Maasziekenhuis Pantein Gang
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Sperma onderzoek na een sterilisatie
Patiëntenfolder

Sperma onderzoek na een sterilisatie

Na een sterilisatie (vasectomie) bent u voor onderzoek van uw sperma doorverwezen naar het klinisch chemisch laboratorium van het Maasziekenhuis Pantein. Deze folder informeert u over het maken van een afspraak en de verzameling en afgifte van sperma.

Afspraak

Het onderzoek kan plaatsvinden ongeveer 12 weken na de sterilisatie en wanneer u na deze operatie tenminste 15 zaadlozingen heeft gehad. Dit onderzoek is alleen mogelijk op afspraak en alleen in het Maasziekenhuis (dus niet op de externe priklocaties). Voor het maken van een afspraak kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 13.00 en 16.30 uur contact opnemen met het laboratorium op telefoonnummer 0485-84 64 71. Wij raden u aan om 2 maanden na de sterilisatie contact met ons op te nemen om uw afspraak in te plannen.

Kunt u een gemaakte afspraak niet nakomen? Laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten. Wanneer u zich niet tijdig afmeldt (24 uur vóór het onderzoek) of helemaal niet komt, worden de kosten van het onderzoek toch in rekening gebracht.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

 • Het aanvraagformulier dat u van uw behandelend arts heeft gekregen.
 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Afgifte

Het sperma kan uitsluitend na afspraak worden ingeleverd. U komt op de afgesproken dag en tijd naar de poli Bloedafname van het Maaszie-kenhuis. Hier toetst u bij de keuzezuil in dat u voor afgifte van materiaal komt en neemt u een nummertje. U wordt met voorrang geholpen. De medewerker aan de balie zal u bij afgifte van het potje sperma vragen om ook het aanvraagformulier in te leveren en een vragenlijst volledig naar waarheid in te vullen.

Als u de afgelopen drie maanden een koortsperiode heeft doorgemaakt, meldt u dit dan aan uw behandelend arts en noteert u dit ook op de vragenlijst die u moet invullen bij afgifte. De kwaliteit van de zaadcellen kan namelijk anders zijn, waardoor het resultaat van het onderzoek wordt beïnvloed.

Instructies voor de verzameling en afgifte

Om het sperma onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt.
 • Het sperma mag uitsluitend worden verzameld door middel van masturbatie.
 • Er mag géén condoom of glijmiddel worden gebruikt. Sperma dat is opgevangen in een condoom is niet geschikt vanwege de zaaddodende eigenschappen van het condoom.
 • Was van tevoren uw handen met water en zeep. Uw penis mag u alléén met water wassen.
 • Vang het sperma op na twee tot zeven dagen onthouding.
 • Het sperma dient u op te vangen in een speciaal plastic steriel potje. Deze potjes zijn tijdens kantooruren verkrijgbaar bij de uroloog en de poli Bloedafname van Maasziekenhuis Pantein.
  Let er op dat al het sperma in het potje terecht komt!
  Als dit niet het geval is, kan het onderzoek niet plaatsvinden. U dient dit zo spoedig mogelijk te melden op 0485-84 64 71. Hier kunt u ook een nieuwe afspraak maken.
 • Sluit het potje goed af met het bijbehorende deksel. Noteer uw naam en geboortedatum op het potje.
 • Wanneer u het sperma thuis verzamelt, dient u het sperma binnen 1 uur na productie in te leveren bij de poli Bloedafname van het Maasziekenhuis.
 • Temperatuurschommelingen tijdens vervoer dienen zoveel mogelijk te worden voorkomen. Bijvoorbeeld door het potje in te pakken in aluminiumfolie en het zo dicht mogelijk op het lichaam te bewaren (bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas). Bewaar het potje met sperma tenminste op kamertemperatuur (18˚C) en ten hoogste op lichaamstemperatuur (40˚C).

Uitslag

De uitslag ontvangt u schriftelijk van de uroloog.

Waar vindt u de poli Bloedafname?

De poli Bloedafname bevindt zich op de begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 026.

Openingstijden poli Bloedafname

Maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neemt u dan gerust contact op met het secretariaat van het laboratorium via telefoonnummer 0485-84 64 71, of met uw uroloog.