Orthopedie

Orthopedie legt zich toe op het onderzoeken en behandelen van aandoeningen en letsels van het steun- en bewegingsapparaat van het lichaam. Problemen met botten, spieren, pezen, banden, kapsels en gewrichten worden opgespoord en zo mogelijk behandeld. Denk hierbij aan botbreuken, sportletsels, slijtage, aangeboren afwijkingen zoals scoliose, groeistoornissen, misvormingen, ontstekingen en kanker.


Een orthopedisch chirurg probeert de functie van dit steun- en bewegingsapparaat weer zo goed als mogelijk te herstellen. Daarbij is er een nauwe samenwerking met de fysiotherapeuten, de gipsverbandmeester en de orthopedisch schoen- of instrumentmaker.

De orthopedische zorg in het Maasziekenhuis wordt uitgevoerd door specialisten van de Sint Maartenskliniek.

Specialisten

Folders

Interessant...

 • A-specifieke lage rugpijn
  Veel mensen hebben rugklachten. In verreweg de meeste gevallen wordt er geen lichamelijke afwijking gevonden: er is dan sprake van a-specifieke lage rugpijn.
 • Aangeboren heupafwijking
  Als na de geboorte blijkt dat het heupgewricht niet goed ontwikkeld is, is er sprake van een aangeboren heupafwijking. Tijdige behandeling kan dit probleem oplossen.
 • Achillespeesklachten
  De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking.
 • Artroscopie van de knie (kijkoperatie)
  Als u een aandoening in uw knie heeft, kan de orthopedisch chirurg een kijkoperatie adviseren.
 • Artrose van de knie
  Bij artrose van de knie is er sprake van slijtage.
 • Carpale tunnel syndroom (CTS)

  Een carpaal tunnel syndroom (CTS) onstaat door het bekneld zitten van een zenuw in de handpalm.

 • Hernia in de onderrug

  Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping zich in een tussenwervelschijf in de onderrug bevindt, bij de lumbale wervels, heet het een lumbale hernia. De uitstulping kan drukken op de zenuw die vanuit de wervelkolom naar een van de benen gaat. En dan ontstaan pijnklachten in het been, eventueel met uitvalsverschijnselen (doof gevoel, krachtsvermindering of zelfs verlamming).

 • Inklemming in de schouder
  Letterlijk betekent 'impingement': inklemming. Pezen en/of spieren raken ingeklemd tussen de botten van het schoudergewricht.
 • Instabiele schouder
  Bij een schouderluxatie schiet de schouder uit de kom en dit kan in sommige gevallen aanleiding geven tot aanhoudende klachten van pijn en instabiliteit.
 • Kniestand correctie
  Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw knie ontstaan. Dit kan heel pijnlijk zijn. De orthopedisch chirurg kan u adviseren om de kniestand te corrigeren.
 • Morton-neuroom
  Wanneer u aanhoudende pijn heeft in de voorzijde van de voet, heeft u mogelijk last van een goedaardig gezwel van een zenuw (Morton-neuroom).
 • Onderzoek van de heup

  Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om een onderzoek van de heup (marcaïnisatie) te ondergaan om zo de klachten in de heup en/of benen te verklaren.

 • Pijnlijke voorvoet
  Wanneer u pijn heeft in uw voet, kan dat in veel gevallen met praktische maatregelen worden verholpen
 • Schouderartrose
  Bij schouderartrose is er sprake van slijtage in het schoudergewricht. Pijn in de schouder, voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen, kan wijzen op artrose. Bijkomende klachten kunnen zijn dat uw schouder 's nachts pijn doet, dat uw schouder kraakt bij beweging en dat u uw arm niet meer zo goed kunt gebruiken.

 • Stijve schouder

  De stijve schouder of 'frozen shoulder' is een aandoening waarbij het gewrichtskapsel is verdikt en verschrompeld (zie afbeelding). Dit resulteert in een pijnlijke, stijve schouder met een (zeer) beperkte beweeglijkheid.

 • Totale heupprothese

  Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste reden om in te grijpen. Een orthopedisch chirurg kan u adviseren om een heupprothese te laten plaatsen.


  Op www.mijnbesteheup.nl vindt u informatie over heupprotheses vanuit de beroepsvereniging. 

 • Totale knieprothese
  Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd stadium treedt verstijving op. Als de last voor u te groot wordt, kan de orthopedisch chirurg een knieprothese adviseren.
 • Vergroeiing van de grote teen
  Als het bot dat de grote teen en de voet met elkaar verbindt een grote bult heeft, kunt u een vergroeiing van de grote teen (hallux valgus) hebben.
 • Voet- en enkelartrose
  Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht.
 • Voorste kruisbandreconstructie
  Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband te vervangen.

Afspraak maken met de polikliniek Carpaal Tunnel Syndroom

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de polikliniek Neurologie. Let u erop dat u alleen een afspraak kunt maken als uw huisarts of specialist u doorverwezen heeft. De poli is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 telefonisch bereikbaar. Het telefoonnummer is 0485-84 53 90. U kunt ook online een afspraak maken

 

U vindt de polikliniek Carpaal Tunnel Syndroom op de eerste etage van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 116. U kunt zich melden bij de balie van de poli Neurologie. 

 

Afspraak maken met de polikliniek Orthopedie

Om een afspraak te maken, te verzetten of te annuleren neemt u contact op met de Sint Maartenskliniek. Het telefoonnummer is 024-365 96 59. U kunt ook online een afspraak maken, verzetten of annuleren

 

U vindt de polikliniek Orthopedie op de begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volg route 006.

 

De orthopedische zorg in het Maasziekenhuis wordt uitgevoerd door specialisten van de Sint Maartenskliniek.

Op deze site staan de gemiddelde wachttijden per specialisme (gemeten volgens de landelijk vastgestelde normen), en voor sommige specialismen ook per specialisatie, in weken vermeld. Afhankelijk van de behandelend specialist kunnen de tijden langer of korter zijn. De cijfers geven een momentopname weer op de peildatum en worden maandelijks geactualiseerd. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze wachtlijstgegevens.


Klik op een specialisme om de bijbehorende wachttijden te openen.

 

De wachttijden zijn geactualiseerd op 9 oktober 2017.

 

Wachttijden voor behandelingen door artsen van het Sint Maartenskliniek

Het Maasziekenhuis werkt op het gebied van orthopedie, reumatologie en revalidatie samen met artsen van de Sint Maartenskliniek. De wachttijden voor deze behandelingen vindt u op de site van de Sint Maartenskliniek. Klik hier om deze in te zien. 

Specialisme Eerste afspraak polikliniek Dagbehandeling Opname
Carpaal tunnel syndroom (Sint Maartenskliniek) Zie bovenaan deze pagina Zie bovenaan deze pagina
Hernia operatie (Sint Maartenskliniek) Zie bovenaan deze pagina Zie bovenaan deze pagina
Kijkoperatie knie (Sint Maartenskliniek) Zie bovenaan deze pagina Zie bovenaan deze pagina
Orthopedie algemeen (Sint Maartenskliniek) Zie bovenaan deze pagina Zie bovenaan deze pagina
Totale heupprothese (Sint Maartenskliniek) Zie bovenaan deze pagina Zie bovenaan deze pagina
Totale knieprothese (Sint Maartenskliniek) Zie bovenaan deze pagina Zie bovenaan deze pagina
Voetchirurgie (Sint Maartenskliniek) Zie bovenaan deze pagina Zie bovenaan deze pagina