Maasziekenhuis Pantein receptie
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Stem- en slikcentrum Maasziekenhuis Pantein
Patiëntenfolder

Stem- en slikcentrum Maasziekenhuis Pantein

Praten, eten en drinken. We doen het de hele dag door, zonder er echt over na te denken. Pas als de stem hapert of als slikken moeilijker gaat, realiseren we ons hoe belangrijk een goede stem is en hoe fijn het is om goed te kunnen slikken. Het stem- en slik-centrum van Maasziekenhuis Pantein is gespecialiseerd in stem- en slikproblemen. In deze folder leest u wat wij voor u kunnen doen.

Hulp bij stemproblemen

Stemproblemen kunnen bij iedereen voorkomen. Bijvoorbeeld als u door stemzwakte niet meer kunt meezingen met het koor. Of als leraar door stemproblemen niet meer kunt lesgeven. Het kan ook zijn dat u door een longprobleem niet meer goed kunt praten. Een goede stem is gewoon onmisbaar.

Stemproblemen ontstaan vaak plotseling. Heesheid, het wegvallen van de stem of minder bereik van de stem, zijn klachten die veel voorkomen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor stemproblemen, zoals een ontsteking, poliep of knobbeltje van de stembanden of het verkeerd gebruiken van de stembanden.

Hulp bij slikproblemen

Slikproblemen ontstaan meestal geleidelijk. Het komt bij alle leeftijden voor, maar het vaakste bij mensen die al wat ouder zijn. Veel mensen denken dat moeilijker slikken hoort bij het ouder worden. Daardoor blijven ze soms lang met klachten rondlopen.

Als slikken moeilijker gaat, bestaat de kans dat er stukjes eten in de longen terechtkomen. Hierdoor kan er een longontsteking ontstaan. Soms zijn mensen bang om zich te verslikken. Als ze daardoor minder gaan eten en drinken, kunnen er na een tijdje problemen ontstaan, zoals uitdroging en ondervoeding. Slikproblemen komen ook vaker voor bij mensen met de ziekte van Parkinson en ALS of na een beroerte.

Hulp bij hoestklachten en irritatie in de keel

Hoesten, schrapen, kuchen, het gevoel van slijm of het gevoel dat er iets irriteert of dwars zit in de keel komt heel vaak voor. Meestal duren deze klachten niet lang of komt het voor bij een luchtweginfectie. Als klachten langer blijven bestaan, kan de huisarts of KNO-arts onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is en deze behandelen. Vaak is het een onschuldig probleem. Veel voorkomende oorzaken zijn: maagzuurklachten, spierspanning, overbelasting of een allergie.

Stem- en slikcentrum

In het stem- en slikcentrum van het Maasziekenhuis onderzoeken en behandelen we veel voorkomende problemen met de stem, het slikken en hoesten. Hierbij werken de KNO-artsen veel samen met de logopedisten. Het stem- en slikcentrum is onderdeel van de polikliniek KNO.

Verschillende kleine ingrepen of onderzoeken in het keelgebied kan de KNO-arts onder plaatselijke verdoving in de spreekkamer uitvoeren. Na de ingreep kunt u snel weer naar huis.

Het spreekuur

U heeft een afspraak met de KNO-arts. Door vragen te stellen, brengt de KNO-arts uw klachten in kaart en uw neus, mond en hals worden onderzocht. De arts bespreekt zijn bevindingen en mogelijke behandelingen met u.

Aanvullend onderzoek tijdens het spreekuur

Het kan zijn dat u tijdens het spreekuur niet alleen een gesprek heeft met de KNO-arts, maar dat er bijvoorbeeld ook een aanvullend onderzoek gedaan wordt. Soms is hier ook een logopedist bij aanwezig.

Bij stemproblemen

Nadat u met de KNO-arts over uw klachten gesproken heeft, zal hij of zij uw stem verder onderzoeken. De KNO-arts kijkt naar uw hals, neus, mond- en keelholte en maakt opnames van uw stembanden. Er zijn twee manieren om de stembanden te bekijken. Met een flexibel slangetje via de neus in de keel. Dit noemen we een laryngoscopie. Of via de mond met een starre camera. Dit noemen we een stroboscopie.

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Bij slikproblemen

Nadat u met de KNO-arts over uw klachten gesproken heeft, zal hij of zij onderzoeken waarom u moeilijk slikt of zich vaak verslikt. Soms kijkt de KNO-arts ook of de spieren goed samentrekken bij het slikken en beoordeelt hij of zij het slijmvlies op afwijkingen.

Behandeling

Direct na de onderzoeken bespreekt de KNO-arts de bevindingen met u. Eventueel stelt de KNO-arts een behandeling voor. Dat kan bijvoorbeeld logopedie zijn, medicijnen of een operatie. Samen beslist u wat in uw situatie de beste keuze is.

Afhankelijk van de bevindingen van het gesprek en het onderzoek, kunt u samen met de logopedist al starten met de behandeling. De logopedist leert u bijvoorbeeld enkele oefening die u thuis kunt doen.

Samenwerking voor de beste zorg

De KNO-artsen van het Maasziekenhuis horen bij het Medisch Netwerk. Hier zitten ook het Radboudumc, Bernhoven, CWZ en Rijnstate in. Samen zorgen zij voor de beste stemzorg in de regio.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neemt u dan contact op met de polikliniek KNO via telefoonnummer 0485-84 53 85.