Maasziekenhuis Pantein Gang
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Bevallen van een tweeling
Behandeling

Bevallen van een tweeling

Als je zwanger bent van een tweeling beval je altijd in het ziekenhuis. De gynaecoloog begeleidt je bij de bevalling. Meestal worden tweelingen eerder geboren, tussen de 36 en 38 weken. In de aanloop naar de bevalling bespreek je met de gynaecoloog op welke manier je kunt bevallen. Dit is afhankelijk van hoe de baby's liggen in de baarmoeder en of de baby's goed gegroeid zijn. Als de onderste baby met het hoofd naar beneden ligt, kun je via de vagina bevallen. Ligt de onderste baby met de billen naar beneden, dan bepaal je samen met de arts hoe je bevalt: via de vagina of met een keizersnede. Als het lijkt dat de baby’s te vroeg geboren gaan worden, kun je medicijnen krijgen. Bijvoorbeeld om de weeën te remmen, om de longen van de baby sneller te laten rijpen of om de hersenen van de baby te beschermen.

Op de website degynaecoloog.nl leest u uitgebreide informatie over bevallen van een tweeling.

In het Maasziekenhuis doen we een aantal dingen iets anders dan dat het beschreven staat op de website van degynaecoloog.nl:

  • Bij de bevalling in het Maasziekenhuis is er altijd een gynaecoloog aanwezig.
  • Als blijkt dat de tweede baby dwars ligt, gaan we proberen om de baby te draaien. In het Maasziekenhuis doen we dit altijd inwendig via de vagina. Als het lukt om de baby te draaien, dan kun je bevallen via de vagina.

Betrokken specialismen