Bevallen in bad

Maasziekenhuis Pantein beschikt over twee speciale bevalbaden. U kunt hier gebruik van maken om uw weeën op te vangen en eventueel in te bevallen. Het water zorgt voor betere ontspanning, waardoor weeën minder heftig voelen en de ontsluiting vaak sneller gaat. De baden zijn mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis.

Katrien van de Pas maakte gebruik van het bevalbad bij de geboorte van haar tweede zoon Jip.

Comfortabel

U kunt tijdens de bevalling meer comfort ervaren in een opblaasbaar bevalbad. Het bevalbad is dieper dan een normaal bad en beschikt over een soort ingebouwde stoel, die aanvoelt als een zacht kussen. Het coconvormige bad geeft een gevoel van geborgenheid.

 

Gebruik

Tijdens de bevalling staat het bevalbad klaar in uw kamer. In het bad wordt een persoonlijke hoes geplaatst voor de hygiëne. Binnen een uur is het bad helemaal gevuld door middel van een toevoerslang. U geeft zelf aan welke temperatuur u prettig vindt en hoe lang u in bad wilt blijven. Meestal varieert dit van één tot meerdere uren.

 

Rol van de partner

Uw partner kan u helpen bij het in en uit bad stappen en makkelijk bij het bad zitten om u te ondersteunen. Uw partner kan ook - in zwem-kleding - in het bad plaatsnemen. U maakt dan gebruik van een iets grotere uitvoering van het bevalbad.

 

Veiligheid moeder en kind

De hulpverleners die de bevalling begeleiden, kunnen besluiten dat het toch beter is voor de gezondheid van moeder en/of kind om op het verlosbed te bevallen. De veiligheid van moeder en kind heeft altijd de eerste prioriteit. Uiteraard wordt geprobeerd aan uw wensen tegemoet te komen.

 

Kosten

Alle benodigdheden die u nodig heeft om het bevalbad te gebruiken kunt u aanschaffen op de afdeling. Het pakket bestaat uit een hand-leiding, aanvoer- en afvoerslang, een afvoerpomp en een persoonlijke hoes. Deze hoes en de afvoerpomp zijn voor eenmalig gebruik. De kosten zijn € 69,95 en kunnen door middel van een eenmalige machtiging worden voldaan.

 

Hoe is het bevallen?

Katrien van Pas maakte gebruik van het bevalbad. Lees hier haar ervaringen.