Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Bekkenfysiotherapie
Patiëntenfolder

Bekkenfysiotherapie

De bekkenbodem is voor veel mensen een onbekende spiergroep. Als deze spieren te gespannen of juist te slap zijn, dan kan dit leiden tot verschillende problemen. Hoe eerder de problemen worden herkend en worden aangepakt, des te groter zijn de mogelijkheden tot herstel. In deze folder leest u hier meer over.

 

De bekkenbodem

De bekkenbodem vormt letterlijk de bodem van ons bekken. Hierop rus-ten de blaas, de baarmoeder (bij vrouwen), de endeldarm en de rest van de buikinhoud. Bij vrouwen heeft de bekkenbodem drie openingen. Van voor naar achteren bekeken zijn dit een opening voor:

 • de plasbuis (urethra);
 • de schede (vagina);
 • het anale kanaal, de endeldarm (rectum).

Door de bekkenbodemspieren te ontspannen kun je plassen, gemeenschap hebben, bevallen of ontlasting hebben.

Een goede houding is een voorwaarde om de bekkenbodem optimaal te laten functioneren. De bekkenbodem houdt alle organen op hun plaats. Om de bekkenbodem en de organen goed te verzorgen, ligt er in het bekkengebied een groot netwerk van zenuwen en bloedvaten.

De bekkenbodemspieren zijn niet zichtbaar en normaal gesproken doen ze automatisch het werk zonder dat er bij hoeft te worden nagedacht. We verwachten dat alles sluit en krachtig genoeg is om geen urine te verliezen tijdens lopen, hoesten, tillen, niezen, enzovoort.

Normaal zijn de spieren van de bekkenbodem een beetje aangespannen, niet te weinig maar ook niet te veel. Je kunt dit vergelijken met een trampoline: wanneer het te strak aangespannen staat, is er weinig of geen veerkracht. Als er geen spanning op de trampoline zit, hangt het te los en verliest het ook zijn werking. Ook de bekkenbodem kan te slap of juist te sterk aangespannen zijn. Soms komen tijdens de bevalling opgelopen beschadigingen pas jaren later, in de overgang, aan het licht.

Oefeningen

De bekkenbodemspieren zijn willekeurige spieren. Dat betekent dat we ze met onze wil kunnen beïnvloeden. U kunt ze met oefenen versterken of leren ontspannen. Omdat u de bekkenbodemspieren zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen.

Bekkenproblemen

Bekkenfysiotherapie kan helpen bij klachten zoals:

 • ongewild urine- of ontlastingsverlies;
 • het juist moeilijk kwijt kunnen raken van urine en/of ontlasting;
 • verzakkingsklachten;
 • chronische aandrang;
 • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • pijn bij geslachtsgemeenschap;
 • bekkenpijn en lage rugklachten;
 • het blaaspijnsyndroom.

Soms wordt bekkenfysiotherapie ook gegeven voor en/of na operaties in de buik of het bekkengebied.

De bekkenfysiotherapeut

Op de bekkenbodempoli in het Maasziekenhuis ziet u naast de uroloog en gynaecoloog ook een bekkenfysiotherapeute. U krijgt daar onder andere een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek en de mogelijke oorzaak van uw klachten wordt besproken.

Werd u door de huisarts of medisch specialist rechtstreeks naar de bek-kenfysiotherapeut verwezen dan brengt zij bij het eerste bezoek samen met u uw situatie in kaart, door u een aantal vragen te stellen, en een plaslijst in te laten vullen.

Bij een volgende afspraak in de fysiotherapeutische praktijk wordt, als nog niet gedaan, een inwendig onderzoek verricht, (nogmaals) uitleg gegeven en ook krijgt u informatie over de normale bouw en functie van de bekkenbodem en de specifieke veranderingen in uw situatie. Samen met u wordt een behandelplan opgesteld. U krijgt naast gerichte oefeningen ook praktische adviezen en informatie over toiletgedrag, ademhaling en houding.

Mogelijk dat de bekkenfysiotherapeute ook andere (inwendige) onderzoeken en/of behandelingen bij u wil doen, zoals:

 • een myofeedbackonderzoek (of biofeedbackonderzoek);
 • elektrostimulatie van de bekkenbodemspieren;
 • een rectaal ballononderzoek;
 • het leren verschonen van een pessarium voor uw verzakking.

De bekkenfysiotherapeute bespreekt dit altijd van tevoren met u.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Gynaecologie op telefoonnummer 0485-84 55 60.

 

Februari 2020 - versie 3
GYN006