
- Home
- Behandeling & onderzoek
- Mictielijst
Mictielijst
Mictie betekent plassen. Op een mictielijst houdt u bij wanneer u naar het toilet gaat en hoeveel u plast. Het is belangrijk om deze lijst nauwkeurig bij te houden omdat de zorgverlener door deze gegevens veel informatie krijgt over uw vochtinname, plaspatroon en eventuele klachten.
Hoe vult u de mictielijst in?
De hoeveelheid urine die u plast, meet u met een maatbeker. Elke keer als u plast, vangt u de plas op in deze maatbeker en schrijft u op de mictielijst hoeveel milliliter plas erin zit. Na het opschrijven van de hoeveelheid leegt u de maatbeker in het toilet. Dit doet u 24 uur achter elkaar elke keer als u gaat plassen.
U begint 's ochtends ná de eerste ochtendplas met het opmeten van de plas en gaat door tot en met de eerste ochtendplas de volgende dag. U vult gedurende deze 24 uur ook de andere kolommen in die op de lijst staan; tijdstip, de hoeveelheid en wat u heeft gedronken, sterke aandrang en indien van toepassing het verlies van uw plas (urineverlies).
Hoe lang houdt u de mictielijst bij?
U houdt de lijst 3 dagen bij, dit hoeven geen 3 aaneengesloten dagen te zijn. Per dag gebruikt u 1 lijst. Om te voorkomen dat u de lijst vergeet in te vullen kunt u het beste de lijst bij u dragen en de maatbeker op het toilet laten staan.
Bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek neemt u de mictielijsten mee en geeft u deze af aan de uroloog of de (continentie) verpleegkundige.
Vragen en informatie
Als u nog vragen heeft over de mictielijst kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer: 0485-84 53 45.
Voorbeeld hoeveelheid drinken
Uitleg urineverlies
Schema mictielijst
Het invulschema van de mictielijst krijgt u op de polikliniek. U kunt het schema ook zelf downloaden.
December 2022 - versie 2
URO023