1. Home
  2. Bevallen in het ziekenhuis
  3. Natuurlijke keizersnede

Natuurlijke keizersnede

Een bevalling via de vagina is niet altijd mogelijk. De baby wordt dan geboren met een keizersnede. Bij een geplande keizersnede is het mogelijk om te kiezen voor een natuurlijke keizersnede. Hierbij is er extra aandacht voor de hechting tussen moeder en kind.

Natuurlijke keizersnede

De moeder krijgt geen narcose maar een ruggenprik en haar partner mag van begin tot eind bij de ingreep aanwezig zijn. De ouders hoeven zo geen seconde te missen van de geboorte van hun baby.

Baby ligt na een natuurlijke keizersnede op borst bij moeder

Op het moment dat de baby met zijn hoofd uit de buik komt, gaat het operatiedoek naar beneden, zodat de ouders hun baby geboren zien worden. Als het goed gaat met de baby, mag de baby meteen naar de moeder. De kinderarts onderzoekt de baby dan als moeder en kind weer terug zijn op de afdeling.

Voordelen van huid-op-huid contact

Zodra de baby uit de buik is, droogt de verpleegkundige de baby af en legt het meteen bloot op de borst bij de moeder. Huid-op-huid contact meteen na de geboorte zorgt voor een betere hechting tussen moeder en kind. Het heeft een positief effect op de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de baby. Bij de moeder zorgt het huidcontact voor vermindering van pijn, minder bloedverlies en een positief gevoel.

 

Verpleegkundige met baby op de arm na een natuurlijke keizersnede

Lees ook de folder Bevallen in Maasziekenhuis Pantein.

Specialismen

Gynaecologie