Katrien maakte gebruik van het bevalbad

Katrien van de Pas is getrouwd met Joep en moeder van zoontje Mees (1 jaar). Bij de geboorte van haar tweede kindje wilde ze graag gebruik maken van het bevalbad. En zo kwam op 9 januari haar tweede zoon Jip ter wereld. 

 

Waarom heb je gekozen voor het bevalbad?

Er wordt heel vaak gezegd dat bevallen in bad een positief effect heeft op de ontsluiting. Ook kan het voor het kindje een rustige manier zijn om zo ter wereld te komen. Zelf had ik veel bekken- en rugklachten. Daarom ging ik tijdens de zwangerschap thuis zelf ook al vaak in bad liggen. In het water ben je gewichtloos waardoor je minder pijn voelt. Je kunt gemakkelijk allerlei houdingen aannemen.

 

Hoe heb je de bevalling ervaren?

Het bevalbad was superfijn. Mijn eerste kindje kreeg ik in bed met ruggenprik. Het was toen erg pijnlijk om verschillende houdingen aan te nemen. In bad was ik echt vrij; ik kon de houding aannemen die ik wilde en hoefde het gewicht niet te voelen. Het water had een kalmerend effect en de weeën voelden minder heftig.

 

Is Jip uiteindelijk in bad geboren?

Ik heb ongeveer vier uur in het bevalbad gezeten. Tussendoor ben ik één keer uit bad geweest omdat de verloskundige de ontsluiting wilde controleren. Ik wilde graag in bad bevallen, maar een half uur voor de geboorte moest ik naar het toilet en daarna werden de weeën zo heftig dat het lastig was om het bad nog in te klimmen. We hebben toen besloten om op bed te bevallen en dat gebeurde al vrij snel. Jip is uiteindelijk dus op het bed geboren.

 

Hoe heeft jouw partner de bevalling ervaren?

Mijn partner heeft deze bevalling als prettiger ervaren dan de vorige keer. Hij heeft geholpen het bad te vullen, heeft water over mijn rug gesproeid, hield mijn handen vast en heeft bij het bad gezeten. Het was fijn dat hij kon assisteren. 

 

Hoe kijk je terug op het gebruik van het bevalbad?

Ik vind het echt een aanrader. In bad kun je heel gemakkelijk allerlei houdingen aannemen, zoals op je knieën zitten, in de stoel zitten of op en neer wiegen. Het water is lekker warm en blijft mooi op temperatuur. Het moet niet te heet zijn, want je hebt het al heel warm door de bevalling. Tijdens de bevalling kreeg ik een infuus en ook de apparatuur waarmee ze de hartslag van de baby in de gaten houden kon mee het bad in. Zo had de verloskundige goed zicht op hoe het met de baby ging. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op de bevalling.

 

  


 


 

 

Fotografie: Mirjam Cremer, Pure Life Geboortefotografie