Maasziekenhuis Pantein Hal boven
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. NIPT-test
Onderzoek

NIPT-test

Alle zwangere vrouwen in Nederland kunnen een NIPT-test laten uitvoeren; ook in Maasziekenhuis Pantein. Met deze test zijn vroegtijdig afwijkingen bij de ongeboren vrucht vast te stellen; bijvoorbeeld het Downsyndroom

De NIPT-test start met een bloedafname in uw regionale ziekenhuis. Verder onderzoek van het bloed vindt plaats in het laboratorium van een academisch ziekenhuis.

Voorlichting en resultaat

Het is verstandig dat vrouwen zich van tevoren goed laten voorlichten door hun gynaecoloog of verloskundige. Vooral om te bepalen wat te doen als afwijkingen worden geconstateerd. Maar ook om af te spreken wie de uitslag met u bespreekt.

Procedure

Zwangere vrouwen kunnen zich met ingang van week 11 van de zwangerschap melden bij de poli Bloedafname van het Maasziekenhuis. Dus niet bij de prikposten in de regio. Een voorwaarde voor dit onderzoek is dat de test van tevoren betaald is op de website meerovernipt.nl. U dient het betaalbewijs uitgeprint mee te nemen naar het ziekenhuis, samen met het formulier ‘Bloedafname NIPT’. Dit formulier wordt verstrekt door de verloskundige of gynaecoloog.

Eigen bijdrage

De NIPT-test kent op dit moment een eigen bijdrage van 175 euro. Dit wordt niet vergoed door zorgverzekeraars en komt dus geheel voor eigen rekening.

* Meer informatie over onderzoek bij ongeboren kinderen is te vinden op de website: onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

Betrokken specialismen