Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Verwijderen van een plaat, pen, draad en/of schroeven na een botbreuk
Patiëntenfolder

Verwijderen van een plaat, pen, draad en/of schroeven na een botbreuk

Deze folder informeert u over het verwijderen van een plaat, pen, draad en/of schroeven na een botbreuk. U leest hoe de ingreep verloopt, hoe u zich goed kunt voorbereiden op de ingreep en het herstel daarna.

Waarom verwijderen van osteosynthesemateriaal?

Na een botbreuk is bij u een schroef, plaatje pen en/of draad ingebracht. Dit wordt ook wel osteosynthesemateriaal genoemd. Deze materialen geven stevigheid in de periode dat het bot moet genezen.

Bij kinderen wordt het osteosynthesemateriaal na ongeveer een jaar verwijderd, maar soms ook eerder. Bij volwassenen kunnen deze materialen in het lichaam blijven zitten. Soms veroorzaakt dit materiaal echter irritatie, pijn of u kunt hierdoor minder goed bewegen. Ook kan het de verdere genezing na een infectie tegenwerken. Afhankelijk van uw klachten en eventueel een röntgenfoto kan de chirurg besluiten het materiaal te verwijderen.

Dagbehandeling

De operatie vindt in principe plaats in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat. In sommige gevallen blijft u een nachtje slapen.

Voorbereiding op de opname

Welke verdoving?

Een goede verdoving bij een operatie is belangrijk. Deze operatieve behandeling vindt plaats onder algehele narcose of onder regionale verdoving. Over de wijze van verdoving kunt u meer lezen in de folder ‘Anesthesiologie’ van het Maasziekenhuis. Tijdens het pre-operatief spreekuur ter voorbereiding op de operatie kunt u de verdoving met de anesthesioloog bespreken.

Voorbereiding op de operatie

De anesthesioloog vertelt u vanaf welk tijdstip vóór de operatie u nuchter moet blijven.

Wij raden u ook aan gedurende 24 uur vóór uw opname geen alcohol te gebruiken en niet te roken, ook niet gedurende de dag van de operatie.

Voor de operatie moet uw huid schoon zijn. Wij verzoeken u voor u naar het ziekenhuis komt te douchen of te baden, uw nagels kort te knippen, eventuele nagellak te verwijderen en geen crème of make-up te gebruiken. Tijdens de ingreep mag u geen lenzen, piercings of sieraden dragen. U kunt wel een bril meenemen, die u tijdens de opname kunt dragen.

Heeft u de dag voor de ingreep griep of koorts? Neemt u dan contact op met het Opnamebureau op telefoonnummer 0485-84 57 10. U hoort dan of het nodig is om een nieuwe afspraak te maken.

Volgt u verder de instructies en voorbereidingen op, zoals afgesproken met uw behandeld arts, de anesthesioloog en de informatieverpleegkundige (zie ook de folder ‘Anesthesiologie’). In de folder ‘Wegwijzer bij dagopname’ kunt u meer lezen over de opname en de voorbereiding hierop.

Medicijnen

De anesthesioloog vertelt u tijdens het pre-operatief spreekuur welke medicijnen u mag gebruiken en met welke u tijdelijk dient te stoppen.

Vervoer naar huis na de opname

Na de operatie mag u niet zelf auto rijden. Daarom is het belangrijk dat u vóór de opname het vervoer naar huis alvast regelt.

Opname en verblijf in het ziekenhuis

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Een geldig legitimatiebewijs, bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
  • Een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.

Dag van opname

In het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken dag en tijdstip bij de balie van de verpleegafdeling. Een verpleegkundige wijst u uw kamer en bed. Zij voert met u het opnamegesprek en bereidt u verder voor op de operatie. Ook beantwoordt zij mogelijke vragen van u.

De operatie

De chirurg maakt een snee in de huid. Meestal kan het litteken van de vorige operatie gebruikt worden. Soms moet de chirurg een extra toegang maken om het materiaal te kunnen verwijderen. Dan wordt het litteken groter.

De chirurg bekijkt of het geopereerde bot hersteld is. Als dit zo is, dan verwijdert de chirurg de materialen. Na het verwijderen vult het lichaam de holtes zelf op met bot. De huid wordt gehecht. Soms worden oplosbare hechtingen of nietjes gebruikt.

Na de operatie

Na de operatie zit er een drukverband op de operatiewond. Als dit te strak zit, kan het wat losser gemaakt worden. Dit drukverband moet 48 uur blijven zitten.

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie bestaat er een kans op complicaties. Gelukkig komen deze niet vaak voor en kunnen ze meestal goed behandeld worden. Mogelijke complicatie bij het verwijderen van osteosynthesemateriaal zijn:

  • een wondinfectie;
  • een nabloeding;
  • een nieuwe botbreuk (op dezelfde plek).

Na de opname

Adviezen voor thuis

  • Als u pijn heeft, mag u 2 tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Dit mag u maximaal 4 keer per dag doen.
  • Het drukverband mag na 2 dagen verwijderd worden. Dit mag u zelf thuis doen.
  • U mag gewoon kort douchen. Na het douchen kunt u eventueel een schone, droge pleister of gaas op de wond plakken.
  • U mag niet in bad gaan, zwemmen en geen gebruik maken van de sauna totdat de wond genezen is en de hechtingen verwijderd zijn.
  • U mag gewoon bewegen en langzaam uw activiteiten weer hervatten, maar dit mag niet te veel pijn doen. Als u andere instructies van de chirurg heeft gekregen, volgt u dan deze instructies op.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

In de volgende gevallen neemt u contact op met de polikliniek Chirurgie:

  • Bij koorts, meer dan 38,5 °C;
  • Bij extreme pijn;
  • Bij een nabloeding;
  • Bij roodheid van de wond, zwelling, wondinfectie.

Wanneer zich thuis de volgende problemen voordoen, neemt u dan contact op met polikliniek Chirurgie, telefoonnummer 0485-84 53 35. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp op telefoonnummer 0485-84 53 31.

Controleafspraak

Na 10 tot 14 dagen heeft u een afspraak op de polikliniek Chirurgie voor het verwijderen van de hechtingen en controle van de wond. Deze afspraak krijgt u mee als u na de operatie naar huis gaat.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stelt u deze dan aan uw behandelend arts of neem contact op met de polikliniek Chirurgie op telefoonnummer 0485-84 53 35.

 

 

 

Specialismen