1. Home
  2. Nieuws
  3. Snelle diagnose bij verdenking van borstkanker in het Maasziekenhuis
Nieuws

Snelle diagnose bij verdenking van borstkanker in het Maasziekenhuis

14-11-2023
Maasziekenhuis Pantein Hal met trap

Het Maasziekenhuis biedt patiënten een snelle diagnose bij borstkanker. Hierdoor is er vaak nog dezelfde dag duidelijkheid over de gezondheid en eventuele behandelingen.

Versnelde uitslag door radioloog

Alle benodigde onderzoeken voor het stellen van een borstkankerdiagnose worden in het Maasziekenhuis zoveel mogelijk in één ochtend uitgevoerd. Patiënten ontvangen aan het einde van de ochtend al de resultaten. De radioloog bespreekt meteen de bevindingen met de patiënt als er geen afwijkingen zijn gevonden of als de uitslag goedaardig is. De periode van onzekerheid voor de patiënt is op deze manier zo kort mogelijk.

Onmiddellijke beoordeling door de patholoog op dezelfde dag

“Als er wel een afwijkende radiologische uitslag is, kan er meteen een punctie gedaan worden”, legt Saskia van Elderen, radioloog uit. “Bij een punctie worden wat cellen weggenomen en de patholoog onderzoekt deze. Vervolgens wordt de patiënt doorverwezen naar de casemanager mammacare van de chirurg, die de patiënt uitleg geeft. Zo wordt de patiënt direct opgevangen en is er direct een aanspreekpunt. Aan het einde van de dag wordt de uitslag van de punctie bekendgemaakt en met de patiënt besproken.”

Samenwerking tussen Maasziekenhuis en Radboudumc

Het Maasziekenhuis werkt voor borstkankerzorg nauw samen met het Radboudumc en beschikt over een multidisciplinair team van specialisten, waaronder een chirurg, radioloog, patholoog, verpleegkundig specialist en de casemanager mammacare.

De mammapoli van het Maasziekenhuis en het Radboudumc bespreken samen de onderzoeken en resultaten. Zo kunnen we patiënten zo snel mogelijk de definitieve diagnose geven en een goed behandelplan, op maat, voorleggen. Tijdens het hele traject is er veel ruimte voor overleg en afstemming met de patiënt.

Nieuwe technologie om een tumor op de millimeter te lokaliseren

“We werken met een innovatieve techniek die de precieze plek van de borstkankertumor(en) op de millimeter nauwkeurig weet te vinden, vertelt Janneke Berlage. “Deze technologie, de pintuition-marker-techniek, is minder belastend voor de patiënt, precies en effectief. Het draagt bij aan een betere behandeling van borstkanker en een betere ervaring voor de patiënt.”

De best mogelijk zorg in de regio

Het Maasziekenhuis werkt voortdurend aan het bieden van de best mogelijk zorg bij borstkanker of de verdenking daarop. Dit doen we door het inzetten van moderne technieken, het inzetten van verschillende artsen en deskundigen in het ziekenhuis en het samenwerken met toonaangevende partners.

Gerelateerde nieuws items