Maasziekenhuis Pantein Hal
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Stemplooi-oedeem (Reinke’s oedeem)
Behandeling

Stemplooi-oedeem (Reinke’s oedeem)

Wat is Reinke’s oedeem?

Oedeem is vochtophoping in een ruimte waar normaal geen of weinig vocht hoort te zitten. Oedeem in de diepere lagen van de stemplooien noemen we Reinke’s oedeem. Mensen met Reinke’s oedeem hebben vaak last van een zwaardere, lage stem, die vaak ruw van aard is en afwisselend beter en slechter kan zijn. Bij vrouwen valt het vaak sneller op, omdat de stem dan langer wordt. Ze worden aan de telefoon makkelijk aangehoord voor een man. Soms kunnen er ook klachten van benauwdheid ontstaan. De belangrijkste veroorzaker van Reinke’s oedeem is roken. Patiënten met Reinke’s oedeem roken vrijwel allemaal. Het wordt dan vaak ook ‘de rokersstem’ genoemd. Andere factoren die de stemplooien kunnen irriteren zoals maagzuur kunnen hier ook een rol in spelen.

Reinke’s oedeem ontstaat door dat er een langdurige blootstelling is aan de rook die ingeademd wordt en daarmee beschadigingen veroorzaakt. Het oedeem kan geleidelijk, maar langzaamaan steeds groter worden als de blootstelling aan rook blijft bestaan. Als het oedeem groter wordt verandert de stemplooi van een ‘strakgespannen gitaarsnaar’ in een ‘gelatinepudding’ en kan de stem meer hees worden. Reinke’s oedeem zelf is een goedaardige afwijking, maar kan wel voor benauwdheid zorgen als het groot is. Daarnaast ontstaat Reinke’s oedeem door roken, wat ook een belangrijke veroorzaker is van keelkanker.

Hoe behandel je Reinke’s oedeem?

Stoppen met roken. Zolang er gerookt blijft worden, kan het Reinke’s oedeem niet weg gaan. Als het Reinke’s oedeem fors is en de klachten niet beter worden na langdurig stoppen met roken kan een operatie overwogen worden met laser. Ook hierbij geldt, zodra er weer gerookt gaat worden, komt het oedeem weer terug.