-carcinoom)
  Kanker van de baarmoeder begint in het slijmvlies (endometrium), waarna het verder en dieper de wand binnendringt en zich kan uitzaaien naar eileiders, eierstokken en andere organen.
 • Baarmoedermonderosie
  Als er zweertjes en ontstekingen op de baarmoedermond ontstaan wordt dit erosie genoemd.
 • Baarmoederslijmvlies abnormale afstoting
  Abnormale afstoting van het baarmoederslijmvlies betekent abnormale menstruatie
 • Bacteriële vaginose
  In de vagina is een evenwicht tussen verschillende bacteriën die daar leven. Hiervoor is een zekere zuurgraad nodig. Soms raakt dit evenwicht verstoord en verandert de zuurgraad. Als de zuurgraad stijgt, krijgen bepaalde bacteriën de kans om overmatig te groeien. Deze krijgen de overhand en zo ontstaat een 'bacteriële vaginose' (gardnerella).
 • Bekkeninstabiliteit
  Bekkeninstabiliteit is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen. Het kan overigens ook ontstaan zonder dat je ooit zwanger bent geweest. De oorzaak is dan vaak een ongeval of de overgang.
 • Bevalling, complicaties
  Bij een bevalling kunnen zich verschillende complicaties voordoen. De oorzaak kan bijvoorbeeld een afwijking aan het bekken van de moeder zijn of een afwijkende ligging van het kind.
 • Bloedarmoede, zwangerschap
  Bloedarmoede betekent dat je een tekort hebt aan rode bloedlichaampjes (vaak door ijzergebrek). Vrouwen hebben hier vaker last van vooral tijdens de zwangerschap.
 • Borstvoeding
  Het geven van borstvoeding is puur natuur en over het algemeen prettig voor moeder en kind. Maar soms zijn er lastige probleempjes die samengaan met het geven van borstvoeding.
 • Brandend maagzuur (zwangerschap)
  Bij het vorderen van de zwangerschap kan de groeiende baarmoeder tegen andere organen aandrukken.Door druk op je maag kan er maagzuur omhoog komen.
 • Cysten eierstokken
  Cysten in de eierstokken komen het meeste voor bij vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Een grote cyste kan buikpijn veroorzaken.  Cysten in de eierstokken kunnen ontstaan als iets fout gaat bij de eisprong.
 • Echo
  Met echoscopie worden weefsels en organen onderzocht met behulp van geluidsgolven. De golven worden door 'hard' weefsel (zoals botten) beter weerkaatst dan door zacht weefsel - zoals huid, spieren en organen. De teruggekaatste golven worden op een beeldscherm vertaald in lichte en donkere gebieden.
 • Eierstokgezwel
  Een tumor in een eierstok kan zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Meestal geeft het gezwel weinig of geen klachten. Echter, als de tumor aanwezig blijft of groeit is een buikoperatie onvermijdelijk
 • Eierstokkanker
  Eierstokkanker duidt op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen in de eierstok(ken). Eierstokkanker geeft meestal pas laat klachten.
 • Endometriose
  Het weefsel dat aan de binnenkant van de baarmoeder zit heet endometrium: het baarmoederslijmvlies. Als dit weefsel door onbekende oorzaken buiten de baarmoeder terechtkomt, spreken we van endometriosis of endometriose.
 • Geslachtsziekten
  Een geslachtsziekte oftewel SOA (sexueel overdraagbare aandoening) is een infectie die door seksueel contact van mens tot mens overgebracht wordt. De meest voorkomende manier om een dergelijke ziekte te krijgen is door geslachtsgemeenschap.
 • Gezwollen borsten zwangerschap
  Zwangerschap is voor een vrouwenlichaam een heel bijzonder en ingrijpend proces. De aanmaak van hormonen zorgt voor de meeste lichamelijke veranderingen in de negen maanden van de zwangerschap. Je baarmoeder groeit, je buik zet uit, en je borsten raken gespannen.
 • Herpes genitalis
  Herpes is een virale infectie en bestaat in verschillende vormen. Ze hebben met elkaar gemeen dat als je besmet bent, je er nooit meer vanaf komt. Deze vorm van herpes veroorzaakt rode plekjes en vochtbultjes in of rond je anus, vagina of penis.
 • Hormonen
  Hormonen zijn stoffen die in het lichaam op bepaalde plaatsen worden gemaakt en die andere weefsels van het lichaam kunnen beïnvloeden. Belangrijke hormonen worden gemaakt in de hypofyse (de hoofdklier). Dit is een klein kliertje dat tegen de hersenen aanligt.
 • Menstruatie
  Menstruatie is het maandelijks bloedverlies bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Bij de menstruatie wordt het slijmvlies van de baarmoeder afgestoten.
 • Menstruatie, overmatig bloedverlies

  Een nauwkeurige definitie van overmatig bloedverlies is er niet. Verlies van stolsels (dikke brokken) en bloedarmoede worden meestal beschouwd als kenmerken.

  Overmatig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben, die ieder een andere aanpak vragen. 

 • Miskraam
  Een miskraam meldt zich vaak via vaginale bloedingen, die donker kunnen zijn of klonten of slijm bevatten. Buik- en rugpijn zijn ook voortekenen. Maar deze symptomen hoeven niet altijd een miskraam te betekenen!Bij een miskraam gaat het soms om een embryo, die zich niet goed ontwikkelt.
 • Moeilijke stoelgang, zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap komt vaak een trage stoelgang voor. Dit kun je verhelpen door extra vezels te eten. Volkorenbrood, roggebrood, rauwe groenten, peulvruchten en fruit zitten boordevol vezels en zijn heel gezond
 • Onvruchtbaarheid
  Met onvruchtbaarheid of infertiliteit wordt bedoeld: het onvermogen tot voortplanting, terwijl met de term subfertiliteit verminderde vruchtbaarheid bedoeld wordt. In Nederland heeft 10 tot 15% van de paren met een kinderwens problemen om volgens de natuurlijke weg kinderen te krijgen.
 • Overgang
  De overgang (of menopauze) is de periode rond de laatste ovulatie of eisprong en menstruatie van een vrouw en markeert het einde van haar vruchtbare periode. De hormonen in het lichaam van de vrouw moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken.
 • Pijn bij geslachtsgemeenschap
  Lichamelijke factoren kunnen meer of minder pijn en ongemak bij de geslachtsgemeenschap veroorzaken. Pijn kan optreden tijdens de overgang door vaginale droogheid en het dunner worden van de vaginawand. Ook allergische reacties (intiemspray, zaaddodende pasta) en infecties zoals de SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) kunnen pijn veroorzaken.
 • Postnatale problemen
  Wat betreft inspanning is een bevalling het beste te vergelijken met het lopen van een marathon. Het is dan ook niet vreemd dat een moeder na het bevallen lichamelijke en/of emotionele problemen kan hebben. De meeste vrouwen hebben wel een aantal klachten.
 • Postpartum depressie
  De hormonale veranderingen na de bevalling hebben niet alleen veel effect op je lichaam maar ook op je emoties. Veel vrouwen hebben dan ook tussen de derde en tiende dag na de bevalling last van 'huildagen', ook wel kraamtranen of baby blues genoemd. Toch zijn er vrouwen die soms maandenlang neerslachtig blijven. In zo'n geval spreek je van een postnatale of postpartum depressie.
 • Sterilisatie
  Iedereen die zeker weet dat hij of zij geen kinderen (meer) wil, heeft de mogelijkheid zich te laten steriliseren. Het is een zeer veilige anticonceptiemethode.
 • Sterilisatie van de vrouw
  Sterilisatie van de vrouw is een operatieve ingreep waarbij je door afsluiting van de eileiders definitief onvruchtbaar wordt. De sterilisatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. In alle gevallen is de vrouw na de ingreep meteen onvruchtbaar.
 • Tripletest

  Om te onderzoeken of een ongeboren vrucht een chromosoomafwijking of een erfelijke ziekte heeft, bestaat een aantal tests: de triple-test ;vlokkentest, vruchtwaterpunctie en navelstrengpunctie.

 • Uitblijvende eisprong
  Bij gezonde vrouwen komt in de vruchtbare levensperiode maandelijks een eitje vrij uit het ovarium (eierstok); de zogenaamde eisprong. Soms blijft tijdens de vruchtbare periode een eisprong uit. Meestal ligt hieraan een bepaalde (hormonale) stoornis ten grondslag.
 • Vagina ontsteking
  Een infectie van de vagina wordt veroorzaakt door ziekteverwekkende micro-organismen. Wanneer de zuurgraad van de vagina niet in balans is, kan er al snel een woekering van bacteriën plaatsvinden.
 • Vaginale droogheid
  Bij vaginale droogheid is de normale bekleding van de vagina in dikte afgenomen. De normale bevochtiging van de vagina is verminderd waardoor een 'droog' milieu ontstaat. Vaginale droogheid wordt ook wel vaginale atrofie genoemd.
 • Vaginisme
  Vaginisme houdt in dat een vrouw niet in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben doordat de bekkenbodemspieren die rond de vagina liggen onbewust te sterk worden aangespannen. Daardoor wordt de opening heel nauw en is het inbrengen van de penis pijnlijk of zelfs onmogelijk.
 • Weeën
  Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze voelen als een krampende pijn in de onderbuik of als een lage, naar de buik trekkende rugpijn. Ze kunnen echter ook aanvoelen als een pijnloze harde buik.
 • Zwangerschapsmisselijkheid
  Helaas is het moeilijk om eraan te ontkomen als je zwanger bent: misselijkheid. Voor sommige vrouwen is het zelfs het eerste teken dat ze in blijde verwachting zijn. Vooral in de eerste maanden van je zwangerschap kun je veel misselijk zijn, met name 's ochtends.
 • Zwangerschapsstrepen
  Tijdens de zwangerschap kunnen er dunne, roodblauwe streepjes ontstaan op de huid van de buik, borsten, dijen, heupen en billen. Deze streepjes ontstaan omdat de huid tijdens de zwangerschap op bepaalde plekken wordt uitgerekt
 • Zwangerschapsvergiftiging
  Zwangerschapsvergiftiging is een wat verouderde term voor hoge bloeddruk die ontstaat tijdens (de tweede helft van) de zwangerschap. Als de bloeddruk verder stijgt spreekt men van pre-eclampsie. Een ernstige vorm van pre-eclampsie is het HELLP-syndroom.

Afspraak maken met de polikliniek Bekkenbodempoli

Uw huisarts of een andere specialist kan u doorverwijzen naar de bekkenbodempoli. 

 

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Urologie. Meld daarbij duidelijk dat u een afspraak wilt maken voor de Bekkenbodempoli. Het telefoonnummer is 0485-84 55 60. De polikliniek Urologie is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch bereikbaar.

 

U vindt de Bekkenbodempoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 105. U kunt zich melden bij de balie. 

Afspraak maken met de polikliniek Gynaecologie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Gynaecologie. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 55 60. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Gynaecologie op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 105.

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen), en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn. De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum en worden maandelijks geactualiseerd. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens.


Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijden te openen.

 

De wachttijden zijn geactualiseerd op 9 oktober 2017.

 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van het Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek. Klik hier om deze in te zien. 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Baarmoederverwijdering n.v.t. informatie op aanvraag 8 weken
Bekkenbodempoli 3 weken n.v.t.
Gynaecologie 3 weken n.v.t.
Gynaecologische echo 2 weken n.v.t.
Incontinentie 4 weken informatie op aanvraag 3 weken
Infertiliteit 4 weken n.v.t.
Oncologie 3 weken n.v.t.
Sterilisatie 3 weken Informatie op aanvraag 5 weken