Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
 1. Home
 2. Specialismen & poliklinieken
 3. Stem- en slikcentrum
Polikliniek

Stem- en slikcentrum

Praten, eten en drinken. We doen het de hele dag door, zonder er echt over na te denken. Pas als de stem hapert of als slikken moeilijker gaat, realiseren we ons hoe belangrijk een goede stem is en hoe fijn het is om goed te kunnen slikken. Het stem- en slikcentrum is gespecialiseerd in zowel de veel voorkomende aandoeningen als de complexe problemen met de stem en het slikken. 

Stem- en slikproblemen

Stemproblemen kunnen bij iedereen voorkomen en ontstaan vaak plotseling. Bijvoorbeeld als je door stemzwakte niet meer kunt meezingen met het koor. Of als leraar door stemproblemen niet meer kunt lesgeven. Of dat je door een longprobleem niet meer goed kunt praten. Een goede stem is gewoon onmisbaar.

Slikproblemen ontstaan meestal geleidelijk. Het komt bij alle leeftijden voor, maar het vaakste bij mensen die al wat ouder zijn. Veel mensen denken dat moeilijker slikken hoort bij het ouder worden. Daardoor blijven ze soms lang met klachten rondlopen. Slikproblemen komen ook vaker voor bij mensen met de ziekte van Parkinson en ALS of na een beroerte.

Specialistische zorg dicht bij huis

In het stem- en slikcentrum onderzoeken en behandelen we niet alleen de meest voorkomende klachten op het gebied stem- en slikproblemen. Het team van KNO-artsen is ook gespecialiseerd in complexe behandelingen en aandoeningen, zoals behandelingen onder lokale verdoving, laserbehandelingen en het opvullen van de stemplooien bij verlammingen. Daarbij werken we nauw samen met professionals in de regio zoals logopedisten, traumatherapeuten, fysiotherapeuten en zangcoaches/therapeuten.

Gecombineerd spreekuur

Afhankelijk van uw klachten kunt u uitgenodigd worden voor het gecombineerde spreekuur bij de KNO-arts en de logopedist. Samen kijken zij vanuit hun eigen vakgebied naar uw klachten. Zo kunnen we complexe en chronische stem- en slikklachten breed aanpakken, ook voor professionele stemgebruikers zoals zangers, leraren, professionals uit het theater en coaches. 

Onderzoek en behandeling

Veel voorkomende aandoeningen die we in de stem- en slikkliniek onderzoeken en behandelen zijn:

Samenwerking voor de beste zorg

De KNO-artsen van het Maasziekenhuis horen bij het Medisch Netwerk. Hier zitten ook het Radboudumc, Bernhoven, CWZ en Rijnstate in. Samen zorgen zij voor de beste stemzorg in de regio.

Contact en afspraak maken

Afspraak & contact
Looproute 008

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur via telefoonnummer 0485 84 53 85 (polikliniek KNO). 

Uw bezoek aan de polikliniek

Verkouden? Draag een mondkapje

Komt u naar het ziekenhuis voor een afspraak of begeleidt u iemand die een afspraak heeft? In dat geval gelden de volgende regels:

 • Heeft u of uw begeleider klachten (hoesten, niezen, verkoudheid, kortademigheid of koorts) draag dan een mondkapje. Het maakt het niet uit of de klachten een gevolg zijn van het coronavirus of van iets anders. Wat voor de één een simpele verkoudheid is, kan voor de ander (een ernstige) ziekte tot gevolg hebben. Een mondkapje is bij de ingang van het ziekenhuis beschikbaar. Dank voor uw medewerking.
 • Houd altijd voldoende afstand aan tot anderen.
 • Ontsmet de handen.
 • Hoest en nies in de elleboog.

Uw bezoek aan de polikliniek verloopt meestal als volgt:
 • U meldt zich aan bij de balie van de polikliniek.
 • Daarna neemt u plaats in de wachtruimte.
 • U krijgt een seintje wanneer u aan de beurt bent.
 • U heeft een gesprek met uw specialist; mogelijk is er een kort lichamelijk onderzoek.
 • Misschien verwijst uw specialist u door naar een andere afdeling voor verder onderzoek.

Bij een bezoek aan de polikliniek neemt u een aantal dingen mee:

 • pasje zorgverzekering;
 • medicijnpaspoort of lijst van medicijnen die u gebruikt. U kunt dit krijgen via de apotheek;
 • verwijsbrief (bij de eerste afspraak);
 • legitimatie, dus uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Dit geldt voor iedereen van elke leeftijd en bij elke afspraak.

Al deze informatie hebben wij nodig om u de beste zorg te kunnen geven. In uw patiëntendossier nemen we ook een pasfoto op. Zo kunnen alle zorgmedewerkers in één oogopslag zien of ze de goede persoon voor zich hebben. Verandert er iets, zoals een nieuw telefoonnummer of een andere zorgverzekeraar? Dan is het fijn als u dat doorgeeft bij de registratiebalie in de centrale hal.

Hier zijn een paar tips om uw gesprek op de polikliniek goed voor te bereiden:

 • Schrijf uw vragen vóór het gesprek op. Denk in elk geval aan de 3 goede vragen.
 • Zeg zo duidelijk mogelijk wat u denkt en wilt. En bespreek met de arts wat voor u belangrijk is.
 • Beslis niet te snel. Als de arts een behandeling of onderzoek voorstelt, mag u daar thuis rustig over nadenken. Of vraag om een extra gesprek.

Ja, voor een bezoek aan een specialist bij ons in het ziekenhuis, heeft u altijd een verwijzing nodig. Deze krijgt u van uw huisarts of een behandelend arts. Alleen bij fysiotherapie is dit niet nodig. Neem bij uw eerste afspraak de verwijsbrief mee. Hierin staat belangrijke informatie. En wij sturen dan de rekening niet naar u, maar naar uw zorgverzekeraar.

Ja, u kunt zelf online een afspraak maken. Heeft u al een afspraak en kunt u toch niet komen? Zeg uw afspraak op tijd af. Dan kan iemand anders uw plek innemen. Zo houden we de wachttijd zo kort mogelijk. 

Online afspraak maken of wijzigen

Bekijk alle veelgestelde vragen