1. Home
  2. Nieuws
  3. ‘Zongebruind’ is een beschadigde huid
Nieuws

‘Zongebruind’ is een beschadigde huid

08-05-2018
Maasziekenhuis Pantein Buiten

Zonlicht is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Zonnebrandcrèmes met een hoge ‘sun protection factor’(SPF) helpen de huid te beschermen tegen zonlicht. Maar wie weet eigenlijk wat een SPF van 15 betekent?

Dat je ook met een zonnebrandcrème niet onbeperkt in de zon kunt blijven. En dat een zongebruinde huid gewoon een zonbeschadigde huid is. Of wie weet dat 80 procent van de zonnestralen gewoon door wolken of zelfs een parasol heengaat? Dat zonnebanken niet beschermen tegen zonverbranding?

Met de zomer en de landelijke huiddag op 17 mei in aantocht reden te meer voor de dermatologen van Maasziekenhuis Pantein om dat onderwerp eens goed onder de aandacht te brengen. Zonnebrandcrèmes zijn niet bedoeld om langer in de zon te kunnen blijven, maar om extra bescherming te bieden op momenten dat zonlicht niet vermeden kan worden. Zonnebrandcrèmes worden over het algemeen te weinig, te dun, te laat en met een te lage beschermingsfactor toegepast, zo laten zij weten.

Beschermfactor crèmes

De SPF van een zonnebrandcrème geeft aan in welke mate de zonnebrandcrème beschermt. Wanneer iemand een crème smeert met een factor 15 dan wordt de periode dat deze persoon zonder verbranden in de zon kan zitten 15 keer zo lang. Iemand die normaal na 15 minuten onbeschermd in de zon zitten zou verbranden, verbrandt na het smeren met een crème van factor pas na 15 x 15 minuten. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de SPF factor moet zijn.
Het is verstandig om in de zomer tussen 11.00 en 15.00 uur de zon zo veel mogelijk te vermijden en om de huid te bedekken met kleding en een hoofddeksel te dragen. Ongeveer 80 procent van de zonnestralen gaat door wolken, mist of zelfs een parasol heen. Zelfs bij bewolking of bij gebruik van een parasol kan de huid dus nog verbranden. Ook in de schaduw moet daarom de bescherming tegen UV op peil gehouden worden.

Zonnebanken

Zonnebanken hebben grotendeels dezelfde eigenschappen als natuurlijk zonlicht. De meeste mensen denken dat ‘een gezond kleurtje’ ook echt gezond is. Bij een zongebruinde huid is er echter altijd schade aan cellen of DNA opgetreden. Een zongebruinde huid is dus in feite een zonbeschadigde huid. Een zonnebank(kuur) vóór de vakantie beschermt ook niet tegen verbranden. Vooral het UVB-licht zorgt voor het verbranden van de huid. Aangezien zonnebanken voornamelijk UVA-licht uitstralen en vrijwel geen UVB-licht, beschermen zonnebanken dus niet tegen zonverbranding.

Bescherming

De beste en meest logische manier om huidbeschadiging door de zon te voorkómen, is het mijden van sterk, direct zonlicht. Vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Dichter bij de evenaar neemt de hoeveelheid UV-licht toe en ook op het water, in de sneeuw en op droog zand is de straling vanwege de reflectie sterker. De ogen moeten worden beschermd met een goede zonnebril, die zowel UVA- als UVB-licht tegenhoudt. Het heeft niets te maken met hoe donker de glazen zijn. Een goede zonnebril hoeft niet duur te zijn, maar geeft wel altijd de mate van UV-bescherming aan.

De huid van kleine kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen en moet dus goed beschermd worden. Het aantal zonverbrandingen dat op de kinderleeftijd ontstaat, is bepalend voor het risico op huidkanker op latere leeftijd. Baby’s kunnen het beste zo veel mogelijk uit de zon worden gehouden.

Voor meer informatie, of wie twijfelt over de toestand van zijn zongebruinde (zonbeschadigde) huid kan zich melden bij de polikliniek Dermatologie van Maasziekenhuis Pantein (0485 - 84 53 20) of via de website.

Gerelateerde nieuws items