Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. NIPT-test
Onderzoek

NIPT-test

Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen een NIPT-test laten uitvoeren; ook in Maasziekenhuis Pantein. Met deze test zijn vroegtijdig afwijkingen bij de ongeboren vrucht vast te stellen: downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom.

De NIPT-test start met een bloedafname in uw regionale ziekenhuis. Verder onderzoek van het bloed vindt plaats in het laboratorium van een academisch ziekenhuis.

Voorlichting en resultaat

Het is belangrijk dat u zich van tevoren goed laat voorlichten door uw gynaecoloog of verloskundige. Vooral om te bepalen wat te doen als afwijkingen worden geconstateerd. Maar ook om af te spreken wie de uitslag met u bespreekt.

Bloedafname

Als u ervoor kiest om een NIPT-test te laten uitvoeren, krijgt u van de verloskundige of gynaecoloog een formulier voor de bloedafname NIPT. Daarna kunt u een afspraak maken voor bloedafname op de poli Bloedafname van het Maasziekenhuis. Voor de NIPT-test kunt u alleen terecht op de poli Bloedafname in het Maasziekenhuis, dus niet op de bloedafnamelocaties in de regio.

Kosten

De NIPT-test is gratis. Als er een afwijkende uitslag is, kunt u kiezen voor vervolgonderzoek. De kosten van vervolgonderzoek gaan soms af van uw eigen risico.

 

Meer informatie over onderzoek bij ongeboren kinderen is te vinden op de website: www.pns.nl/prenatale-screeningen/nipt 

Betrokken specialismen