1. Home
  2. Nieuws
  3. Ouderdomsklachten? Vaak is behandeling mogelijk
Nieuws

Ouderdomsklachten? Vaak is behandeling mogelijk

22-02-2017
Ouderen zittend op een bank

Een groot deel van de ouderen krijgt te maken met gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een verminderd geheugen, vallen of gewichtsverlies. Vaak lopen deze problemen door elkaar heen, waardoor het moeilijk kan zijn de oorzaak te achterhalen. Klinisch geriater M. Sleegers van Maasziekenhuis Pantein, vertelt wat zij en haar collega’s in zo’n situatie kunnen betekenen.

Zo zelfstandig mogelijk

Een klinisch geriater is een arts voor oudere patiënten die last hebben van verschillende aandoeningen tegelijkertijd. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. Hierdoor is het soms moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Sleegers: ‘Wij doen dan onderzoek met als doel om klachten zoveel mogelijk te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat ouderen zo zelfstandig mogelijk blijven functioneren en kunnen blijven doen wat voor hen belangrijk is.’

Oorzaak en gevolg boven tafel

‘De onderzoeken die we uitvoeren, vinden zoveel mogelijk op één dag plaats om ouderen zo min mogelijk te belasten. Tijdens het onderzoek proberen wij zo goed mogelijk oorzaak en gevolg boven tafel te krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van de patiënt en met wat iemand aan kan. Wij vinden het belangrijk dat iemand niet meer onderzoeken krijgt dan nodig is. Tijdens het onderzoek werkt de klinisch geriater samen met gespecialiseerde verpleegkundigen en indien nodig met de fysiotherapeut, ergotherapeut of andere medisch specialisten’, aldus Sleegers.

Voorbeeld

‘Een paar weken geleden kwam op mijn spreekuur een mevrouw van 80 jaar. Ze had last van vermoeidheid en duizeligheid. Hierdoor was zij bang om te vallen. Daarnaast smaakte het eten minder goed, waardoor ze de laatste maand 5 kilo was afgevallen. Het lukte haar steeds minder goed om voor zichzelf te zorgen. Daarom kreeg ze sinds kort hulp van de thuiszorg. Vanwege de vermoeidheid lukte het haar niet meer om te gaan koersballen en te kaarten en zat ze vaker alleen thuis. Mevrouw gebruikte veel medicijnen en vroeg zich af of dat wel nodig was. Na het stoppen van een aantal medicijnen werden de vermoeidheid en duizeligheid minder. Uit het bloedonderzoek bleek dat er sprake was van een vitaminetekort, waarvoor zij nu behandeld wordt. Met hulp van de geriatrische fysiotherapeut verbeterde het lopen. Mevrouw werd minder bang om te vallen en durfde weer dingen te ondernemen.’

Informatie en verwijzing

Op deze website is meer informatie te vinden over de klinisch geriater. Voor een afspraak bij de klinisch geriater is een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Gerelateerde nieuws items

Huiskamer Anker 0kt 2015
Op 1 oktober, de dag van de ouderen, is op de derde etage van Maasziekenhuis Pantein een huiskamer voor kwetsb
Lees verder