Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Bevallen in bad
Patiëntenfolder

Bevallen in bad

Maasziekenhuis Pantein beschikt over twee speciale bevalbaden. U kunt hier gebruik van maken om uw weeën op te vangen en eventueel in te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting sneller kan gaan.

Bevallen in bad

Comfortabel

U kunt tijdens de bevalling meer comfort ervaren in een opblaasbaar bevalbad. Het bevalbad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen. Het cocon-vormige bad geeft een gevoel van geborgenheid.

Gebruik

Tijdens de bevalling wordt het bevalbad klaar gezet in uw kamer. In het bad wordt een (wegwerp)hoes geplaatst voor de hygiëne. Binnen een uur is het bad helemaal gevuld door middel van een toevoerslang. U geeft zelf aan hoe lang u in bad wilt blijven. Meestal varieert dit van één tot meerdere uren.

Rol van de partner

Uw partner kan u helpen bij het in en uit bad stappen en makkelijk bij het bad zitten om u te ondersteunen. Uw partner kan ook - in zwemkleding - in het bad plaatsnemen.

Veiligheid moeder en kind

Soms is het voor uw veiligheid of dat van uw kind beter om op het verlosbed te bevallen. Onze zorgprofessionals bespreken dit dan met u. We houden daarbij altijd zoveel mogelijk rekening met uw wensen.

Kosten

Alle benodigdheden die u nodig heeft om het bevalbad te gebruiken kunt u als pakket aanschaffen op de afdeling. Het pakket bestaat uit een toevoerslang en een (wegwerp) hoes, een badthermometer, een anti-slipmatje en een (wegwerp) zeef. Deze hoes is voor eenmalig gebruik. De toevoerslang kunt u indien gewenst mee naar huis nemen. Dit dient te gebeuren wanneer u het ziekenhuis na de bevalling verlaat. De kosten zijn € 79,75 en kunnen door middel van een eenmalige machtiging worden voldaan.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw gynaecoloog, verloskundige of huisarts. Ook kunt u altijd contact opnemen met de kraamafdeling (verpleegafdeling B4) van Maasziekenhuis Pantein op telefoonnummer 0485-84 55 70.

 

Bevallen in bad

Katrien van de Pas maakte gebruik van het bevalbad bij de geboorte van haar tweede zoon Jip

 

Deze folder is gerealiseerd in samenwerking met de VSV partijen van Geboortezorg Boxmeer.