Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Specialismen & poliklinieken
  3. Stem- en slikcentrum
Polikliniek

Stem- en slikcentrum

Praten, eten en drinken. We doen het de hele dag door, zonder er echt over na te denken. Pas als de stem hapert of als slikken moeilijker gaat, realiseren we ons hoe belangrijk een goede stem is en hoe fijn het is om goed te kunnen slikken. Het stem- en slikcentrum is gespecialiseerd in zowel de veel voorkomende aandoeningen als de complexe problemen met de stem en het slikken. 

Stem- en slikproblemen

Stemproblemen kunnen bij iedereen voorkomen en ontstaan vaak plotseling. Bijvoorbeeld als je door stemzwakte niet meer kunt meezingen met het koor. Of als leraar door stemproblemen niet meer kunt lesgeven. Of dat je door een longprobleem niet meer goed kunt praten. Een goede stem is gewoon onmisbaar.

Slikproblemen ontstaan meestal geleidelijk. Het komt bij alle leeftijden voor, maar het vaakste bij mensen die al wat ouder zijn. Veel mensen denken dat moeilijker slikken hoort bij het ouder worden. Daardoor blijven ze soms lang met klachten rondlopen. Slikproblemen komen ook vaker voor bij mensen met de ziekte van Parkinson en ALS of na een beroerte.

Specialistische zorg dicht bij huis

In het stem- en slikcentrum onderzoeken en behandelen we niet alleen de meest voorkomende klachten op het gebied stem- en slikproblemen. Het team van KNO-artsen is ook gespecialiseerd in complexe behandelingen en aandoeningen, zoals behandelingen onder lokale verdoving, laserbehandelingen en het opvullen van de stemplooien bij verlammingen. Daarbij werken we nauw samen met professionals in de regio zoals logopedisten, traumatherapeuten, fysiotherapeuten en zangcoaches/therapeuten.

Gecombineerd spreekuur

Afhankelijk van uw klachten kunt u uitgenodigd worden voor het gecombineerde spreekuur bij de KNO-arts en de logopedist. Samen kijken zij vanuit hun eigen vakgebied naar uw klachten. Zo kunnen we complexe en chronische stem- en slikklachten breed aanpakken, ook voor professionele stemgebruikers zoals zangers, leraren, professionals uit het theater en coaches. 

Onderzoek en behandeling

Veel voorkomende aandoeningen die we in de stem- en slikkliniek onderzoeken en behandelen zijn:

Samenwerking voor de beste zorg

De KNO-artsen van het Maasziekenhuis horen bij het Medisch Netwerk. Hier zitten ook het Radboudumc, Bernhoven, CWZ en Rijnstate in. Samen zorgen zij voor de beste stemzorg in de regio.

Contact en afspraak maken

Afspraak & contact
Looproute 008

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur via telefoonnummer 0485 84 53 85 (polikliniek KNO).