Maasziekenhuis Pantein atrium
 1. Home
 2. Behandeling & onderzoek
 3. CT-scan
Patiëntenfolder

CT-scan

Binnenkort ondergaat u een CT-scan. Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstralen beelden gemaakt van een deel van uw lichaam. In deze folder leest u hoe het onderzoek meestal verloopt. Dit is algemene informatie. Het kan zijn dat uw onderzoek iets anders verloopt. Uw arts zal u hierover informeren.

Om de video te kunnen bekijken dient u de cookies te accepteren. 

Wat is een CT-scan?

De afkorting CT staat voor computertomografie: met behulp van de computer een beeld maken van een lichaam. Een CT-scan is een röntgenonderzoek. De CT-scanner is een groot, rond apparaat. Tijdens de scan ligt u op een beweegbare onderzoekstafel, die in de CT-scanner schuift. Het lijkt dan of u in een korte tunnel ligt.

De scanner maakt meerdere opnames. Met behulp van de computer worden van deze opnames doorsneden van het lichaam gemaakt. Op deze manier is het mogelijk eventueel aanwezige afwijkingen in een orgaan of lichaamsdeel in beeld te brengen.

Voorbereiding

 • Bij het maken van de afspraak krijgt u specifieke informatie mee over de voorbereiding. Het kan zijn dat u voor de scan bloed moet laten prikken.
 • Tijdens het onderzoek mogen er geen sieraden of andere metalen voorwerpen aanwezig zijn op het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Voorbeelden van zaken die u daarom beter thuis kunt laten: sleutels, munten, horloges, haarspelden, sieraden, piercings, gehoorapparaten, riemen en bankpasjes.
 • Draag gemakkelijke kleding zonder knopen en ritsen.
 • Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze op de normale manier en tijd innemen. Wanneer dit niet mogelijk is, informeert uw arts u hierover.

Neem voor het onderzoek contact op met uw specialist als u:

 • zwanger bent of zou kunnen zijn.
 • diabetes heeft.
 • allergisch bent voor jodium.
 • een nierziekte heeft of heeft gehad.
 • een te snel werkende schildklier heeft.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)

Verloop van het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken datum en tijd bij de balie van de afdeling Radiologie op begane grond van Maasziekenhuis Pantein. Volgt u route 024.

Een laborant haalt u op uit de wachtkamer. In de onderzoekskamer neemt u plaats op een onderzoekstafel. Soms moet u zich gedeeltelijk uitkleden.

Bij sommige onderzoeken is het nodig dat u contrastmiddel krijgt toegediend. Dit middel zorgt ervoor dat de beelden nog duidelijker worden. Als u contrastmiddel krijgt, gebeurt dat meestal via een infuus in uw arm.

De laborant gaat naar de kamer naast de CT-ruimte. Daar bevinden zich de computers en andere apparatuur. De onderzoekstafel schuift automatisch in de ronde opening van de CT-scanner. De laborant maakt meerdere beelden. De tafel schuift telkens een stukje verder. De scanner maakt een zoemend geluid. U kunt ook het bewegen van de röntgenbuis en de meetinstrumenten horen. Het maken van een opname duurt enkele seconden.

Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek steeds stil blijft liggen. De kleinste beweging kan er al voor zorgen dat de foto’s mislukken.

Als u tijdens het onderzoek contrastmiddel toegediend kreeg, mag u na het onderzoek niet direct naar huis.

Duur van het onderzoek

Hoeveel tijd er voor het onderzoek nodig is, verschilt per keer. Dit is onder andere afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt en het aantal opnamen dat gemaakt moet worden. Gemiddeld duurt het onderzoek 15 minuten.

Risico’s en bijwerkingen

Een CT-scan is pijnloos.

Tijdens een CT-scan wordt u blootgesteld aan kleine hoeveelheden röntgenstraling. Een te grote dosis straling is schadelijk voor de gezondheid. Bij het maken van een CT-scan wordt er zo min mogelijk röntgenstraling gebruikt: net genoeg om een bruikbare afbeelding te maken. De kans op schadelijke bijwerkingen is daarom minimaal.

Er is een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt bij het gebruik van contrastmiddel. Dit gaat meestal vanzelf over. Meld de allergische reactie wel bij uw behandelend arts. Als u lang last blijft houden, kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Als u borstvoeding geeft, hoeft u hiermee niet te stoppen als u tijdens de CT-scan een contrastmiddel krijgt. Als u het zelf  prettiger vindt om wel even te stoppen met het geven van borstvoeding, dan kunt u 24 uur na het onderzoek weer starten met het geven van borstvoeding. Overleg dit van tevoren met uw arts.

Na het onderzoek

Wanneer de laborant voldoende beelden heeft verzameld, is de CT-scan klaar. U mag zich weer aankleden en kunt naar huis gaan. Bent u in het ziekenhuis opgenomen, dan wordt u na de scan teruggebracht naar de afdeling.

Wanneer u via een infuus contrastmiddel toegediend gekregen heeft, is het van belang om na het onderzoek veel water te drinken. Dat zorgt ervoor dat het middel snel uit uw lichaam wordt afgevoerd.

Uitslag

De radioloog bekijkt na de CT-scan de beelden die vastgelegd zijn. Hij of zij brengt verslag uit aan uw behandelend arts. Uw arts bespreekt de definitieve uitslag met u.

Als het onderzoek door een specialist uit het ziekenhuis is aangevraagd, dan geeft deze u de uitslag tijdens de eerstvolgende afspraak. Als het onderzoek door uw huisarts is aangevraagd, dan ontvangt uw huisarts de uitslag na twee werkdagen.

Bericht van verhindering

Bent u op de afgesproken dag en tijd verhinderd, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie om een nieuwe afspraak te maken. Er kan dan nog iemand anders in uw plaats komen.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stelt u ze dan gerust aan uw arts of de laborant. U kunt ook bellen naar de afdeling Radiologie. Het telefoonnummer is 0485- 84 52 85.

Specialismen