Maasziekenhuis Pantein Gebouw op afstand
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Mictielijst
Patiëntenfolder

Mictielijst

Mictie betekent plassen. Op een mictielijst houdt u bij wanneer u naar het toilet gaat en hoeveel u plast. Het is belangrijk om deze lijst nauwkeurig bij te houden omdat de zorgverlener door deze gegevens veel informatie krijgt over uw vochtinname, plaspatroon en eventuele klachten.

Hoe vult u de mictielijst in?

De hoeveelheid urine die u plast, meet u met een maatbeker. Elke keer als u plast, vangt u de plas op in deze maatbeker en schrijft u op de mictielijst hoeveel milliliter plas erin zit. Na het opschrijven van de hoeveelheid leegt u de maatbeker in het toilet. Dit doet u 24 uur achter elkaar elke keer als u gaat plassen.

U begint 's ochtends ná de eerste ochtendplas met het opmeten van de plas en gaat door tot en met de eerste ochtendplas de volgende dag. U vult gedurende deze 24 uur ook de andere kolommen in die op de lijst staan; tijdstip, de hoeveelheid en wat u heeft gedronken, sterke aandrang en indien van toepassing het verlies van uw plas (urineverlies).

Hoe lang houdt u de mictielijst bij?

U houdt de lijst 3 dagen bij, dit hoeven geen 3 aaneengesloten dagen te zijn. Per dag gebruikt u 1 lijst. Om te voorkomen dat u de lijst vergeet in te vullen kunt u het beste de lijst bij u dragen en de maatbeker op het toilet laten staan.

Bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek neemt u de mictielijsten mee en geeft u deze af aan de uroloog of de (continentie) verpleegkundige.

Vragen en informatie

Als u nog vragen heeft over de mictielijst kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie, telefoonnummer: 0485-84 53 45.


Voorbeeld hoeveelheid drinken

Uitleg urineverlies

Schema mictielijst

Het invulschema van de mictielijst krijgt u op de polikliniek. U kunt het schema ook zelf downloaden.

Specialismen