Urologie

Urologie is het medisch specialisme dat zich toelegt op het onderzoeken en behandelen van aandoeningen aan de urinewegen van de man en de vrouw, en de geslachtorganen van de man.


Organen die onder het vakgebied urologie vallen, zijn: nieren, blaas, urinebuis, penis, balzak en de prostaat.

 

Een uroloog behandelt verschillende ziektes en/of problemen, zoals nierstenen, prostaat/blaaskanker, impotentie, incontinentie en andere plasklachten. Ook sterilisatie bij de man hoort tot het vakgebied van een uroloog.

 • Blaaskanker (blaascarcinoom)

  Bij blaaskanker groeit er een kwaadaardig gezwel (meestal blaascarcinoom) in de blaas, uitgaande van het slijmvlies van de blaaswand.


  Meer informatie over blaaskanker

 • Blaasontsteking

  Een blaasontsteking (urineweginfectie) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt. Een blaasontsteking is in het algemeen goed te behandelen.


  Meer informatie over blaasontsteking

 • Incontinentie

  Incontinentie voor urine betekent dat er sprake is van onbeheersbaar en ongewild plassen. Je kunt de urine niet ophouden.


  Lees meer over deze aandoening

 • Nierkanker

  In Nederland wordt elk jaar bij meer dan 1500 mensen nierkanker vastgesteld. Het komt bij mannen net iets vaker voor dan bij vrouwen, meestal tussen de 60 en 75 jaar. De meest voorkomende soort nierkanker is het zogenaamde niercelcarcinoom. 

 • Nierstenen

  Nierstenen (calculi) zijn een steenachtige afzetting (kristallen) in het nierbekken. Deze kristallen kunnen samenklonteren tot kleine 'steentjes' die in grootte variëren. Als een steen in de urineleider gaat bewegen of blijft steken, kan dit zeer pijnlijk zijn.


  Meer informatie over nierstenen

 • Plasklachten bij mannen

  Door hormonale veranderingen wordt de prostaat bij de meeste mannen van boven de vijftig jaar groter. Dit wordt ook wel hypertrofie of hyperplasie genoemd.

   

  Goedaardige prostaatvergroting (ook wel benigne prostaathyperplasie of BPH genoemd) is een natuurlijk proces en veel mannen hebben er dan ook geen last van.

   

  Soms wordt de prostaat echter zo groot dat hij de plasbuis dichtdrukt. Het plassen komt dan langzamer op gang, de straal wordt slapper, de man moet veel vaker plassen en krijgt last van 'nadruppelen'.

   

  Lees meer over plasklachten bij mannen

 • Prostaatkanker

  De prostaat is een orgaan dat alleen bij de man voorkomt. Het blijft ook na de pubertijd groeien. Hierbij kunnen afwijkingen ontstaan.

   

  De twee meest voorkomende aandoeningen aan de prostaat zijn:

  • goedaardige prostaatvergroting (dit leidt meestal tot plasklachten)
  • prostaatkanker.

  Eén op de tien mannen in Nederland krijgt prostaatkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het is vaak een langzaam groeiende vorm van kanker. 


  Lees meer over prostaatkanker

 • Prostaatontsteking

  De prostaat is een klier onder de blaas van de man. Door de prostaat loopt de plasbuis. Bij een prostaatontsteking is het klierweefsel in de prostaat ontstoken, meestal als gevolg van bacteriën.

   

  Deze bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen en gaan daar aan de blaaswand vastzitten. Vanuit de blaas dringen ze door tot het weefsel van de prostaat.

  Meestal hebben mannen met een prostaatontsteking ook een blaasontsteking. Soms is een prostaatontsteking het gevolg van een soa (seksueel overdraagbare aandoening).

   

  Lees meer over prostaatontsteking

 • Sterilisatie

  Iedereen die zeker weet dat hij of zij geen kinderen (meer) wil, heeft de mogelijkheid zich te laten steriliseren. Het is een zeer veilige anticonceptiemethode.


  Lees meer over sterilisatie bij de man
  Lees meer over sterilisatie bij de vrouw

 • Sterilisatie van de man

  Bij sterilisatie van de man - ook wel vasectomie genoemd - worden de zaadleiders onderbroken. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het sperma komen. De man wordt daarmee dus onvruchtbaar en kan geen kinderen meer verwekken.

   

  Lees meer over de sterilisatie bij de man

 • Vernauwde voorhuid

  De voorhuid is een plooi van de huid die de eikel van de penis bedekt. Als de voorhuid wordt teruggetrokken komt de eikel bloot te liggen. Bij sommige mannen is de voorhuid te nauw; hij kan niet over de eikel worden getrokken.

   

  Tijdens een erectie kan een vernauwde voorhuid pijnlijk zijn en kunnen er scheurtjes ontstaan in de huid. Daardoor ontstaan littekens en kan de voorhuid nog nauwer worden.

   

  Meer informatie over de vernauwde voorhuid

 • Zwelling in balzak

  Een ontsteking van de testikel (zaadbal) wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Vanuit de urineleider kan een infectie zich uitbreiden via de zaadleider naar de zaadbal. Er is sprake van een gezwollen, zeer pijnlijke warme testikel.

Afspraak maken met de polikliniek Bekkenbodempoli

Uw huisarts of een andere specialist kan u doorverwijzen naar de bekkenbodempoli. 

 

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Urologie of Gynaecologie. Meld daarbij duidelijk dat u een afspraak wilt maken voor de Bekkenbodempoli. Het telefoonnummer is 0485-84 53 45 (Urologie) of 0485-84 55 60 (Gynaecologie). De poliklinieken Urologie en Gynaecologie zijn op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch bereikbaar.

 

U vindt de Bekkenbodempoli op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 104. U kunt zich melden bij de balie. 

Afspraak maken met de polikliniek Urologie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Urologie. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 45. U kunt ook online een afspraak maken

                                       

U vindt de polikliniek Urologie op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 104.

Poliklinieken

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen) en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn.

De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum. Wachttijden polikliniek worden wekelijks geactualiseerd en de wachttijden opname maandelijks. Het Maasziekenhuis heeft over het algemeen korte toegangstijden zodat u snel bij ons terecht kunt. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens. 

 

Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijd / wachtlijst te openen. De wachttijden polikliniek zijn geactualiseerd op 4 mei 2018. De wachttijden opname zijn geactualiseerd op 4 mei 2018.

 

Wanneer u de wachttijd te lang vindt, kunt u altijd contact met ons opnemen: (0485) 84 50 00 of: (0485) 84 51 00. Of u kunt uw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Uw zorgverzekeraar kan u hierin ondersteunen, zodat u mogelijk sneller geholpen kunt worden. 

De maximaal aanvaardbare wachttijd die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk is overeengekomen (de Treeknorm) bedraagt voor de toegang tot de polikliniek en diagnostiek 4 weken. Voor behandeling is de maximaal aanvaardbare wachttijd 7 weken.


 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van de Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek

 

 

voor patiënten 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Bekkenbodempoli 43 dagen
Operatieve behandeling prostaatkanker 30 dagen
Sterilisatie man 38 dagen
Urologie 30 dagen