Maasziekenhuis Pantein Gebouw avond
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Keelkanker
Behandeling

Keelkanker

Een belangrijke reden voor de huisarts om patiënten met klachten van de keel door te sturen naar de KNO-arts, is om uit te sluiten dat er sprake is van keelkanker. Als klachten langer dan 6 weken aanhouden, is het raadzaam om door te verwijzen naar de KNO-arts. Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. 

De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken. Dit heet een flexibele laryngoscopie. In de meeste gevallen is er gelukkig geen sprake van keelkanker.

De KNO-arts denkt aan keelkanker. Wat nu?

Als er iets in de keel wordt gevonden wat keelkanker zou kunnen zijn, is er verder onderzoek nodig om dit te bevestigen. Onder lokale verdoving of algehele narcose wordt er dan een klein stukje van het afwijkende weefsel uit de keel weggenomen. Dit heet een biopt. Als er ook vergrootte klieren in de hals voelbaar zijn, is het ook mogelijk om daar een biopt te nemen door middel van een echo.

Als bevestigd wordt dat er sprake is van keelkanker wordt u doorverwezen naar het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie van het Radboudumc. Dit team is gespecialiseerd in het behandelen van kanker in hoofd- en halsgebied en in de keel. Na verwijzing van de KNO-arts kunt u daar meestal binnen een week terecht. Daar wordt geprobeerd binnen een week alle onderzoeken te plannen die noodzakelijk zijn om de beste behandeling te bepalen. Dit is bijvoorbeeld een CT-scan van het hoofd of een echo van de hals. Als alle onderzoeken gedaan zijn, wordt er een behandelplan gemaakt.