Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
 1. Home
 2. Specialismen & poliklinieken
 3. Stomazorg
Polikliniek

Stomazorg

Een stoma is een kunstmatige opening van de darm in de buikwand voor ontlasting. Rondom de opening plakt de chirurg een zakje op de buikwand. Hierin wordt de ontlasting opgevangen. Als het zakje vol is, kunt u er een nieuw zakje aan hangen. Het krijgen en hebben van een stoma is heftig. Op onze polikliniek voor stomazorg helpen stomaverpleegkundigen mensen die een stoma krijgen of hebben.

Meestal is al voor de operatie bekend dat er een stoma komt. Soms beslist de chirurg dit tijdens de operatie. Als de chirurg een deel van de darm weghaalt, is de natuurlijke uitgang soms niet meer te gebruiken. Dan kan een stoma nodig zijn.

Verschillende stoma’s in verschillende situaties

Er zijn verschillende soorten stoma’s:

 • op de dikke darm of de dunne darm
 • met één of twee uitgangen
 • tijdelijk of voor altijd

Ook de redenen voor een stoma kunnen heel verschillend zijn:

 • Uw darm heeft rust nodig (na een operatie) om beter te worden. Een tijdelijk stoma kan dan de oplossing zijn.
 • Soms moet de chirurg de endeldarm en de anus verwijderen. Dit kan nodig zijn als u een gezwel heeft in het laatste deel van de dikke darm. Een blijvend stoma is dan de beste oplossing.
 • Bij een ernstige ontsteking van de dikke darm is soms een spoedoperatie nodig waarbij het aan elkaar hechten van de darmen onverantwoord kan zijn. De chirurg legt dan een tijdelijk stoma aan. Als de ontsteking genezen is, worden de darmen weer met elkaar verbonden. Een stoma is dan niet meer nodig.

De stomaverpleegkundige is er voor begeleiding en advies

Heeft of krijgt u een stoma? Dan kunt u naar de stomaverpleegkundige met vragen over:

 • verschillende soorten stoma’s
 • de operatie en het verblijf in het ziekenhuis
 • de verzorging van de stoma
 • opvangmaterialen
 • de stoma in combinatie met sport, werk, seksualiteit en reizen

De stomaverpleegkundige en andere medewerkers weten wat goede stomazorg betekent.

Meer weten en contact

Het krijgen en hebben van een stoma roept vast vragen bij u op. U kunt daarmee naar de stomaverpleegkundige, maar ook op internet is veel informatie te vinden. Wij hebben wat links voor u verzameld:

Hoort u liever uit de praktijk hoe het is om een stoma te hebben? Dan kunt u via de Bezoekdienst van de Nederlandse Stomavereniging contact zoeken met een lotgenoot. De Nederlandse Stomavereniging is een belangenvereniging voor mensen met een stoma.

Contact en afspraak maken

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 16.00 uur via telefoonnummer 0485 84 53 35 (polikliniek Chirurgie). 

E-mail
Contact opnemen met de stomaverpleegkundige kan ook per e-mail stomapoli@pantein.nl

Specialismen

Chirurgie