Maasziekenhuis Pantein Hal met trap
  1. Home
  2. Behandeling & onderzoek
  3. Radiologisch onderzoek
Onderzoek

Radiologisch onderzoek

Om vast te kunnen stellen wat er aan de hand is, is het vaak nodig om de binnenkant van uw lichaam te bekijken. Dat kan op de afdeling Radiologie.

Er zijn drie onderzoeksmethoden waarbij beelden kunnen helpen om een goede diagnose te kunnen stellen:

  • onderzoek door middel van röntgenstraling: röntgenfoto's , CT-onderzoek, mammografie, botdichtheidsmeting (dexa), kaakfoto, doorlichtingsonderzoek;
  • onderzoek door middel van geluidsgolven: echografie;
  • onderzoek door middel van magnetische velden en radiogolven: MRI.

De uitslag

De radioloog bekijkt de beelden en geeft de onderzoeksresultaten per brief door aan uw huisarts of specialist.
Uw (huis)arts of specialist vraagt een radiologisch onderzoek meestal aan om een goede diagnose te kunnen stellen. Omdat het verslag van de radioloog vaak (slechts) één van de factoren is op basis waarvan uw (huis)arts tot een diagnose komt, zal de uitslag van het radiologisch onderzoek altijd met u besproken worden door uw (huis)arts/specialist en niet door de radioloog.

Voorbereiding

Onderzoeken op de afdeling Radiologie kunnen alleen succesvol plaatsvinden als u zich goed heeft voorbereid. Lees daarom de betreffende voorlichtingsfolders vooraf goed door.

Röntgenfoto’s maken: tijdelijk op afspraak

Vanwege corona is het op dit moment niet mogelijk om zonder afspraak naar de afdeling Radiologie te komen. Voor het maken van standaard röntgenfoto's (bijvoorbeeld van een hand, voet of andere botten of een longfoto) is het belangrijk dat u eerst een afspraak maakt. Dat kan via het telefoonnummer 0485-84 52 85.

Patiënten die zich zonder afspraak in het ziekenhuis melden, kunnen helaas niet worden geholpen.

Op afspraak

Voor andere onderzoeken op de afdeling Radiologie (MRI, CT, echo, mammografie, botdichtheidsonderzoek, doorlichtingsonderzoek en röntgenonderzoek van de organen) is wel een afspraak nodig. U kunt op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur een afspraak maken via telefoonnummer 0485-84 52 85.

Meebrengen

Neemt u bij een bezoek aan de afdeling Radiologie altijd het volgende mee:

  • verwijsbrief van de huisarts of specialist
  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Folders

Betrokken specialismen