Maasziekenhuis Pantein Ontvangst balie
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. Mammografie
Patiëntenfolder

Mammografie

Binnenkort ondergaat u een mammografie. Bij een mammografie worden er met behulp van röntgenstralen beelden gemaakt van uw borsten. In deze folder leest u hoe het onderzoek meestal verloopt. Dit is algemene informatie. Het kan zijn dat uw onderzoek iets anders verloopt. Uw arts zal u hierover informeren.

Wat is een mammografie?

‘Mamma’ is het Latijnse woord voor borst. Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Voor dit onderzoek gebruikt de laborant een mammograaf, een speciaal röntgenapparaat. De mammograaf maakt opnames van uw borsten.

Voorbereiding

 • Bij het maken van de afspraak krijgt u specifieke informatie mee over de voorbereiding.
 • Gebruikt u ‘s ochtends na het douchen of wassen geen zalf, bodylotion of poeder. Deze producten kunnen ervoor zorgen dat er geen goede beelden gemaakt kunnen worden. U kunt wel deodorant gebruiken.
 • Draag gemakkelijke kleding zonder knopen en ritsen.
 • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de normale manier en tijd innemen. Wanneer dit niet mogelijk is, informeert uw arts u hierover.

Neem voor het onderzoek contact op met uw specialist als:

 • u zwanger bent of zou kunnen zijn.
 • u borstvoeding geeft.
 • u borstimplantaten of een borstprothese heeft.
 • u een pacemaker heeft.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Verloop van het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de balie van de afdeling Radiologie op begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 024.

Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. In de onderzoekskamer stelt de laborant u nog een aantal vragen. Vervolgens doet u uw bovenkleding uit en gaat u voor het röntgenapparaat staan.

Om de benodigde opnames te kunnen maken, wordt de borst platgedrukt tussen twee platen. De laborant legt uw borst op de onderste plaat en gebruikt een tweede plaat om de borst enkele seconden plat te drukken. Dit kan pijnlijk zijn, maar het duurt niet lang. De laborant maakt eerst een of meerdere opnames van uw ene borst en daarna van de andere borst.

Duur van het onderzoek

Hoeveel tijd er voor het onderzoek nodig is, verschilt per keer. Dit hangt onder andere af van de grootte van uw borsten. Gemiddeld duurt het onderzoek 15 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Het platdrukken van de borst wordt door sommige vrouwen als pijnlijk ervaren. Na de mammografie kunnen uw borsten wat pijnlijk of beurs aanvoelen. Meestal gaat dit na een dag weer over.

Tijdens een mammografie wordt u blootgesteld aan kleine hoeveelheden röntgenstraling. Een te grote dosis straling is schadelijk voor de gezondheid. Tijdens het onderzoek wordt er zo min mogelijk röntgenstraling gebruikt: net genoeg om een bruikbare afbeelding te maken. De kans op schadelijke bijwerkingen is daarom minimaal.

Na het onderzoek

Wanneer de laborant voldoende beelden heeft verzameld, is het onderzoek klaar. De laborant controleert eerst of de opnames gelukt zijn. Als dat zo is, mag u zich weer aankleden en kunt u naar huis gaan. Wanneer de beelden niet duidelijk genoeg zijn, maakt de laborant nieuwe opnames.

Uitslag

Na de mammografie beoordeelt de radioloog de gemaakte opnames. Hij of zij brengt verslag uit aan uw behandelend arts. Uw arts bespreekt de definitieve uitslag met u.

Als de mammografie onderdeel is van de sneldiagnostiek op de mammapoli ontvangt u de uitslag dezelfde dag nog. Als het onderzoek is aangevraagd door een specialist uit het ziekenhuis, dan geeft deze u de uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak. Als het onderzoek door uw huisarts is aangevraagd, dan ontvangt uw huisarts de uitslag na twee werkdagen.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog iemand anders in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stelt u ze dan gerust aan uw arts of de laborant. U kunt ook bellen naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 0485- 84 52 85.

Specialismen