1. Home
  2. Bevallen in het ziekenhuis
  3. Natuurlijke keizersnede

Natuurlijke keizersnede

In overleg met de gynaecoloog is er besloten tot een geplande keizersnede (primaire sectio caesarea). Op de dag van de operatie wordt u opgenomen op afdeling Moeder. De verpleegkundige zorgt voor de juiste voorbereiding en gaat samen met u en u partner naar de operatiekamer. Tijdens de operatie zit u partner bij het hoofdeinde bij u. De operatie zelf duurt gemiddeld 45 minuten. In het Maasziekenhuis Pantein is het mogelijk om te kiezen volgens een meer natuurlijke methode: de natuurlijke keizersnede (gentle sectio), een keizersnede waarbij de hechting tussen ouders en kind voorop staat. Als het kindje een goede start heeft zal het bij deze vorm direct naar de moeder gaan en niet eerst naar de kinderarts. De andere manier is nadat het kindje geboren wordt, de kinderarts het kindje kort lichamelijk onderzoekt en dan naar de moeder gaat.

Natuurlijke keizersnede

De moeder krijgt geen narcose maar een ruggenprik en haar partner mag van begin tot eind bij de ingreep aanwezig zijn. De ouders hoeven zo geen seconde te missen van de geboorte van hun baby.

Baby ligt na keizersnee op borst bij moeder

Op het moment dat de baby met zijn hoofd uit de buik komt, gaat het operatiedoek naar beneden, zodat de ouders hun baby geboren zien worden. De kinderarts bekijkt meteen na de geboorte of de baby in goede conditie is en naar de moeder mag. Bij een gentle sectio wordt het kindje nagekeken door de kinderarts op de afdeling.

Voordelen van huid-op-huid contact

Wanneer een baby via een keizersnede geboren is droogt de verpleegkundige het kindje af en legt het direct daarna bloot op de borst bij de moeder. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het niet onderbreken van huid op huid contact (sacred hour) direct na de geboorte een positief effect heeft op de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de pasgeborene. Bij de moeder zorgt het huidcontact voor vermindering van pijn, een positief gevoel, stabiele controles en minder bloedverlies. Bovenal bevordert huid-op-huidcontact de hechting tussen moeder en kind.

 

Verpleegkundige met baby op de arm

Lees ook de folder Bevallen in Maasziekenhuis Pantein.

Specialismen

Gynaecologie