1. Home
  2. Nieuws
  3. Vernieuwde behandeling bij door de zon beschadigde huid
Nieuws

Vernieuwde behandeling bij door de zon beschadigde huid

23-06-2017
Afbeelding Dermatologen I. Ferket en M.W. Mackenzie

In Maasziekenhuis Pantein beschikken de dermatologen over een vernieuwde behandeling bij door de zon beschadigde huidcellen: fotodynamische therapie met daglicht. Comfortabel en vrijwel pijnloos voor de patiënt.

Huidbeschadiging door de zon

Te veel of te lang in de zon is niet goed voor onze huid. Er kunnen ruwe plekjes op de huid ontstaan. Deze plekjes komen vooral voor in het gezicht, op de hoofdhuid, handen en armen. Het kan een begin zijn van huidkanker. Daarom is het belangrijk dat deze plekjes regelmatig gecontroleerd en behandeld worden door een dermatoloog.

Fotodynamische therapie met daglicht

De dermatoloog stelt vast of fotodynamische therapie met daglicht een mogelijke behandeling is. Dermatoloog Maria Mackenzie vertelt: “Voor de behandeling wordt de huid ingesmeerd met zonnebrandcrème ter bescherming tegen de schadelijke UV-straling in daglicht. Daarna brengen we de crème aan die de aangedane huidcellen gevoelig maakt voor zichtbaar licht. Het daglicht zorgt er vervolgens voor dat deze cellen worden aangetast. De cellen sterven af en worden vervangen door nieuwe, gezonde huidcellen. Het voordeel van deze behandeling is dat de werkzame stof beetje bij beetje wordt geactiveerd waardoor patiënten er nauwelijks iets van voelen.”

Resultaat

Enige tijd na de behandeling beoordeelt de dermatoloog het resultaat. Dermatoloog Imke Ferket: “Vaak zien we dat de plekjes na één behandeling weg zijn. Soms is het nodig de behandeling te herhalen voor een beter resultaat.”

Verwijzing nodig

Voor een afspraak op het spreekuur van de dermatoloog is een verwijzing van de huisarts nodig.

Gerelateerde nieuws items