1. Home
  2. Bevallen in het ziekenhuis
  3. Natuurlijke keizersnede

Natuurlijke keizersnede

Veel mensen denken bij een keizersnede nog aan het scenario waarbij de moeder in de operatiekamer onder narcose wordt gebracht. Na de geboorte blijft moeder in de OK, waar de operatie wordt afgemaakt. Vader wacht met de baby op de kraamafdeling tot moeder weer terug is. In het verleden werd de keizersnede inderdaad zo uitgevoerd. Maasziekenhuis Pantein werkt volgens een vriendelijkere methode: de natuurlijke keizersnede (gentle sectio), een keizersnede waarbij de hechting tussen ouders en kind voorop staat.

Natuurlijke keizersnede

De nieuwe werkwijze is aangenamer voor ouders en kind. Moeder krijgt geen narcose maar een ruggenprik en haar partner mag van begin tot eind bij de ingreep aanwezig zijn. De ouders hoeven zo geen seconde te missen van de geboorte van hun baby.

Baby ligt na keizersnee op borst bij moeder

Op het moment dat de baby met zijn hoofd uit de buik komt, gaat het operatiedoek naar beneden, zodat de ouders hun baby geboren zien worden. De kinderarts bekijkt meteen na de geboorte of de baby in goede conditie is en naar de moeder mag.

Voordelen van huid-op-huid contact

Zodra de baby uit de buik is, wordt de navelstreng doorgeknipt en voert de kinderarts een paar onderzoekjes uit. Daarna wordt de baby bij de moeder op de borst gelegd en toegedekt met een speciale buideldoek, de hugmee. Deze doek houdt de baby warm en op zijn plek, ook wanneer de moeder naar de kamer wordt gebracht. Door direct huid-op-huid contact verloopt de hechting tussen moeder en kind beter en komt de borstvoeding sneller op gang. De moeder heeft minder pijnklachten en de baby is rustiger en stabieler. Ongeveer een uur na de bevalling zijn ouders en kind samen weer terug in de kraamsuite.

Ongeveer een kwart van de baby’s die in het Maasziekenhuis geboren worden komt via een natuurlijke keizersnede ter wereld, gepland of ongepland. Dat zijn ongeveer 225 baby’s per jaar.

Verpleegkundige met baby op de arm

Specialismen

Gynaecologie